aprilie 26, 2008

O CĂMAȘĂ FĂRĂ CUSĂTURI

" – cămasa, care n-avea nici o cusătură, ci era dintr-o singura tesătură de sus până jos" (Ioan 19:23)

. Biblia nu ne spune prea multe despre îmbrăcămintea purtată de Domnul Isus – cu o sin­gură exceptie memorabilă, Ioan ne spune că la Calvar "Ostasii I-au luat.. cămasa, care n-avea nici o cusătură, ci era dintr-o singură tesătură de sus până jos" (Ioan 19:23). La poporul iudeu exista traditia ca mamele să dăruiască aceste haine fiilor lor când acestia plecau de acasă. Deci, cu toate că nu stim dacă Maria i-a dăruit o astfel de cămasă lui Isus, ea a fost cu sigurantă un obiect pretuit. Este un fapt semnificativ pentru că de-a lungul Scripturii hainele simbolizează comportamentul si caracterul. Petru scrie despre "haina smereniei" (1 Petru 5:5); Pavel scrie "..v-ati îmbrăcat cu Hristos" (Galateni 3:27); iar David ne spune că oamenii răi "se îmbracă cu blestemul" (Psalmul 109:18).
. Asemenea cămăsii Lui, caracterul Domnului Isus era fără pată, integru si desăvârsit. Cuvintele "dintr-o singură tesătură de sus până jos.." indică faptul că El a fost mereu călăuzit de întelepciunea lui Dumnezeu. De fapt El a spus: "..Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decât ce vede pe Tatăl făcând.." (Ioan 5:19). Dar când a fost răstignit, Domnul Isus Si-a pus deo­parte cămasa fără nici o cusătură, "..făcându-Se blestem pentru noi.." (Galateni 3:13) si a luat asupra Lui haina păcatului care avea scris pe ea numele noastre. El a murit asemenea unui cri­minal de rând pentru greseli pe care nu le-a făcut, ca noi să putem purta haina neprihănirii Lui; asa încât păcătosi ca noi, care vin la cruce, să poată pleca "îmbrăcându-se cu neprihănire.." (Isaia 59:17), purtând brâul "neprihănirii si credinciosiei Lui" (Isaia 11:5) si "hainele mântuirii.." (Isaia 61:10).
. Gândeste-te; Isus nu a pregătit doar un loc pentru noi în ceruri, ci ne-a dat si siguranta că vom fi îmbrăcati potrivit cu acea ocazie.

aprilie 25, 2008

COROANA DE SPINI

"Au împletit o cununa de spini, pe care I-au pus-o pe cap.." (Matei 27:29)

. Te-ai gândit vreodată cu adevărat la însemnătatea spinilor care au fost împletiti într-un simbol atât de rusinos si pusi pe capul lui Hristos? De-a lungul Scripturii, spinii reprezintă con­secinta păcatului: a) în Grădina Edenului, când Adam si Eva nu L-au ascultat pe Dumnezeu El a spus: "Blestemat să fie pământul.. spini.. să-ti dea.." (Geneza 3:17-18); b) mai târziu El i-a'spus poporului Israel că "dacă nu veti izgoni dinaintea voastră pe locuitorii tării.. vă vor fi ca niste spini în ochi .." (Numeri 33:55); c) Solomon a spus: "Spini si curse sunt pe calea omului stricat.." (Proverbe 22.5); d) referitor la liderii care nu sunt demni de încredere, Domnul Isus a spus: "îi veti cunoaste după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini?" (Matei 7:16)
. Max Lucado scrie: "Crucea pe care a purtat-o Domnul Isus (în Vinerea Mare) a reprezen­tat toate păcatele noastre. Când eram prinsi în hătisul invidiei.. al urii.. al rusinii.. al descura­jării .. al vinei.. al amărăciunii.. al neiertării, Domnul Isus care nu a cunoscut păcatul S-a făcut "jertfă de ispăsire pentru păcatele noastre.." (1 loan 4:10). Hristos nu Si-a folosit nici măcar o dată puterile supranaturale pentru confortul Său personal. Cu un singur cuvânt El ar fi putut transforma pământul tare într-un pat moale .. si ar fi putut trimite scuipatul acuzatorilor Săi pe propriile lor fete .. si ar fi putut paraliza mâna soldatului care a împletit.. spinii. Dar nu a făcut-o. în schimb, Dumnezeu a anulat dosarul care continea toate acuzatiile împotriva noastră .. bătându-l în cuie pe crucea Lui (vezi Coloseni 2:14) si a făcut acest lucru gândindu-Se la tine!"
. Nu este nici o mirare că Isaac Watts, compozitor de imnuri a scris: "Vezi cum din capul, mâna-l si picior, curgând amestecate iubire si iertare! S-a mai văzut asa măreată dragoste – asa un chin, sau spini făcând asa o coroană mare?"

aprilie 24, 2008

CUM SĂ DEZVOLTĂM O PRIETENIE?

"Prietenul adevărat iubeste oricând. - " (Proverbe 17:17)

. Dr. John Maxwell scrie: "dacă îti doresti o prietenie profundă si de durată, nu ai cum să fii tu mereu cel puternic. Iar asta te poate înspăimânta; mai ales dacă cineva te-a manipulat sau te-a rănit. Dar prietenul trebuie să te vadă în slăbiciunea ta. Unii dintre noi nu am făcut niciodată asa ceva si ne întrebăm de ce ne simtim singuri. Va trebui să fim vulnerabili pentru a avea un pri­eten adevărat.
. "Prietenii îsi slujesc unul altuia. Când ai slujit ultima oară un prieten căruia îi esti devotat? Dacă nu îti aduci aminte, probabil trăiesti în mijlocul singurătătii. Prietenul este cel căruia i te dedi­ci nu pentru ceea ce poate el face pentru tine, ci pentru simplul fapt că îti este prieten. Prietenii te ascultă, chiar si când sunt ocupati. Ascultarea este un act al dragostei. Ea spune: "las treburile să astepte si îmi dedic timpul să te cunosc si să îmi pese de tine". De regulă, prietenii nu caută pe cineva cu care să discute lucruri impresionante cu întelepciune sau cu măiestrie. În general, ceea ce caută ei este un ascultător obisnuit. Mai mult, când ceva merge bine, prietenii sărbătoresc. Faci tu acest lucru? Când a fost ultima dată când unul dintre prieteni a fost binecuvântat de Dumnezeu – si ai dat o petrecere pentru asta?
. "Dacă nu ai o astfel de relatie de prietenie în prezent, nu o poti avea pe loc, dar te poti deschide spre asa ceva. Poti începe să urmăresti acest lucru. Îi poti cere lui Dumnezeu să te călăuzească. Îti poti asuma mici riscuri relationale. Si dacă ai deja prieteni de acest fel, pretuieste-i, protejează-i îmbogăteste-i în orice fel si adânceste această prietenie cât poti de mult."

aprilie 23, 2008

ACORDĂ-ȚI O ȘANSĂ

"eu nu cred că l-am apucat încâ; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, si aruncându-mă spre ce este înainte" (Fllipeni 3:13)
.
. Într-o zi, un băietel se întoarse acasă cu hainele pline de noroi, asa că mama îl trimise la demisol să si le pună în masina de spălat. Mai târziu, gândindu-se că totul se petrecuse în prea mare liniste, tipă: "Tinere, sper că nu alergi dezbrăcat pe la subsol." Imaginează-ti stânjeneala pe care o simti când o voce îi răspunse: "Nu mamă, sunt aici si-ti repar cuptorul."
. Iacov spune: "Toti gresim în multe feluri" (lacov 3:2). Ideea este să te stii ierta. Majoritatea timpului ne simtim vinovati pentru lucrurile gresite săvârsite din motive corecte. Îti aduci aminte de celebrul "turn înclinat din Pisa" din Italia, pentru care arhitectul a proiectat o fundatie de 3 metri adâncime pentru o constructie de 54 de metri? Ti-ar plăcea să ai asa ceva în CV-ul tău?
. Apostolul Pavel a spus: "eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, si aruncându-mă spre ce este înainte" (Filipeni 3:13). Chuck Swindoll scrie: "Arătati-mi cine a scris regulile perfectiunii si vă garantez că este un rozător de unghii cu fata plină de ticuri nervoase .. a cărui nevasta îi este groază să-l vadă venind acasă". Dumnezeu a spus: "Eu, Eu îti sterg fărădelegile, pentru Mine, si nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele tale." (Isaia 43:25). Dacă Dumnezeu este dispus să-ti ierte greselile si chiar să le îngroape, nu crezi că e vre­mea să nu te mai învinovătesti, să primesti harul Lui si să mergi mai departe?

aprilie 22, 2008

FII PLIN DE ÎNFLĂCĂRARE!

"Asa răceam lucrarea.. din zorii zilei până la ivirea stelelor." (Neemla 4:21)
.
. În fata unor neîntelegeri coplesitoare, Neemia a reconstruit zidurile Ierusalimului în doar 52 de zile. Cum? Având un singur gând în inima sa. Unii dintre noi ne temem să ne rugăm: "Doamne, voi face ceea ce doresti" căci s-ar putea să ne trimită undeva unde nu dorim să mergem sau ne-ar putea pune să facem ceva ce nu dorim sau pentru care nu ne simtim pregătiti. Dar ai înteles gresit! Biblia spune că voia lui Dumnezeu este "..bună, plăcută si desăvârsită" (Romani 12:2). Care este lucrul de care să ne temem în această formulă?
. Acum, dacă voia lui Dumnezeu pentru noi este "..bună.." nu este neapărat si usoară. Dar El poate pune în noi pasiune pentru ea. Ieremia a spus că în momentul în care a încetat să mai vorbească despre Domnul, Cuvântul lui Dumnezeu a devenit asemenea "..un foc mistuitor, închis în oasele mele.." (Ieremia 20:9). Focul aprins de Dumnezeu nu se poate stinge. Când îti aprinde inima începi să vezi lucruri pe care nu le-ai mai văzut si să te entuziasmezi. El poate să ia capitolele de regret ale vietii tale si le scrie o poveste plină de har.
. Dar este putin probabil să experimentezi pasiune pentru ceva dacă stai pur si simplu deoparte si astepti ca ceva să se întâmple, Iacov scrie: "Nu fiti doar ascultători ai Cuvântului lui Dumnezeu, ci puneti-l si în practică" (parafrazare, vezi Iacov 1:22) vei deveni pasionat de voia lui Dumnezeu odată ce începi să o practici! Poate vei crede "pentru asta am fost creat". Iar când ai un motiv convingător de a face ceva si stii că Dumnezeu te priveste si îti zâmbeste, asta schimbă totul.

aprilie 21, 2008

NEVOIA DE SMERENIE (2)

"Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, trebuie să fie cel mai de pe urmă din toti si slujitorul tuturor!" (Marcu 9:35)

. Dr. Paul Brand a fost unul dintre cei mai respectati chirurgi ai secolului XX datorită fap­tului că a lucrat printre leprosi. Dragostea lui pentru "cei mai năpăstuiti dintre cei năpăstuiti" ai Indiei l-au făcut pionierul unor tehnici chirurgicale care mai sunt utilizate si astăzi de chirurgi în reconstruirea ortopedică. A fost un strălucit chirurg, profesor, scriitor, orator si campion la smere­nie. Philip Yancey scrie: "După întâlnirea cu Dr Brand mi-am dat seama că întelesesem smerenia gresit, ca pe o imagine de sine. Paul Brand îsi cunostea cu certitudine darurile: terminase primul în cariera sa academică si fusese la numeroase decernări de premii care îi onorau realizările. Totusi, el îsi considera darurile ca fiind dăruite de Creatorul cel plin de dragoste si le-a folosit în slu­jire asemenea lui Hristos. Când l-am întâlnit prima dată, Brand era încă în procesul de adaptare la viata din Statele Unite. Luxul zilnic îl nelinisteau si îl făceau să tânjească spre o viată simplă aproape de pământ. Cunostea presedinti, regi si celebrităti, dar totusi o pomenea rareori. Discuta deschis despre esecurile sale si mereu atribuia meritul pentru succesele sale asociatilor săi. M-a impresionat extrem de mult faptul că cel mai întelept si mai distins om pe care l-am cunoscut vreodată si-a dedicat o mare parte a vietii celor mai de jos oameni ai planetei."
. Oamenii smeriti autentici caută starea de bine a altora. Si sunt în sigurantă. Ei sunt constienti de atributele care îi fac remarcabili în tot ceea ce fac. Si această sigurantă – această auto­evaluare cinstită si sănătoasă – se reflectă într-o atitudine smerită; o atitudine care se transpune în fapte care pot fi observate, fapte care schimbă ceva si într-un stil de viată pe care dorim să-l urmăm.

aprilie 20, 2008

NEVOIA DE SMERENIE (1)

"Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, trebuie să fie cel mai de pe urmă din toti si slujitorul tuturor!" (Marcu 9.35)

. Smerenia este mai mult decât o trăsătură de caracter. Să observăm următoarele două lucruri:
1. Desi este o virtute care ne aseamănă cu Hristos, smerenia este rareori înteleasă sau admirată. Astăzi multe modele de lideri cred că este neobisnuit ca o persoană aflată la conducere să mani­feste smerenie prea des. A-ti pleca genunchiul pentru a-i ajuta pe altii sau recunoasterea slăbiciu­nilor sunt considerate vulnerabilităti fată de cei care ar putea profita de pe urma ta. Prea multi li­deri cred că lor trebuie să li se slujească, mai putin în anumite perioade când este spre folosul lor să fie văzuti slujindu-i pe altii; dar nu prea multă vreme. Trebuie să fim atenti să nu ne întovărăsim cu cei care sunt mai jos pe scara socială căci ne vom compromite pozitia. Ne temem să nu pier­dem respectul subalternilor sau al superiorilor dacă acceptăm o răspundere prea mare pentru decizii neinspirate. Dar nu este la fel pentru urmasii lui Hristos. Pentru ei, smerenia nu constituie un concept religios, ci un mod de viată.
2. Apreciem smerenia la altii, dar rareori o dorim pentru noi. Pretul este prea mare. Smerenia nu este ceea ce ne asigură promovarea si să fim cinstiti, ne place să avem oameni smeriti în jurul nos­tru pentru că nu ne amenintă. Acestia sunt oameni ce au o virtute neobisnuită care îi tin deoparte în îmbulzeala noastră spre primul loc. Ne putem permite să fim smeriti după ce am ajuns regi. Nici măcar ucenicii lui Hristos nu au fost imuni la această tendintă: "..pentru că pe drum se certaseră între ei, ca să stie cine este cel mai mare. Atunci Isus a sezut jos .. si le-a zis: "Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, trebuie să fie cel mai de pe urmă din toti si slujitorul tuturor!" (Marcu 9:34-35). Vrei să se te asemenea mai mult cu Isus Hristos? Fii smerit!