ianuarie 24, 2009

ORICINE POATE FACE LUCRUL ACESTA!

"Intariti-va unii pe altii!" (Tesaloniceni 5:11)

___Chuck Swindoll scrie: "Partiile de schi erau intr-o stare perfecta. Am pornit spre prima mea tentativa de a schia cu o atitudine pozitiva, gandindu-ma: "Voi fi primul om care invata sa schieze fara sa cada". Ai auzit de Omul Elefant? Pe schiuri, eu sunt omul rinocer. Fara indoiala ca nimeni nu a parcurs o partie de schi in mai multe feluri si nici nu a aterizat in mai multe pozitii sau nu a facut mai multe lucruri creative in aer inainte de a ateriza. Cu mine a lucrat cel mai incurajator instructor de schi din lume (da, am avut un instructor). Nici macar o data nu si-a pierdut cumpatul si nici nu a ras de mine si nu a spus: "Esti absolut imposibil. Ma dau batuta!" Acea doamna plina de gratie m-a ajutat de infinite ori. A repetat din nou si din nou aceleasi principii de baza - ca si cum nu le-ar mai fi spus niciodata. Desi eram mai rece decat un explorator din Antarctica, iritabil, nerabdator si sub zapada mai mult decat pe zapada, ea a continuat sa-mi spuna cuvinte de incurajare. In acea zi Dumnezeu mi-a oferit o ilustratie de neuitat a valorii pe care o are incurajarea. Daca nu ar fi fost spiritul si cuvintele ei, crede-ma, in mai putin de o ora mi-as fi pus schiurile in cui si m-as fi intors la cabana pentru a-mi incalzi picioarele la foc. Ceea ce este adevarat pentru un incepator care ajunge la zapada o data pe an este adevarat si pentru oamenii pe care ii intalnim zi de zi. Hartuiti de cerinte si termene limita, incarcati de ingrijorare, impotriviri si esec; zdrobiti de deziluzii si invinsi de pacat, ei traiesc undeva intre descurajare si panica. Cu totii avem nevoie de incurajare, iar partea frumoasa este aceasta: oricine o poate oferi!"

ianuarie 23, 2009

EȘTI CUMVA PREA SERIOS?

"O inima vesela este un bun leac" (Proverbe 17:22)

___Cand mai poti rade in ciuda imprejurarilor, aceasta arata ca: a) lumea nu este sursa sigurantei tale; b) situatiile de moment nu iti controleaza bucuria. Pavel a spus: "chiar daca va trebui sa fiu turnat ca o jertfa de bautura.. eu ma bucur si ma bucur cu voi toti. Tot asa si voi, bucurati-va, si bucurati-va impreuna cu mine" (Filipeni 2:17-18). Poti face asta? Asculta aceste cuvinte: "Unii crestini nu se pot bucura de o masa pentru ca lumea moare de foame si nu-i pot multumi lui Dumnezeu pentru imbracaminte pentru ca lumea este dezbracata si nu pot zambi pentru ca lumea este trista. Acestia nu pot petrece o seara in familie pentru ca simt ca trebuie sa mearga sa salveze suflete si nu pot petrece o ora cu cineva drag nemantuit fara sa se simta vinovati ca nu au rostit o predica sau ca nu au manifestat "un spirit de crestin serios". Ei nu stiu nimic despre echilibru si sunt nefericiti din aceasta pricina. Au putina motivatie in a-i duce pe oameni la Hristos fiindca i-ar face la fel de nefericiti precum se simt si ei. Ei cred ca Evanghelia este "vestea cea buna" doar pana cand i te supui, dupa care devine o calatorie nesfarsita a invinovatirii. Exista centre de agrement, centre de sport, centre de adoptare a unei diete, centre de distractii si centre de invinovatire. Ultimul grup se numeste biserica! Folosirea interminabila a "corzii vinovatiei" este cauza acestei tristeti si incertitudini. Asigura-te ca aceste cuvinte nu te descriu pe tine! Acorda-ti permisiunea de a rade; te va mentine sanatos si va face ca experienta de care vorbesti sa fie mai atractiva pentru ceilalti.

ianuarie 22, 2009

APASĂ BUTONUL "ȘTERGE"

"Iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos" (Efeseni 4:32)

___Imagineaza-ti ca traiesti intr-o societate in care hotii poarta lanturi si catuse. Imagineaza-ti ca esti identificat doar prin trecutul tau. "Probabil o merita", gandesti tu. Chiar asa? Domnul Isus spune ca daca privesti la o persoana de sex opus ca sa o poftesti, ai comis adulter in inima ta (Matei 5:28). Vai! Apoi El a continuat spunand ca standardul de judecata pe care il impui altora este standardul dupa care vei fi judecat (Matei 7:1-2). Poti trai cu gandul acesta? Dumnezeu nu este bland cu pacatul. Dragostea Lui nu te va scuti. "Domnul pedepseste pe cine-L iubeste" (Evrei 12:6), dar dragostea Lui nu-ti va da drumul. "[Nimic] nu va fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu" (Romani 8:38-39).
___Noi nu suntem prea obisnuiti cu lanturi si catuse, dar suntem obisnuiti cu computerele. Cand cineva ne raneste sau ne supara, Dumnezeu spune: "Iarta si apasa pe butonul "Sterge" sau te vei contamina cu un virus care iti controleaza modul de gandire, de actiune si de vorbire. Si cel mai rau este ca te va tine inlantuit de amintiri. "Dar este greu sa uiti", spui tu. Fireste. De aceea Domnul Isus a spus: "rugati-va pentru cei ce va asupresc" (Matei 5:44). Iertarea cuiva incepe cu rugaciunea pentru acea persoana. "Dar trebuie sa incerc sa inteleg de ce a facut-o". Oamenii destepti fac lucruri prostesti. Oamenii buni fac lucruri rele. De aceea Domnul Isus s-a rugat: "Tata, iarta-i ca nu stiu ce fac" (Luca 23:34). Poate intr-o buna zi vei intelege sau poate nu vei intelege niciodata. Oricum ar fi, pentru binele tau, iarta, apasa pe butonul "sterge" si mergi mai departe!

ianuarie 21, 2009

LAUDĂ-L PÂNĂ LA CAPĂT! (2)

"Ferice de poporul, care cunoaste sunetul trambitei, care umbla in lumina Fetei Tale, Doamne!" (Psalmul 89:15)

___In vremurile Bibliei, inchisorile erau niste locuri deplorabile, lipsite de cel mai elementar confort, intr-un astfel de loc "Pavel si Sila .. cantau cantari de lauda lui Dumnezeu .. [cand], s-a facut un mare cutremur de pamant, asa ca s-au clatinat temeliile temnitei. Indata, s-au deschis toate usile, si s-au dezlegat legaturile fiecaruia" (Faptele Apostolilor 16:25-26). Si tie ti se poate intampla la fel. Daca vrei sa faci sa se clatine temeliile, sa vezi cum se deschid usile si se rup lanturile, incepe sa-L lauzi pe Dumnezeu "in ciuda..". Secretul planarii deasupra circumstantelor este apropierea de Dumnezeu pe aripile laudei. David a spus: "Ferice de poporul, care cunoaste sunetul trambitei, care umbla in lumina Fetei Tale, Doamne!" Lauda nu este doar o reactie la venirea in prezenta lui Dumnezeu; ci ea creeaza un canal prin care El va interveni pentru a-ti rezolva problema.
___Cand esti cazut si deprimat mintea ta fireasca nu simte nici un imbold de a-L lauda pe Dumnezeu. Ea te va incuraja sa zaci in mizerie si sa te auto-compatimesti, dar aceasta este pe deplin in opozitie cu ceea ce ar trebui sa faci! "Inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal" (Ioan 4:23). Nu este o chestiune de emotie; este o chestiune de credinta. Nu este ceva ce vine natural; este ceva ce alegi sa faci. Fie ca te afli in pustie sau in tara promisa, cand "strigati catre Domnul cu strigate de bucurie" (Psalmul 98:4), lucrurile incep sa se miste; pe masura ce inalti laude la adresa Lui, binecuvantarile lui Dumnezeu se vor revarsa peste tine. Neemia spune: "bucuria Domnului va fi taria voastra" (Neemia 8:10). Lauda te ajuta sa-ai vindeci emotiile si sa scapi de povara negativismului sub care traiesti. incearca!

ianuarie 20, 2009

LAUDĂ-L PÂNĂ LA CAPĂT! (1)

"In clipa cand au inceput cantarile si laudele, Domnul a pus o pândă impotriva fiilor lui Amon si al lui Moab si impotriva celor din muntele Seir, care venisera impotriva lui Iuda" (2 Cronici 20:22)

___Nu exista nicio lege care sa spuna ca lauda adresata lui Dumnezeu este rezervata zilei de duminica la biserica. Ea poate fi un stil de viata: la serviciu, la scoala, acasa chiar si sub dus. Prin lauda se invoca prezenta lui Dumnezeu impreuna cu interventia Lui directa. Psalmistul spune: "Voi binecuvanta pe Domnul in orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna in gura mea" (Psalmul 34:1). Inainte ca David sa devina soldat sau rege, el l-a ucis pe Goliat cu o prastie si o piatra. Nu iti trebuie o armata pentru a-ti infrange uriasii, ci doar un verset bine tintit sustinut de un strigat de lauda. Lauda este o expresie a credintei; ea este o declarare a faptului ca Dumnezeu este in control. Lauda nu este un lucru la care te angajezi doar cand ai chef. Biblia ne spune ca noi trebuie sa "aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfa de lauda" (Evrei 13:15). Cu cat pretul este mai mare, cu atat rasplata este mai mare!
___In Vechiul Testament, cand vrajmasii s-au aliniat impotriva lui Iuda, Iosafat, regele lor a trimis corul in linia intai pentru a-L lauda pe Dumnezeu. Ce strategie nebuneasca. Dar a functionat! Pe masura ce si-au continuat lauda, "Domnul a pus o pândă impotriva fiilor lui Amon si ai lui Moab si impotriva celor din muntele Seir, care venisera impotriva lui Iuda", iar acestia au fost infranti. Oricine Il poate lauda pe Dumnezeu cand drumul e presarat cu trandafiri, dar invata sa-L lauzi cand esti in transee si El va infrange pe oricine iti va declara razboi. Un mediu plin de lauda va zadarnici atacurile lui Satan impotriva ta; fiindca el stie ca Dumnezeu "locuieste" in acest tip de mediu (Psalmul 22:3)!

ianuarie 19, 2009

ROAGA-TE!

"Cautati pe Domnul si sprijinul Lui, cautati necurmat Fata Lui?" (1 Cronici 16:11)

___Pentru a te ajuta sa tii minte cele patru parti ale rugaciunii, gandeste-te la cuvantul rugaciune din limba engleza – PRAY:
P - Preamareste-L pe Domnul! Nu esti sigur cum? Crezi ca vei ramane fara cuvinte? Nu si daca vei folosi Scriptura. David ne da un minunat exemplu in 1 Cronici 29:11-13. E ceva ce si tu poti folosi: "A Ta este, Doamne, marirea, puterea si maretia, vesnicia si slava.. a Ta, Doamne, este domnia.. in mana Ta este taria si puterea, si mana Ta poate sa mareasca si sa intareasca toate lucrurile. Acum, Dumnezeul nostru, Te laudam, si prea marim Numele Tau cel slavit".
R - Regreta-ti pacatele si pocaieste-te! La fel cum caldura din cuptorul de rafinare impinge impuritatile spre suprafata asa incat rafinorul de metale sa le poata indeparta, timpul tau de rugaciune va descoperi atitudini care trebuie schimbate, obiceiuri care trebuie frante si obstacole in calea binecuvantarilor care trebuie indepartate. Nu este suficient sa-I spui lui Dumnezeu pacatele tale. El le stie deja. Ci trebuie sa-L rogi sa te ajute sa te intorci de la ele. Aceasta este adevarata pocainta.
A - Adu-i si pe altii in rugaciune, nu doar pe tine! Rugaciunile tale Il invita pe Dumnezeu in mijlocul problemei, iar credinta ta activeaza puterea Lui de a o schimba. Nu exista distanta in rugaciune, nici vreo bariera culturala de limba care sa nu poata fi depasita. E ca si cum am apasa pe un buton - lucrurile incep sa se miste cand ne rugam. Domnul Isus a spus: "Iti voi da cheile imparatiei cerurilor.. orice vei dezlega pe pamant, va fi dezlegat in ceruri" (Matei 16:19).
Y - intr-o atitudine de renuntare la tine, adopta voia lui Dumnezeu! Declararea domniei lui Isus Hristos in viata ta e ca si cum ai semna un cec in alb si L-ai invita pe El sa scrie suma.

ianuarie 18, 2009

ÎNFRÂNGEREA NEBUNIEI CREDITELOR (2)

"Omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea". (Coloseni 3:5)

___Folosirea cartilor de credit pentru a cumpara obiectele pe care nu ti le permiti te poate duce la probleme mari. Pavel spune sa "omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea". Daca te afunzi in datorii:
1) Nu mai cumpara lucrul pe care nu-l poti plati si de care nu ai nevoie. Iti atragi dobanzi mai mari si iti ingreunezi povara. Foloseste o carte de credit doar daca esti suficient de disciplinat pentru a nu-ti depasi masura. Poate intentiile tale sunt bune, dar imprejurarile neprevazute te pot face sa ai probleme cu balanta luna de luna. Iar daca tendinta ta de a cheltui scapa de sub control, fa-ti o operatie plastica - taie-ti cartile de credit!
2) Daruieste mai mult. Te-ai intrebat vreodata de ce "este mai ferice sa dai decat sa primesti" (Faptele Apostolilor 20:35) sau cum de "pe cine da cu bucurie, il iubeste Dumnezeu [sau oricine altcineva]" (2 Corinteni 9:7)? Fiindca darnicia ne ajuta sa ne concentram si pe altceva in afara de propriile noastre dorinte si aspiratii. Tine minte "Unul, care da cu mana larga, ajunge mai bogat; si altul, care economiseste prea mult, nu face decat sa saraceasca" (Proverbe 11:24). Darnicia dovedeste ca ai invins lacomia!
3) Asteapta-te la dezaprobare. Fa ceea ce a facut Noe: ignora si continua sa faci ceea ce ai de facut! De pilda, in timpul celei de-a doua sarcini a unei femei, prietenele au criticat-o pentru ca nu s-a inscris la un magazin de copii pentru a primi lucruri mai multe, chiar daca femeia avea tot ce ii trebuia. Nu te astepta ca ceilalti sa inteleaga noua ta perspectiva. De fiecare data cand vei incerca sa lasi un exemplu de urmat, ii vei atrage pe cei care doresc sa-l stearga. Una dintre cele mai importante hotarari din viata ta este sa alegi cum sa reactionezi la criticile altora. Daca faci doar lucrurile pe care nimeni nu le-ar putea blama, nu vei realiza niciodata mare lucru!