octombrie 17, 2009

ACESTA ESTE HARUL!

"Mi-a fost dat harul" (Efesenl 3:8)
Cuvântul "har" are atâta însemnatate încât Pavel îl pomeneste de trei ori mai mult decât oricare alt scriitor. Aducându-si aminte de viata plina de violenta pe care a dus-o, el scrie: "mie, care sunt cel mai neînsemnat dintre toti sfintii, mi-a fost dat harul acesta sa vestesc Neamurilor bogatiile nepatrunse ale lui Hristos". Cuvântul har vine de la cuvântul grecesc charis, care înseamna "bucurie adevarata". Ce spui de asta?În Ioan capitolul 8, o femeie este surprinsa în adulter. Legea este foarte clara cu privire la pedeapsa ei. Fariseii sunt gata sa arunce în ea cu pietre. Ea stie ca Isus, care este neprihanit, va fi de acord cu lucrul acesta. Nu are nici un avocat care sa o apere, nici macar un martor! Deodata, Domnul Isus se apleaca si începe sa scrie pe nisip. Unii învatati au sugerat ca poate El le-a scris pe nisip pacatele, datele si locurile, etc. Vai! Când îsi ridica privirea, pârâsii au disparut. El spune: "Nici eu nu te osândesc. Du-te, si sa nu mai pacatuiesti" (Ioan 8:11). Domnul Isus a ridicat-o de la starea de vina evidenta la starea de iertare neconditionata. Ea nu a meritat lucrul acesta si nici nu stia ca este posibil asa ceva. La fel este si povestea ta, nu-i asa?
Într-o zi, Abraham Lincoln s-a uitat la proprietarul unei plantatii cum liciteaza pentru o sclava. Gândindu-se ca acela urma sa o cumpere si sa abuzeze de ea, Lincoln a platit pretul pentru a o elibera. "Asta înseamna ca pot sa spun ce gândesc?" l-a întrebat ea. Lincoln a raspuns: "Da". Ea a întrebat din nou: "Asta înseamna ca pot sa merg unde vreau?" Lincoln i-a raspuns din nou: "Da, esti libera". Cu lacrimile siroindu-i pe obraz, ea a raspuns: "Atunci, domnule, voi merge cu dumneavoastra". Acesta este harul!

octombrie 16, 2009

CUM SĂ-ȚI REVII DUPĂ DIVORȚ

"Daca vei merge prin foc, nu te va arde" (Isaia 43:2)

Divortul este asemenea unei amputari; supravietuiesti, dar te simti ca si cum a ramas mai putin din tine. Si este mai rau daca tu nu ai dorit divortul sau daca te simti abandonat de o biserica ce nu face nimic sa te ajute. Asadar, cum poti "merge prin foc" fara sa te arzi? Facând patru lucruri: 1) Iarta-te. "Eu îti sterg faradelegile, pentru Mine, si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele tale" (Isaia 43:25). Dumnezeu iarta si uita si El îti va da harul sa te ierti si tu. 2) Iarta-i pe cei ce te-au ranit. Iertarea este singura putere pe care o ai asupra celui care te raneste. Asa ca iarta în continuare pâna când trecutul nu te mai controleaza. Iertarea trebuie sa fie atitudinea ta constanta! Doar iertând si uitând poti merge mai departe. 3) Nu te grabi. Nu fa schimbari mari pe loc. Esti instabil emotional, oscilezi între dorinta de a-l avea înapoi si de a-l face sa sufere. Esti vulnerabil la comentariile altora si te lasi atras cu usurinta de oricine îti acorda atentie. Opreste-te! Oamenii sanatosi iau decizii sanatoase, asa ca petrece timp citind Cuvântul lui Dumnezeu, rugân-du-te, cautând alinare si asteptând sa fii întreg din nou. 4) Începe sa dai înapoi ce ai primit. "Dumnezeul vostru, este milostiv si îndurator, si nu-Si va întoarce Fata de la voi, daca va întoarceti la El" (2 Cronici 30:9). Faptul ca îti dai seama ca Dumnezeu nu ti-a întors spatele îti da putere ca "prin mângâierea cu care tu însuti esti mângâiat de Dumnezeu, sa poti mângâia pe cei ce se afla în vreun necaz!" (2 Corinteni 1:4). Numai când faci aceste lucruri poti merge mai departe.

octombrie 15, 2009

ALEGE VIAȚA!

"Vrei sa te faci sanatos?" (Ioan 5:6)

Nu putea umbla, apa era adânca si nu existau pârghii motorizate. Atunci Domnul Isus vine si-l întreaba pe acest om care era neputincios de 38 de ani "Vrei sa te faci sanatos?" Ce întrebare!. Domnul Isus nu l-a întrebat fiindca nu stia raspunsul, ci pentru a-l face pe om (si pe noi) sa se gândeasca la ceea ce trebuie. Isus ar fi putut la fel de usor sa-l întrebe:
"Esti gata sa-ti asumi responsabilitatea pentru viata ta? Chiar îti doresti acea avansare? Esti pregatit pentru casnicie, pentru cineva cu care îti vei împarti viata? Esti pregatit sa-ti pui partenerul pe primul loc?" Raspunsurile la rugaciunile noastre apar deseori însotite de un pret. De pilda, familia unui alcoolic se roaga ani de zile pentru schimbare, apoi când aceasta se produce, trec prin propria lor criza. Fiindca vietile lor s-au învârtit în jurul dramei si a disfunctionalitatii, ei nu au învatat sa traiasca altfel. În acel moment trebuie sa ia o hotarâre: sa dea în continuare vina pe altcineva pentru problemele lor sau sa accepte ca au propriile probleme pe care trebuie sa le rezolve. "Vrei sa te faci sanatos?"
Fie ca îti place sau nu, a-I cere lui Dumnezeu solutii înseamna deseori noi provocari. Un copil îsi poate satisface nevoia de bani de buzunar vânzând ziare, dar când va creste sa speram ca va reusi sa rezolve probleme mai mari, cum ar fi cum sa se îngrijeasca de familie. Deci roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa-ti "iei patul si sa umbli" (Ioan 5:8), sa arzi legaturile dependentei si sa treci la lucruri mai mari. Cu alte cuvinte, "alege viata"!

octombrie 14, 2009

BURDUFURILE VECHI ȘI NOI

"Si nimeni nu pune vin nou in burdufuri vechi" (Marcu 2:22)

Jon Walker scrie: "Aproape de casa mea se afla un magazin care a trecut printr-o renovare interioara, dar nu si angajatii. Cel de la tejghea purta o uniforma noua .. dar avea aceeasi expresie morocanoasa pe care o vazusem si înainte. Asta m-a facut sa ma gândesc cum încercam sa punem vin nou în burdufuri vechi. Domnul Isus spune ca suntem sortiti esecului pentru ca "vinul cel nou sparge burdufurile, si vinul se varsa, iar burdufurile se prapadesc". Dar nu facem noi la fel când ne referim la umblarea noastra de crestini? Vinul cel nou, onestitatea la locul de munca, turnat în burdufurile vechi ale lucrului facut de mântuiala. Vinul cel nou al dragostei neconditionate, turnat în burdufurile urii fata de familia învecinata. Noul vin al închinarii, turnat în vechiul burduf al idolatrizarii banilor, puterii, muzicii sau ultimului joc video. Vinul cel nou al studiului Biblic, turnat în burduful cel vechi al ocuparii timpului cu alte lucruri. Vinul cel nou al smereniei, turnat în burduful cel vechi al trufiei. Vinul cel nou al iertarii, turnat în burduful cel vechi al amaraciunii. Vinul cel nou al "celuilalt pe primul plan", turnat în burduful cel vechi al ambitiei egoiste. Vinul cel nou al bucuriei, turnat în burduful cel vechi al geloziei si al dezbinarii. Vinul cel nou al pacii, turnat în burduful cel vechi al discordiei".
Îti suna vreuna cunoscuta? Daca da, e timpul sa-L rogi pe Dumnezeu sa te ajute sa renunti la burduful cel vechi al firii si sa te faca un vas puternic, nou si curat. Ca faptura noua, nu te mai definesc vechile comportamente, ci relatia ta cu Hristos.

octombrie 13, 2009

O ALTA GENERATIE

"S-a ridicat dupa el un alt neam de oameni, care nu cunostea pe Domnul" (Judecatori 2:10)

Apropiindu-se de sfârsitul vietii, Iosua îi strânge pe batrânii poporului si le spune: "Ati vazut tot ce a facut Domnul, Dumnezeul vostru" (Iosua 23:3). Acesti oameni si-au adus aminte cum au fost hraniti în mod miraculos timp de patruzeci de ani, cum Marea Rosie a fost despicata în doua si cum au cazut zidurile Ierihonului. Apoi Iosua le spune raspicat: "alegeti astazi cui vreti sa slujiti". Ce au facut ei? "Israel a slujit Domnului în tot timpul vietii lui Iosua" (Iosua 24:31). Toate bune pâna acum! Dar sa ne uitam mai îndeaproape, l-au slujit lui Dumnezeu doar partial si doar când le convenea. Singura operatiune militara care a mai ramas de facut dupa moartea lui Iosua a fost curatarea ramasitelor închinarii la idoli. Dar Israel "n-a izgonit nici el pe locuitori" (Judecatori 1:27).
În timp ce Iosua a fost dedicat în întregime lui Dumnezeu, capeteniile au fost dedicate doar partial. Iar rezultatul? Fiii si fiicele lor au început sa se casatoreasca cu vecinii lor si sa adopte stilul lor pacatos de viata. "S-a ridicat dupa el un alt neam de oameni, care nu cunostea pe Domnul, .. si au mâniat pe Domnul .. staruiau în aceasta purtare si împietrire" (Judecatori 2:10-12, 19). Ce a modelat valorile spirituale ale acestor copii? Compromisurile parintilor lor. Asta se numeste trecerea generatiilor si ne ajuta sa întelegem cum ne-au modelat parintii nostri si prezice cum hotarârile noastre sau lipsa lor îi va modela pe copiii nostri. Parintilor, oferiti-le copiilor vostri radacini spirituale adânci cât mai devreme. Astfel, daca se razvratesc, vor avea amintirile si valorile la care sa se întoarca. Nu le spuneti doar despre Dumnezeu, ci prezentati-le un stil de viata în fiecare zi!

octombrie 12, 2009

UN TITLU SAU O MĂRTURIE

"Pomenirea celui neprihanit este binecuvântata" (Proverbe 10:7)

Biblia îl numeste pe Barnaba "un om de bine, plin .. de credinta" (F. A. 11:24), desi, spre deosebire de Pavel, el nu a facut niciodata ceva care sa-l faca remarcat. Este pomenit doar de trei ori în cartea Faptelor: a) când si-a vândut mosia pentru a sprijini financiar lucrarile lui Dumnezeu; b) garantând pentru caracterul lui Pavel; c) când i-a dat lui Ioan Marcu o a doua sansa. Barnaba nu a câstigat multe titluri, dar si-a câstigat o buna marturie! Biblia spune: "Pomenirea celui neprihanit este binecuvântata" deoarece în ochii lui Dumnezeu nu conteaza ceea ce societatea considera ca este important.
În timpul festivitatii de absolvire a facultatii, un pastor s-a ridicat si a spus: "Poate nu credeti, dar într-o buna zi veti muri. Când va vor depune în mormânt, lumea va sta oare în jurul vostru enumerând titlurile pe care le-ati dobândit sau va vorbi despre ce binecuvântare ati fost? Vei avea un necrolog în care va scrie cât ai fost de "important" sau despre câti oameni au plâns dupa pierderea celui mai bun prieten pe care l-au avut? Titlurile sunt bune, dar daca vine vorba de alegerea între un titlu si o marturie despre tine, alege marturia! Faraon avea titlul, Moise avea marturia. Nebucadnetar avea titlul, dar Daniel a avut marturia. Isabela avea titlul, dar Ilie avea marturia. Pilat avea titlul, dar Domnul Isus a avut marturia. E usor sa lasi în urma lucruri importante, dar faptele pline de dragoste sunt cele care vor fi tinute minte". Cântarea spune: ".. ce pentru Isus ai facut va sta".

octombrie 11, 2009

PIEDICI ÎN CALEA RUGĂCIUNILOR ASCULTATE (6)

"Fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui" (Evrei 11:6)

Dumnezeu doreste sa fie crezut! Biblia spune: "fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta". Credinta este o forta spirituala puternica. Este lucrul la care raspunde Dumnezeu. Dar trebuie sa ne asteptam ca credinta noastra sa fie pusa la încercare. Vrajmasul ne va întuneca mintile cu îndoieli si teama. Atunci trebuie sa ne cercetam inima sa vedem ce ne spune. Putem crede Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre chiar si atunci când mintea noastra îl pune la îndoiala. Asadar trebuie sa ne bazam pe ceea ce se gaseste în inima noastra, nu în mintea noastra. Nu trebuie sa dam crezare îndoielilor noastre; trebuie sa ne punem îndoielile sub semnul întrebarii si sa-L credem pe Dumnezeu!
Uneori îndoiala începe prin distragerea atentiei. Când nu mai bagam în seama promisiunile lui Dumnezeu, începem sa ne îndoim. Când ne gândim tot mai mult la problemele noastre, credinta noastra începe sa sovaie. Trebuie sa ne concentram asemenea unui laser asupra promisiunilor lui Dumnezeu, puterii Lui si dorintei Lui de a lucra în numele nostru - si doar sa privim la problemele noastre. Nu le negam existenta, dar refuzam sa le acordam prea mare atentie, Iacov scrie: "Dar s-o ceara cu credinta, fara sa se îndoiasca deloc: pentru ca cine se îndoieste, seamana cu valul marii, tulburat si împins de vânt încoace si încolo. Un astfel de om sa nu se astepte sa primeasca ceva de la Domnul, caci este un om nehotarât si nestatornic în toate caile sale" (Iacov 1:6-8). Trebuie sa ne ancoram în ceea ce ne spune Dumnezeu si sa nu ne lasam purtati în toate partile când împrejurarile încep sa se schimbe.