martie 21, 2009

CONȘTIINȚA BAZATĂ PE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

"Sa pastrezi credinta si un cuget curat.." (1 Timotei 1:19)

___Pavel ii scrie lui Timotei: "Porunca pe care ti-o dau, fiule Timotei, dupa proorociile facute mai inainte despre tine, este ca, prin ele sa te lupti lupta cea buna, si sa pastrezi credinta si un cuget curat pe care unii l-au pierdut, si au cazut din credinta. Din numarul lor sunt Imeneu si Alexandru" (1 Timotei 1:18-20). Ce stim noi despre Imeneu si Alexandru? Nu mare lucru. Dar ceea ce stim ne trezeste. Pentru ca nu au reusit sa dezvolte, sa pastreze si sa traiasca cu o constiinta bazata pe Cuvantul lui Dumnezeu, ei au ajuns sa cada de la credinta. Ce imagine: un vas ce navigheaza pe mare este zdrobit de stanci pentru ca s-a abatut de la traseu. Zicala: "Lasa constiinta sa te ghideze" mai are nevoie de o adaugire: "Atata timp cat constiinta ta este bazata pe Cuvantul lui Dumnezeu". Cand dorim sa facem voia noastra proprie si sa mergem pe calea noastra, avem tendinta sa ne justificam spunand: "Daca ma simt bine, cum poate fi ceva gresit?" Trebuie sa intelegi un lucru: daca Cuvantul lui Dumnezeu spune ca ceva este gresit, este gresit; indiferent cat de bine te simti! Constiinta ta trebuie sa se alinieze la adevarul neschimbator al Scripturii. Cand ultimul arbitru al alegerilor si faptelor tale este "sentimentul", valurile ispitei, compromisul si confortul te vor face sa te abati de pe cale si vei ajunge sa cazi. Apostolul loan ne da un motiv important pentru a ne pastra constiinta curata: "daca nu ne osandeste inima noastra, avem indrazneala la Dumnezeu. Si orice vom cere, vom capata de la El, fiindca pazim poruncile Lui, si facem ce este placut inaintea Lui" (1 Ioan 3:21-22).

martie 20, 2009

CÂND EȘTI BINE ÎNCREDINȚAT

"Sunt bine incredintat ca [nimic].. nu va fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu" (Romani 8:38-39)

___Nu ti se pare incredibil sa stii ca nimic, absolut nimic nu-L va face vreodata pe Dumnezeu sa ne intoarca spatele? Majoritatea dintre noi suntem suficient de religiosi pentru a crede ca exista anumite pacate peste care Dumnezeu nu poate trece; stii, cum ar fi cele pe care noi nu le-am face niciodata! Dar ce spui de puterea distrugatoare a barfei sau a incapatanarii sau a mandriei? Iti mai aduci aminte de Fariseul care s-a rugat: "Dumnezeule, iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni.." (Luca 18:11)? Ai simtit vreodata asa? Haide, fii cinstit! Standardul lui Dumnezeu este "desavarsirea" la care nu poti ajunge nici in o mie de vieti. Harul, darul nemeritat al lui Dumnezeu este singura speranta pe care o avem! Nivelul tau de dragoste va fi intotdeauna legat de nivelul de iertare pe care ai primit-o. Domnul Isus i-a invatat pe oameni ca cei carora li s-a iertat mult iubesc mult! (vezi Luca 7:47). Pavel scrie: "unde s-a inmultit pacatul, acolo harul s-a inmultit si mai mult" (Romani 5:20). Aceasta inseamna ca desi esti un mare pacatos, Domnul Isus este un mare Mantuitor. Aceasta inseamna ca Dumnezeu nu este intotdeauna de acord cu comportamentul tau, dar El intotdeauna te iubeste si te accepta. Ai incercat vreodata sa-ti reglezi conturile si orice ai facut nu ai reusit sa obtii balanta? Spiritual vorbind, acesta este motivul pentru care ai nevoie de Cruce. Asculta: "Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine" (2 Corinteni 5:19). La Calvar Dumnezeu ti-a reglat conturile. Hainele tale au fost spalate. Acum El iti spune: "Vino si impaca-te cu Mine. Hai sa avem o relatie. Nu trebuie sa te temi, caci nimic nu te poate separa de dragostea Mea".

martie 19, 2009

EL TI-A DAT CAPACITATEA!

"El iti va da putere sa le castigi" (Deuteronom 8:18)

___Fara straduinta nu-ti vei dezvolta niciodata potentialul! Ai urmarit vreodata o furnica ce duce in spate o bucata de paine mai mare decat ea? Succesul apartine acelor oameni prea mici pentru a cara in spate lucrul in care cred, dar care sunt prea incapatanati ca sa renunte! Daca Dumnezeu Creatorul locuieste in tine, inseamna ca esti "creativ". Aceasta inseamna ca atunci cand nu reusesti sa gasesti un loc de munca poti merge si poti crea unul. Daca succesul nu vine dupa tine, du-te tu dupa el. Nu exista planuri lipsite de risc. Un tanar l-a intrebat odata pe un om in varsta: "Care este secretul succesului?" "Deciziile intelepte", a raspuns acesta. "Si cum ai invatat sa iei decizii bune?" a intrebat tanarul. "Luand decizii gresite", a raspuns batranul. Odata ce iti descoperi darul si iti identifici visul, pregateste-te si porneste! Nu mai astepta oportunitati. Daca iti folosesti darul lui Dumnezeu cu intelepciune vei fi suprins de ceea ce poti face. Dar trebuie sa fii un om de actiune! Dumnezeu nu ne da avere, ci ne da puterea de a o obtine. E o mare diferenta. Prea multi dintre noi stau si asteapta ca El sa le dea totul pe tava. Visul fara actiunea corespunzatoare doar impovareaza sufletul si nu aduce niciun castig. Dumnezeu iti va da puterea de a reusi, dar trebuie sa profiti de ea, sa dezvolti un plan si sa perseverzi.

martie 18, 2009

CALIFICAT PRIN DISPONIBILITATE

"Caci cine dispretuieste ziua inceputurilor slabe?" (Zaharia 4:10)
___Desi crescut in biserica, era ignorant din punct de vedere spiritual. Cand s-a mutat la Boston pentru a face avere, a inceput sa frecventeze o biserica unde se predica Biblia. In aprilie 1855, un invatator de Scoala Duminicala a venit la magazinul unde lucra si l-a condus la Hristos. O luna mai tarziu cand s-a dus la biserica pentru a deveni membru, un lucru era cert pentru toata lumea; nu stia nimic despre Biblie. Unul din invatatorii sai de Scoala Duminicala a scris mai tarziu: "Nu am intalnit niciodata pe nimeni care sa doreasca sa devina membru si care sa para a avea mai putine sanse de a deveni un crestin cu vederi clare si ferme sau de a ocupa un loc spre folosul comunitatii". Asa ca i-au cerut sa participe la un an de studiu, ceea ce a si facut. In timpul interviului de la comitet un an mai tarziu, raspunsurile s-au imbunatatit in mica masura. Abia stia sa citeasca si folosea o gramatica dezastruoasa. Putini au crezut ca Dumnezeu Se va folosi de unul ca el. Dar credeau gresit! Dumnezeu a vazut in inima lui D.L. Moody materia prima necesara pentru a deveni un purtator de cuvant al Cuvantului Sau si un om care sa schimbe popoare. Fiecare stejar este mai intai o ghinda. Domnul Isus a pornit dintr-un staul, dar nu a ramas acolo. David a avut o prastie, dar a devenit rege. losif a fost vandut ca sclav, dar a devenit prim ministru. De ce? Fiindca "a fost cu el.. i-a dat intelepciune si trecere inaintea lui Faraon,.. care l-a pus dregator peste Egipt" (Faptele Apostolilor 7:9-10). Ceea ce ai astazi este suficient pentru a crea tot ceea ce vei avea nevoie vreodata. Incredinteaza-le in mana lui Dumnezeu si fii dispus sa incepi de la lucruri marunte.

martie 17, 2009

ALEARGĂ!

"Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?" (Romani 8:31)

___Pentru a-ti implini destinul trasat de Dumnezeu, trebuie sa faci urmatoarele sapte lucruri: 1) Refuza sa te lasi prada unor ganduri gresite. Pazeste-ti mintea. Transform-o intr-o cetate cu ziduri care refuza sa primeasca ganduri negative si influente daunatoare; 2) Rezista oricarei ispite fata de introspectie. Doar Duhul Sfant are dreptul sa cerceteze mintile si inimile oamenilor. Cand Domnul este gata sa-ti descopere un domeniu din viata ta care are nevoie de indreptare, o va face; 3) Lupta, folosindu-te de Cuvantul lui Dumnezeu. Lasa ca Cuvantul Rhema, Cuvantul insuflat de Dumnezeu in Scriptura sa fie taria ta in vremuri grele si de incercare. Cand a fost ispitit in pustie, Domnul Isus a folosit Scriptura pentru a-l pune pe fuga pe Satan. Iar arma Cuvantului lui Dumnezeu lucreaza si astazi. 4) Asculta vocea blanda a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu se joaca de-a v-ati ascunselea cu voia Sa. Disciplineaza-te sa petreci timp pe-ndelete cu El si vei propasi; 5) Treci la un nivel mai inalt de credinta. Inainte de a-l omori pe Goliat, David a trebuit sa ucida un leu si un urs. Astazi ne luptam cu probleme care necesita sa ne mutam la un nou nivel de credinta; 6) Stai in tabara potrivita. Dumnezeu isi pune deoparte poporul; El ii aduna laolalta pe cei care vor sta ca unul in ziua luptei. Este imperativ sa stii cu cine te poti duce la razboi. Acesti oameni se descopera doar in vremuri de incercari. Pretuieste-i; cu ei poti incheia "relatii ca niste legaminte"; 7) Roaga-te lui Dumnezeu sa-ti dea pricepere in situatia in care te afli. Daca stii ca trebuie sa te pregatesti pentru a-ti implini destinul, nu vei da inapoi sovaind sau dandu-te batut. Cuvantul pentru tine astazi este urmatorul: alearga si implineste destinul dat de Dumnezeu!

martie 16, 2009

VORBEȘTE DUHULUI (2)

"Asa ca, de acum incolo, nu mai cunoastem pe nimeni in felul lumii" (2 Corinteni 5:16)
___Cand Dumnezeu ne vorbeste, El o face deseori prin oameni. Problema este ca urechile noastre spirituale nu sunt dezvoltate si conectate la glasul Sau. In unele cazuri am devenit indoielnici si cinici. Ce mare pierdere! Teama ta de a "intelege gresit" te va priva de mesajul vital pe care numai Dumnezeu ti-l poate darui, Iacov s-a trezit intr-o dimineata dupa ce a avut o intalnire cu Dumnezeu si a spus: "Cu adevarat, Domnul este in locul acesta si eu n-am stiut" (Geneza 28:16). Trebuie sa te trezesti din punct de vedere spiritual si a) sa doresti mai presus de orice sa-L auzi pe Dumnezeu; b) sa elimini dezordinea mintala, sa incetinesti ritmul si sa pui timp deoparte pentru a intelege ce spune El; c) sa crezi ca Dumnezeu iti va vorbi efectiv. Daca nu, vei fi la mila celei mai bune judecati ale tale, a influentei din partea altora ca tine. Autosuficienta este dusmanul ascultarii de Dumnezeu! Atata timp cat poti trai fara Dumnezeu, nu vei ajunge la Dumnezeu. De sapte ori in doua capitole din Apocalipsa Dumnezeu spune: "Cel ce are urechi [dezvoltate spiritual] sa auda ce spune Duhul". Pana nu-L vei auzi pe Dumnezeu, vei trai cu informatii extrem de limitate si vei continua sa faci greseli. Auzirea lui Dumnezeu trebuie sa devina o prioritate atat de mare, incat iti vei adapta programul si atitudinile in fiecare zi. Pavel scrie: "de acum incolo, nu mai cunoastem pe nimeni in felul lumii". Inceteaza sa-i mai ignori pe cei prin care Dumnezeu doreste sa-ti vorbeasca fiindca sunt slabi. Dumnezeu nu-ti vorbeste prin trupul lor, El vorbeste prin duhul lor, duhului tau!

martie 15, 2009

VORBEȘTE DUHULUI (1)

"Asa ca, de acum incolo, nu mai cunoastem pe nimeni in felul lumii" (2 Corinteni 5:16)
___Am auzit cu totii relatari despre persoane aflate in coma, care nu mai reactioneaza la nimic, dar care sunt totusi constiente de ceea ce se petrece in jurul lor. Un pacient povesteste ca se simtea inchis in propriul sau trup, si asculta disperat cum cei dragi ai sai renunta la el si cum doctorii discuta despre deconectarea aparatelor. In aceasta situatie exista un principiu important de supravietuire. Cand vorbesti cu cineva care se lupta cu necazuri sau cu o boala grea, adreseaza-te duhului. Vorbeste acelei parti care are capacitatea de a se ridica prin credinta si de a raspunde. "Credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos" (Romani 10:17). Cum vine credinta? Prin auzirea gandurilor lui Dumnezeu si a ceea ce poate El sa faca cand ceilalti au renuntat.
___Poate spui: "Dar situatia pare fara iesire". Poate, dar pana nu L-ai auzit pe Dumnezeu, nu ai auzit nimic. Dumnezeu i-a spus proorocului Ezechiel sa mearga si sa stea intr-o vale plina cu oase (mai rau de atat nu se poate) si sa spuna: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu catre oasele acestea: "Iata ca voi face sa intre in voi un duh, si veti invia" (Ezechiel 37:5). Nu te poti agata de cineva drag cand Dumnezeu in suveranitatea Sa hotaraste sa-l cheme acasa. Dar pana atunci, adreseaza cuvintele vietii catre duhul sau. Si adreseaza-ti-le si tie. Credinta nu neaga realitatea imprejurarilor - ci ea doar refuza sa se lase intimidata - limitata sau stapanita de ele. De aceea Pavel scrie: "de acum incolo, nu mai cunoastem pe nimeni in felul lumii". Asa ca adreseaza-le cuvintele vietii si adreseaza-ti-le si tie!