martie 07, 2009

CUVANT PENTRU LIDERI (1)

"Iosua a dat capeteniilor ostirii poporului urmatoarea porunca" (Iosua 1:10)
____Inainte ca poporul Israel sa intre in tara promisa, Dumnezeu a dat doua instructiuni importante conducatorilor acestuia:
1) "Voi toti barbatii voinici, sa treceti inarmati inaintea fratilor vostri" (Iosua 1:14). Daca Domnul te-a chemat sa fii lider, ridica-te si du-te. Crede in tine si in misiunea ta! Succesul inseamna mai mult decat a lucra mai mult si mai intelept; inseamna si sa crezi ceea ce trebuie. Cineva a numit lucrul acesta "sindromul sigurantei suficiente". Daca te astepti sa nu reusesti, mai mult ca sigur ca asa va fi. Daca te astepti sa reusesti, mai mult ca sigur ca asa va fi. Reusitele personale incep cu o schimbare a convingerilor tale. Ceea ce crezi inlauntrul tau si lucrurile la care te astepti determina modul in care vei actiona. Pe termen lung, o convingere este mai mult decat o idee pe care o ai, este o idee care te poseda!
2) "Intareste-te si imbarbateaza-te" (Iosua 1:6). Viata se va imbunatati sau se va inrautati proportional cu masura de curaj de care dai dovada. Daca esti dispus sa-ti asumi riscuri, vei ajunge mai departe decat cei care urmeaza calea sigura si previzibila. Orison Swett Marden scrie: "In clipa in care te hotarasti sa iei fraiele in maini cu toata puterea ta, si sa dai ce ai mai bun indiferent de pret, pentru a sacrifica toate ambitiile marunte in favoarea marelui tau scop, pentru a te elibera de tot ceea ce se opune scopului tau si a sta in picioare pe cont propriu, ferm pe pozitie indiferent ce se intampla, pui in miscare fortele care se afla in tine spre propria ta dezvoltare. Ridica-te la stadiul hotararilor tale, intreprinde ceea ce a hotarat Dumnezeu pentru desavarsirea planului Sau si vei fi invincibil. Nicio putere din lume nu te poate opri de la succes!"

martie 06, 2009

EȘTI BÂRFITOR? ÎNDREAPTĂ-ȚI CALEA!

"Tot asa si limba, este un mic madular, si se faleste cu lucruri mari. Iata, un foc mic ce padure mare aprinde!" (Iacov 3:5)

___Exista o vorba care spune: "Cele mai adanci rani ale vietii nu provin din lovituri, ci din cuvinte". Daca nu crezi lucrul acesta, uita-te la cei raniti; ei sunt peste tot! Te mai lupti tu oare cu vorbele jignitoare ale unui parinte insensibil, ale unui profesor, ale partenerului de viata sau ale sefului? Sau mai rau, cu cele ale unui crestin care crede ca Cuvantul lui Dumnezeu despre barfa nu i se aplica lui? Dumnezeu considera pacatul (da, este un pacat!) barfirii atat de grav, incat ii dedica un intreg capitol din Biblie. Daca am citi Iacov 3 in mod regulat, am fi mai atenti inainte sa deschidem gura. Biblia spune: "limba, este un mic madular, si se faleste cu lucruri mari. Iata, un foc mic ce padure mare aprinde!"
___Intr-o zi a venit la un pastor o femeie cu constiinta tulburata. Despicase in patru viata tuturor celor din biserica. "Cum as putea indrepta lucrurile?" intreba ea. El spuse: "ia o cutie cu pene si arunca cate o pana pe pragul fiecarei persoane pe care ai criticat-o". Dupa ce a facut astfel, s-a intors la pastor si l-a intrebat: "Asta e tot?" "Nu", spuse el. "Du-te acum si strange fiecare pana si adu-mi-o". Dupa vreo saptamana, femeia s-a intors cu una singura. "Vantul le-a suflat pe toate celelalte". Dupa o indelunga tacere, pastorul ii spuse: "Asa este si cu vorbele; sunt rostite cu usurinta, dar nu le poti lua inapoi". Esti o fire barfitoare? Indreapta-ti calea!

martie 05, 2009

CUM SĂ CUNOAȘTEM ȘI SĂ FACEM VOIA LUI DUMNEZEU

"Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi" (Ioan 20:21)

___Gladys Aylward a fost o femeie simpla care a facut ceea ce credea ca o cheama Dumnezeu sa faca. In 1920 s-a dus in China unde a deschis o casa pentru copiii orfani care fusesera lasati sa moara de foame sau sa bantuie pe strazi pana cand guvernul urma sa-i plaseze in orfelinate darapanate. Ea obisnuia sa citeasca versetul: "daca vei da mancarea ta celui flamand, daca vei satura sufletul lipsit, atunci .. Domnul te va calauzi neincetat, iti va satura sufletul.." (Isaia 58:10-11). Cand japonezii au invadat China, Gladys a fost obligata sa plece. A ajuns pe insula Formosa impreuna cu 100 de copii de care trebuia sa aiba grija. In fata dificultatilor si a pericolului si-a dedicat viata calitatii de mama pentru fiecare din acei copii. Cativa ani mai tarziu, cand a fost decorata public, ea a explicat extraordinara sa activitate in felul urmator: "Nu eu am ales lucrul acesta. Dumnezeu m-a calauzit spre el. Nu ma preocupa mai mult copiii decat oamenii in general. Dar Dumnezeu m-a facut sa inteleg ca acesta este lucrul pe care vrea sa-l fac; asa ca l-am facut!"
___Domnul Isus a spus: "Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi" (Ioan 20:21). Misiunea pe care a avut-o Domnul Isus cat a trait pe pamant este acum misiunea noastra. "Cat este ziua, [fiecare] trebuie sa lucrez lucrarile Celui ce M-a trimis; vine noaptea, cand nimeni nu mai poate sa lucreze" (Ioan 9:4). William James a spus: "Cel mai bun scop in viata este sa o traiesti pentru ceva ce dainuieste dincolo de viata". Doar imparatia lui Dumnezeu va dainui; toate celelalte lucruri vor pieri in cele din urma. A implini scopul imparatiei aici pe pamant inseamna sa duci o viata buna, o viata plina de succes!

martie 04, 2009

DESCOPERIREA DE SINE

"In El am fost facuti si mostenitori, fiind randuiti mai dinainte, dupa Hotararea Aceluia, care face toate dupa sfatul voii Sale" (Efeseni 1:11)
___Intr-o zi, un baiat care urca un munte a gasit un cuib de vultur cu un ou in el. Cand a ajuns acasa, l-a pus sub o closca impreuna cu celelalte oua. Cand vulturul a iesit din ou, a crezut ca este pui de gaina. A deprins comportamentul unui pui de gaina si a inceput sa scurme in curte cu "suratele sale". Altceva nu stia sa faca. Uneori se simtea agitat, dar nu stia ce sa faca cu starea aceasta, asa ca a ignorat-o sau a suprimat-o. La urma urmelor, daca era pui de gaina trebuia sa se comporte ca atare. Intr-o zi, deasupra curtii a zburat un vultur, iar acesta a privit in jos si l-a zarit. In acel moment puiul si-a dat seama ca vrea sa fie ca acel vultur, sa zboare pana sus, sa ajunga la piscurile muntilor pe care le vedea in departare. Cand si-a desfacut aripile, si-a dat seama ca este ca acel vultur. Desi nu mai zburase niciodata, avea instinctul si capacitatea. La inceput a zburat sovaitor, apoi cu mai multa putere si control. In cele din urma, cand s-a avantat si-a dat seama ca si-a descoperit adevarata identitate; fiinta pe care Dumnezeu o crease.
___Philips Brooks a remarcat: "Cand ai descoperit ca ai trait doar jumatate de viata, cealalta jumatate te va bantui pana o vei dezvolta". Descoperirea de sine este lucrul la care s-a gandit Pavel cand a scris: "In Hristos aflam cine suntem si pentru ce traim". Noi am fost creati de Dumnezeu si pentru Dumnezeu. Pana nu intelegi lucrul acesta, viata ta nu va avea sens. "in Hristos" descoperim care este scopul nostru, semnificatia noastra si destinul nostru. Cu alte cuvinte, descoperim adevaratul nostru sine!

martie 03, 2009

FII CREDINCIOS FAȚĂ DE SCRIPTURI

"Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu" (2 Timotei 3:16)

___Prima minciuna inregistrata vreodata a fost cea pe care i-a adresat-o Satan Evei cand i-a spus ca Dumnezeu nu a vorbit serios cu ceea ce le-a spus, minciuna pe care pedaleaza si astazi. Auzi lucrul acesta in comentarii precum: a) "Daca esti sincer, nu conteaza ce crezi". Dar daca desi esti sincer gresesti? Daca franele masinii tale se strica, sinceritatea ta nu va opri masina; stalpii de telegraf si cladirile insa o vor face; b) "Trebuie sa avem grija sa nu ofensam pe nimeni". Dar daca lumea nu doreste sa auda adevarul sau sa traiasca conform acestuia? Ar trebui oare sa imblanzim sau sa schimbam Scripturile potrivit cu ceea ce credem noi ca pot ei indura? Daca iubesti pe cineva, nu i-ai intrerupe somnul pentru a nu-l lasa sa arda odata cu casa? c) "Exista adevar in Biblie, dar nu toata Biblia este adevarata". Pavel scrie ca "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu", iar Isaia spune: "Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta" (Isaia 8:20). Zece milimetri trebuie sa faca un centimetru, caci altfel suntem prada interpretarilor fiecaruia si suntem supusi judecatilor de valoare ale fiecaruia, si cineva va iesi mereu in pierdere.
___Daca devenim aroganti in prezentarea adevarului, cauza lui Hristos sufera, iar oamenii flamanzi din punct de vedere spiritual sunt opriti. Noi cei care am primit har si mila trebuie sa o aratam. Sa nu compromitem ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu. Cand au fost recent chestionati, majoritatea tinerilor din ziua de astazi (intre 16 si 29 de ani) au spus: "Spune-mi lucrurile pe fata! Dar daca nu le traiesti, nu mi le spune!" Ce incurajator! Concluzie: Cuvantul lui Dumnezeu este in intregime, pe deplin si complet adevarat. Asadar fii credincios fata de Scripturi!

martie 02, 2009

VINO AȘA CUM EȘTI

"Veniti dupa Mine, si va voi face.." (Matei 4:19)

___Trebuie sa intelegi un lucru: Domnul Isus nu ne invita sa-L urmam fiindca credem in El. El ne invita sa-L urmam fiindca El crede in noi! El spune: "Veniti dupa Mine, si va voi face..". El stie ce putem deveni cand harul Sau ne atinge vietile. Matei, un evreu, strangea taxele pentru romanii care tineau sclavi pe poporul sau. In ochii lor, el era mai jos decat un talhar si totusi, Isus l-a chemat si a ajuns sa scrie prima carte din Noul Testament. Cand Natanael a fost invitat sa se intalneasca cu Isus, el era un sceptic. "Poate iesi ceva bun din Nazaret?" "Vino si vezi!" i-a raspuns Filip" (Ioan 1:46). Chiar si dupa trei ani in care au fost martori la minunile si la mesajele Sale, ei tot au avut indoieli. Uita-te cat de des le spune: "O, voi putin credinciosilor.. de ce nu credeti? Daca ati crede ati vedea". Stiind ca ei sunt nerabdatori sa stie ce se va intampla dupa ce ii va parasi si Se va duce in cer, Isus le-a spus: "voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt mangaietor (Duhul Sfant.), care sa ramana cu voi in veac" (Ioan 14:16). Cuvantul grecesc pentru mangaietor este paracletos, care semnifica "cel care vine pentru a ajuta". Nu va exista niciodata vreo zi in care sa nu ai nevoie de ajutorul lui Dumnezeu!
___Asadar vino asa cum esti. Vino cu trecutul tau curat sau sordid. Vino cu aureola ta sau cu complicatiile tale. Vino, chiar daca te intrebi daca El poate face ceea ce a promis. Lasa ca puterea si prezenta Lui sa te dezbrace de tine insuti. Ce ai de pierdut? Ai incercat prin forte proprii si nu a mers, acum testeaza calea lui Dumnezeu. Nu vei fi dezamagit!

martie 01, 2009

PROMISIUNEA UNEI VIEȚI ÎNDELUNGATE

"Prin moarte .. sa izbaveasca pe toti aceia, care prin frica mortii erau supusi robiei toata viata lor" (Evrei 2:14-15)

___Daca ti-a murit un parinte cand erai mic, poate traiesti cu teama nerostita ca nu vei trai mai mult decat parintele tau. Biblia spune urmatorul lucru: "prin moarte .. sa izbaveasca pe toti aceia, care prin frica mortii erau supusi robiei toata viata lor" (Evrei 2:14-15). Sa observam:
1) Cand slujba ta pe pamant s-a incheiat, Dumnezeu te promoveaza la o casa in cer. Imagineaza-ti casa visurilor tale si adauga cuvintele: "cu mult mai bine" (Filipeni 1:23). Cine este arhitectul, constructorul si proiectantul acestei case? Domnul Isus a spus: "Ma duc sa va pregatesc un loc" (Ioan 14:2).
2) Prin neascultarea fata de Dumnezeu iti poti scurta viata; prin slavirea Lui ti-o poti prelungi. Imparatul Ezechia a dovedit lucrul acesta. In lupta sa cu boala si confruntandu-se cu moartea, el a strigat catre Dumnezeu: "Doamne, adu-Ti aminte ca am umblat inaintea Fetei Tale cu credinciosie si curatie de inima, si am facut ce este bine inaintea Ta!" (2 Imparati 20:3). Dumnezeu i-a raspuns: "ti-am auzit rugaciunea, si ti-am vazut lacramile ..Voi mai adauga cincisprezece ani la zilele tale" (2 Imparati 20:5-6). Poate spui: "Mai poate Dumnezeu vindeca si astazi"? Absolut! Iacov scrie: "Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii (sau: batranii.) Bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosi" (Iacov 5:14-15).
3) Daca esti ingrijorat ca vei muri, increde-te in Cuvantul Sau. "Il voi satura cu viata lunga, si-i voi arata mantuirea Mea" (Psalmul 91:16).