octombrie 15, 2009

ALEGE VIAȚA!

"Vrei sa te faci sanatos?" (Ioan 5:6)

Nu putea umbla, apa era adânca si nu existau pârghii motorizate. Atunci Domnul Isus vine si-l întreaba pe acest om care era neputincios de 38 de ani "Vrei sa te faci sanatos?" Ce întrebare!. Domnul Isus nu l-a întrebat fiindca nu stia raspunsul, ci pentru a-l face pe om (si pe noi) sa se gândeasca la ceea ce trebuie. Isus ar fi putut la fel de usor sa-l întrebe:
"Esti gata sa-ti asumi responsabilitatea pentru viata ta? Chiar îti doresti acea avansare? Esti pregatit pentru casnicie, pentru cineva cu care îti vei împarti viata? Esti pregatit sa-ti pui partenerul pe primul loc?" Raspunsurile la rugaciunile noastre apar deseori însotite de un pret. De pilda, familia unui alcoolic se roaga ani de zile pentru schimbare, apoi când aceasta se produce, trec prin propria lor criza. Fiindca vietile lor s-au învârtit în jurul dramei si a disfunctionalitatii, ei nu au învatat sa traiasca altfel. În acel moment trebuie sa ia o hotarâre: sa dea în continuare vina pe altcineva pentru problemele lor sau sa accepte ca au propriile probleme pe care trebuie sa le rezolve. "Vrei sa te faci sanatos?"
Fie ca îti place sau nu, a-I cere lui Dumnezeu solutii înseamna deseori noi provocari. Un copil îsi poate satisface nevoia de bani de buzunar vânzând ziare, dar când va creste sa speram ca va reusi sa rezolve probleme mai mari, cum ar fi cum sa se îngrijeasca de familie. Deci roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa-ti "iei patul si sa umbli" (Ioan 5:8), sa arzi legaturile dependentei si sa treci la lucruri mai mari. Cu alte cuvinte, "alege viata"!