septembrie 27, 2013

MULTUMESTE-I LUI DUMNEZEU PENTRU CEEA CE AI: FAMILIE, CASA, LOC DE MUNCA ETC.


“Voi lauda pe Domnul din toata inima mea, voi istorisi toate minunile Lui. Voi face din Tine bucuria si veselia mea si voi cânta Numele Tau, Dumnezeule Prea Înalte.” [Psalmul 9:1-2]

 

      În limba Anglo-Saxona veche, atât în vorbire cât si în scris termenul „thankful” (a fi multumitor) era deseori înlocuit cu termenul „thinkful” (a gândi corect). Aceasta coincidenta nu-i însa deloc întâmplatoare, pentru ca numai acei  ce gândesc si evalueaza corect lucrurile, pot fi cu adevarat si multumitori pentru tot ceea ce au.

     Am auzit despre un om care a sunat o companie imobiliara oferindu-si casa spre vânzare, motivând ca s-a plictisit de felul cum arata. Când i s-a cerut sa-si descrie casa, acesta a spus: „casa mea este situata într-o zona linistita a orasului, foarte aproape de strada principala, are 5 camere, mocheta si instalatii sanitare si de încalzire noi, iar curtea este plina de verdeata si multi pomi.” Dupa ce aceste informatii au fost notate cu minutiozitate, compania a publicat în ziarul ei de publicitate aceasta oferta în ziua urmatoare, cu mentiunea: ”adresa privata!” Dorind însa sa-si cumpere o casa noua, acelasi proprietar a sunat o alta companie imobiliara, cerându-i ajutorul pentru a-si gasi o noua locuinta. Când acestia l-au întrebat ce fel de locuinta si-ar dori, omul a explicat:  „as dori o casa cu 4-5 camere situata într-un cartier de locuinte, având mocheta si instalatii noi, iar gradina sa fie plina de pomi si verdeata.” La numai câteva ore dupa ce si-a exprimat preferintele, un angajat al  acestei companii imobiliare l-a sunat pe cumparator spunându-i ca în evidentele companiei lor nu au nici o oferta asemanatoare cu pretentiile exprimate, dar a gasit o casa potrivita cu pretentiile exprimate într-un anunt al unei companii similare. Cand acelei companii i s-a cerut adresa locuintei ofertate, cumparatorul a observat însa ca locuinta ce i-a fost recomandata este chiar locuinta pe care tocmai el o scosese la vânzare!

     Dupa aceasta experienta acel om nu si-a mai vândut casa, iar din acea zi  a început sa fie multumitor lui Dumnezeu pentru toate lucrurile privind cu alti ochi tot ceea ce avea.

septembrie 26, 2013

FA DIFERENTA INTRE LUCRURILE IMPORTANTE SI CELE FARA VALOARE


” …Isus i-a zis: „Lasa mortii sa-si îngroape mortii, si tu du-te de vesteste Împaratia lui Dumnezeu.” Un altul i-a zis:”Doamne, Te voi urma, dar lasa-ma întâi sa ma duc sa-mi iau ramas bun de la ai mei.” Isus i-a raspuns: ”Oricine pune mâna pe plug si se uita înapoi, nu este destoinic pentru Împaratia lui Dumnezeu.” [Luca 9:60-62]

 

     Într-unul dintre capitolele cartii „Practicarea prezentei lui Dumnezeu”, autorul face o declaratie surprinzatoare spunând ca persoana care nu se îngrijoreaza si nu se grabeste atunci când face ceva, reuseste sa faca de doua ori mai multe lucruri decât oricine altcineva, pentru ca în acele momente ea alege sa faca numai ceea ce este important si lucreaza cu responsabilitate si întelepciune.

     Vorbind despre acelasi subiect, Victor Frankl a spus: ”pentru ca cineva sa reuseasca în treburile vietii, trebuie sa devina o persoana selectiva!”  Cu alte cuvinte, aceasta persoana trebuie sa stie când sa deschida si când sa închida televizorul, ce carti si ce ziare ar trebui sa citeasca si pe care sa le arunce la cos. A fi selectiv înseamna a sti sa faci o deosebire între ceea ce este important, de ceea ce este fara valoare; între ceea ce este esential de ceea ce este efemer, între lucrurile de pret si gunoaiele lumii.

septembrie 24, 2013

NU INCETA SA TE ROGI CU CREDINTA!


“Bucurati-va totdeauna în Domnul! Iarasi zic: Bucurati-va!” [Filipeni 4:4]

 

     Într-o povestire imaginara se spune ca un pastor avea un papagal care a învatat sa spuna numai „sa ne rugam!” „sa ne rugam!” Desi pastorul a încercat sa-l învete si alte cuvinte, de fiecare data papagalul spunea numai:”sa ne rugam!” „sa ne rugam!”

     Într-o zi pastorul a auzit ca unul dintre diaconii sai are si el un papagal dar care de fiecare data spunea numai :”sa ne sarutam!” „sa ne sarutam!” Pentru a vedea care este reactia papagalului sau la întâlnirea cu papagalul femela al diaconului, pastorul l-a invitat pe acesta sa-l viziteze. Când diaconul a ajuns la casa pastorului, acesta a luat femela papagal si a închis-o în aceiasi colivie cu papagalul sau. În numai câteva clipe, papagalul diaconului a început sa vorbeasca spunând : „sa ne sarutam!” „sa ne sarutam!” . Însa când toti asteptau ca raspunsul papagalului pastorului sa fie: „sa ne rugam! „sa ne rugam!” acesta a început sa vorbeasca spunând: „îti multumesc Doamne pentru ca mi-ai ascultat rugaciunile!” Acest fapt ne arata ca între rugaciunile staruitoare si multumire, trebuie sa fie o strânsa legatura.

     Înaintea unei misiuni dificile, un soldat a îngenunchiat în camera lui si-a început sa se roage cu insistenta cerând ajutorul lui Dumnezeu. În timpul rugaciunii a auzit însa o bataie puternica în usa. Când a mers sa deschida usa, l-a observat pe colonelul sau care a venit sa-i vorbeasca. Când acesta a înteles ca soldatul a întârziat sa-i deschida pentru ca era în rugaciune, i-a marturisit ca si el a facut acelasi lucru cu multi ani de zile în urma, când i-a cerut cu insistenta lui Dumnezeu sa-l pastreze cu viata prin toate misiunile pe care urma sa le împlineasca. Dupa aceea a încetat însa sa se mai roage, pentru ca nu mai are nimic ce sa-i mai ceara lui Dumnezeu. Când i-a auzit raspunsul, soldatul i-a zis colonelului : „domnule comandant; ar trebui sa reincepi rugaciunea chiar din aceste momente si sa te rogi cu staruinta în fiecare zi, pentru ca desi nu mai ai nimic de cerut, ai ramas asa de în urma cu multumirile. Acelui colonel, Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea, i-a pastrat viata si în mijlocul razboiului si i-a adaugat înca multi ani. Dar el a încetat sa se mai roage pentru ca desi nu mai avea nimic de cerut, a uitat sa multumeasca!

septembrie 23, 2013

DOMNUL ITI ALINA FIECARE DURERE IN PARTE!

“Voi sunteti paziti de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru mântuirea gata sa fie descoperita în vremurile de apoi! În ea voi va bucurati mult, macar ca acum, daca trebuie, sunteti întristati pentru putina vreme prin felurite încercari, pentru ca încercarea credintei voastre, cu mult mai scumpa decât aurul care piere si care totusi este cercat prin foc, sa aiba ca urmare lauda, slava si cinstea, la aratarea lui Isus Hristos…” [1 Petru 1:5-7]
 
     Biblia îi numeste fericiti pe acei care nu-si pierd bucuria chiar si în cele mai grele momente ale vietii. De fapt bucuria crestina este cea care ne ajuta sa trecem mai usor peste urcusurile si coborâsurile  evenimentelor de fiecare zi. Când biblia spune „bucurati-va totdeauna!” aceasta înseamna ca în mijlocul încercarilor si al greutatilor vietii, trebuie sa avem aceiasi stare a inimii ca în vremea de biruinta si reusite. Atunci când vom învata sa ne bucuram în orice vreme, vom descoperi ca ne este si mult mai usor sa fim multumitori.
     Fondatorul Institutului Biblic din Los Angeles, Dr.R.A.Torrey, si-a pierdut una dintre fiicele sale, pe când aceasta avea numai 12 ani. La o saptamâna dupa înmormântare, Torey a iesit afara pentru a se plimba prin aceleasi locuri pe unde obisnuia sa mearga împreuna cu fiica sa, când aceasta era înca în viata. Desi plecase de acasa plin de întristare, în timpul plimbarii el a început sa mediteze la experientele traite si la locul unde se afla fiica lui în acele momente. În timp ce urmarea fiecare colt pe unde trecuse mai înainte cu fiica lui, tatal îsi zicea în inima lui: pe aici a pasit si  fiica mea; dar acum ea nu mai este aici! În aceste momente, ea însa  umbla pe strazi de aur, într-un loc unde nu este durere si nici un fel de suferinta! În timp ce se gânde însa la aceasta stralucire, Torrey s-a simtit deodata învaluit de prezenta Duhului lui Dumnezeu si a trait o mângaiere profunda si o bucurie de negrait, care i-a umplut inima. Acea plinatate n-a mai pierdut-o niciodata, pentru ca prezenta si mângaierea Duhului lui Dumnezeu i-a adus aceiasi bucurie pe care a avut-o si atunci când fiica lui era în viata.
     Dupa aceasta experienta, Torey s-a trezit deodata multumindu-i lui Dumnezeu pentru cei 12 ani pe care ia petrecut împreuna cu fiica sa si pentru siguranta ca aceasta este acum în bratele Domnului. Pentru el bucuria mângaierii si a nadejdii pe care a primit-o din partea lui Dumnezeu în cele mai grele momente ale vietii, l-a facut sa fie multumitor chiar si pentru cea mai grea experienta prin care a trecut.