aprilie 24, 2008

CUM SĂ DEZVOLTĂM O PRIETENIE?

"Prietenul adevărat iubeste oricând. - " (Proverbe 17:17)

. Dr. John Maxwell scrie: "dacă îti doresti o prietenie profundă si de durată, nu ai cum să fii tu mereu cel puternic. Iar asta te poate înspăimânta; mai ales dacă cineva te-a manipulat sau te-a rănit. Dar prietenul trebuie să te vadă în slăbiciunea ta. Unii dintre noi nu am făcut niciodată asa ceva si ne întrebăm de ce ne simtim singuri. Va trebui să fim vulnerabili pentru a avea un pri­eten adevărat.
. "Prietenii îsi slujesc unul altuia. Când ai slujit ultima oară un prieten căruia îi esti devotat? Dacă nu îti aduci aminte, probabil trăiesti în mijlocul singurătătii. Prietenul este cel căruia i te dedi­ci nu pentru ceea ce poate el face pentru tine, ci pentru simplul fapt că îti este prieten. Prietenii te ascultă, chiar si când sunt ocupati. Ascultarea este un act al dragostei. Ea spune: "las treburile să astepte si îmi dedic timpul să te cunosc si să îmi pese de tine". De regulă, prietenii nu caută pe cineva cu care să discute lucruri impresionante cu întelepciune sau cu măiestrie. În general, ceea ce caută ei este un ascultător obisnuit. Mai mult, când ceva merge bine, prietenii sărbătoresc. Faci tu acest lucru? Când a fost ultima dată când unul dintre prieteni a fost binecuvântat de Dumnezeu – si ai dat o petrecere pentru asta?
. "Dacă nu ai o astfel de relatie de prietenie în prezent, nu o poti avea pe loc, dar te poti deschide spre asa ceva. Poti începe să urmăresti acest lucru. Îi poti cere lui Dumnezeu să te călăuzească. Îti poti asuma mici riscuri relationale. Si dacă ai deja prieteni de acest fel, pretuieste-i, protejează-i îmbogăteste-i în orice fel si adânceste această prietenie cât poti de mult."