iunie 13, 2009

VINDECAREA RELAȚIILOR FRÂNTE (5)

"El M-a trimis sa vindec pe cei cu inima zdrobita" (Isaia 61:1)
___Cand violezi increderea partenerului tau, "contul relatiei tale" va fi in deficit! Intimitatea este inlocuita de sentimente dureroase si distantare fizica. In calitate de ofensator, ai impresia ca in ciuda scuzelor si a parerii de rau, partenerul ranit isi manifesta doza de fire pamanteasca si te face sa platesti. Dar nu e asa! Ci el pur si simplu nu mai are resurse emotionale. Rezervorul lui s-a golit. A astepta sa fie ca inainte este ca si cum i-ai cere unui om fara picioare sa se grabeasca si sa umble! Asa ceva nu se va intampla. Ce poti face sa ajuti? Acelasi lucru pe care il faci cand ai un deficit in contul tau bancar:
1) Nu mai face retrageri! Nu cere si nu astepta de la partenerul tau ceea ce facea in mod normal pentru tine. Nu astepta sa fii servit. Strange-ti singur vasele murdare. Calca-ti singur hainele. Renunta la ideea de indreptatire. Practica arta de a renunta la tine insuti, asemenea lui Hristos. Pentru moment sprijina-te pe Dumnezeu, pe prietenii tai crestini si pe familie care sa te ajute sa-ti implinesti nevoile temporar nesatisfacute.
2) Incepe sa faci depuneri. Depune cate putin si des. "Dati, si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra" (Luca 6:38). Depozitele consistente vor anula in cele din urma deficitul, iar relatia va ajunge la surplus! Cauta in tacere mijloace de a face viata partenerului tau mai usoara: politeturi marunte, fapte pline de grija, aprecieri marunte care slujesc si salveaza. Acestea sunt lucrurile care il invita pe partenerul tau sa se simta in siguranta pentru a renunta la raceala, a incepe sa-si asume mici riscuri, a se reconecta si a reveni la ceea ce a fost.

iunie 12, 2009

VINDECAREA RELAȚIILOR FRÂNTE (4)

"Iata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca, si le voi deschide un Izvor bogat in pace si credinciosie" (Ieremia 33:6)
___Etapa chirurgicala de marturisire si parere de rau se poate intampla rapid. Cu cat etapa "de recuperare" a iertarii este mai complexa, cu atat vindecarea si restaurarea necesita mai mult timp. Mai tii minte cand ti-ai dus masina la reparat ultima data? Ai dus-o pentru o problema si mecanicul ti-a descoperit altele de care nu ti-ai dat seama, dar care necesitau remediere. In acelasi fel, procesul de vindecare iti aduce in atentie probleme legate de cea initiala: comunicare, finante, timp, calitatea de parinte si chestiuni intime. Daca iti doresti o relatie sanatoasa, nu exista scurtaturi; trebuie sa te confrunti cu problemele. Daca incerci sa te eschivezi din acest proces, problemele nerezolvate iti vor submina in continuare sperantele unei relatii desavarsite si fericite. Asadar, daca nu ti-ai dat deja seama, munca de restaurare nu este pentru cei lasi sau lenesi. Dar rasplatirile merita efortul, asa ca sufleca-ti manecile!
___Intareste eforturile amandurora. Dumnezeu a spus: "cui datorati cinstea, dati-i cinstea" (Romani 13:7) caci este un principiu care functioneaza. Noi multumim din obisnuinta chelnerului, taximetristului si receptionerului. Este o politete lipsita de efort, dar bine intiparita si pe care am face bine sa o ducem cu noi acasa. Oamenii care lucreaza la relatiile lor au nevoie de puterea vindecatoare care vine in urma dozelor regulate de politete. Vei fi uimit sa vezi ce distanta vei parcurge in procesul de restaurare prin simpla exprimare a aprecierii. Principiul "intaririi" spune ca obtii mai mult din ceea ce recunosti, deci adu-ti aminte sa-i multumesti partenerului si pentru cel mai mic efort de a imbunatati situatia. Nu doar ca il vei cinsti, dar vei incuraja acelasi lucru si vei crea astfel conturi relationale aducatoare de dobanda.

iunie 11, 2009

VINDECAREA RELAȚIILOR FRÂNTE (3)

"Te voi vindeca" (Ieremia 30:17)
___Nu exista garantii ca vei duce o viata lipsita de durere si de injosire. Vindecarea unei relatii implica efort impartasit si risc. Trebuie sa crezi ca in final te va ierta si va lasa ofensa in urma. Vindecarea relatiilor frante este o activitate care implica doua persoane. Sarcina ta este sa incerci sa ai din nou incredere in mine, iar a mea sa-ti ofer dovada ca sunt demn de incredere. Cand facem lucrul acesta, noi il invitam pe celalalt sa coopereze, ne incurajam unul pe altul si scurtam distanta care ne separa. Pentru ca o relatie sa functioneze trebuie sa crezi ca ai optiuni reale si pozitive si ca amandoi trebuie sa va dedicati acestora.
___Daca tradarea ta a cauzat rani, iti poti usura sarcina devenind mai responsabil. Daca in mod voluntar il tii pe celalalt la curent cu programul tau, fara ca acesta sa-ti puna intrebari, avansezi de la postura de "om rau" la membru al echipei cu drepturi depline care urmareste un plan de bataie comun pentru ca amandoi sa aveti de castigat. Totodata, daca adopti atitudinea de politist fata de tine insuti, vei indeparta resentimentul pe care il simte celalalt partener cand este monitorizat. Cu alte cuvinte, il scuteste de treaba murdara de supraveghere in detaliu si te scuteste de umilinta de a te simti mereu luat in vizor.
___Pe de alta parte, daca tu esti partea ranita poti usura sarcina partenerului tau aducandu-i la cunostinta ca pretuiesti relatia suficient de mult pentru a o face sa mearga ducandu-ti planul la indeplinire. Spune-i ca i] apreciezi efortul. Cand centrul de interes al ambilor parteneri este vindecarea relatiei si cand il incluzi pe Dumnezeu, care a spus: "Te voi vindeca", lucrul acesta se va intampla!

iunie 10, 2009

VINDECAREA RELAȚIILOR FRÂNTE (2)

"Ti am auzit rugaciunea, si (ti-am vazut lacramlle. Iata ca te voi face sanatos" (2 Imparati 20:5)
___Nu are nici un rost sa stai si sa astepti ca vindecarea sa se produca; caci procesul doar se lungeste. Faptul de a incerca sa ai o influenta pozitiva va face lucrurile sa inainteze. Daca doresti sa fii de ajutor:
1) Asculta. Cand cel drag simte nevoia sa vorbeasca, asculta fara sa incerci sa te aperi, sa explici, sa judeci sau sa-ti scuzi comportamentul. Nu incerca sa-i corectezi "interpretarile gresite" sau sa-i diminuezi durerea, minimalizand-o.
2) Confirma. Nu-i spune cuiva "Nu trebuie sa simti astfel". Cand oamenii vorbesc despre durerea lor, deseori ei fac ceea ce este necesar pentru a-i ajuta sa se vindece. Daca ii lasi sa simta ca sentimentele lor sunt legitime in loc sa-i faci sa se simta slabi sau necugetati, ii ajuti sa treaca prin emotiile negative.
3) Cere-ti iertare. Da, din nou! Cine a spus: "Dragostea inseamna sa nu trebuiasca sa spui niciodata imi pare rau", nu stia prea multe despre relatiile interumane. Orice parere de rau autentica promoveaza vindecarea. Un "imi pare rau" rostit din inima este un leac pentru sufletul ranit. Asa ca aplica-l pana cand nu mai este nevoie de el, iar cel drag te va anunta cand va fi aceasta.
4) Repara. Ofera-te sa ajuti sa repari rana pe care ai cauzat-o. "Stiu ca te-am ranit, si doresc sa stiu ce pot face pentru a contribui la repararea raului". In mod autentic, aceste cuvinte aduc alinare si te fac parte din solutie, nu doar cauza problemei.
___Dumnezeu a spus: "Ti-am auzit rugaciunea, si ti-am vazut lacramile. Iata ca te voi face sanatos." Deci, cu cat mai repede te angajezi in mod activ in sustinerea procesului de vindecare cu atat mai repede vei iesi din boxa acuzatului si iti vei relua statutul initial.

iunie 09, 2009

VINDECAREA RELAȚIILOR FRÂNTE (1)

"El.. tamaduieste pe cei cu inima zdrobita, si le leaga ranile" (Psalmul 147:3)
___Se intampla in fiecare zi. Poate ca se intampla chiar acum in caminul tau care era odinioara unul fericit: asteptari nerealiste, infidelitate si promisiuni incalcate care distrug visul unei iubiri si a unei increderi de durata. Din fericire, Dumnezeu este vindecatorul relatiilor frante si a increderii inselate. Cand cineva pe care-l iubesti sufera:
1) Asteapta. Vindecarea este un proces, nu un eveniment. Ranile inimii se vindeca incet. Poate te gandesti: "Dar mi-am cerut iertare din nou si din nou. Cat timp ii trebuie sa uite si sa aiba din nou incredere in mine?" Ii trebuie atat cat ii trebuie! A-i cere celuilalt sa se vindece dupa orarul tau doar incetineste procesul. "Dar daca m-a iertat intr-adevar, nu ar trebui sa imi tot reaminteasca". Nu este asa. Cand cel pe care il iubesti poate sa iti readuca aminte fara sa te supere, vindecarea se va petrece mai repede.
2) Nu te astepta ca situatia sa fie normala deocamdata. Nu va fi asa si este un lucru normal! Ai observat cum iti protejezi un membru ranit in mod automat impotriva loviturilor si ciocnelilor? Este o reactie normala, produsa din instinct. Realitatea este ca cel care a cauzat durerea poate merge mai departe, ca de obicei, dar celui ranit situatia "normala" i se pare mult prea vulnerabila. Prin faptul ca iti cobori nivelul asteptarilor si ii dai timp, vei grabi si vei sustine procesul de vindecare.
3) Nu uita ca oamenii se vindeca in ritmuri diferite. Dumnezeu a spus: "plansul isi are vremea lui, si rasul isi are vremea lui;.. imbratisarea isi are vremea ei, si departarea de imbratisari isi are vremea ei" (Eclesiastul 3:4-5). Fii sensibil. Lasa-L pe Dumnezeu sa te invete ce este rabdarea si cresterea in timp ce lasi celuilalt ragazul sa se vindece.

iunie 07, 2009

BILLY

"Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii" (1 Corinteni 1:27)


___Scriind despre vremea in care era consilier in tabara biblica pentru adolescenti, Tony Campolo spune: "Baietii adolescenti au tendinta de a sacai un copil mai nefericit. In acea vara a venit randul unui baiat de 13 ani pe nume Billy, un copil care nu putea merge sau vorbi cum trebuie. Cand baietii din camera sa au fost alesi sa conduca inchinarea, au votat ca Billy sa fie vorbitorul. Pe el nu a parut sa-l deranjeze. S-a tarat spre amvon printre rasete si chicoteli si i-a luat ceva timp sa balbaie: I-sus ma.. iubeste.. si.. eu.. il iu-besc.. pe I-sus". S-a lasat o tacere de mormant si cand m-am uitat in jur am vazut baieti avand lacrimi care le siroiau pe obraji. Am facut multe in incercarea de a ajunge la inima acestor copii, dar nimic nu a mers. Am adus chiar si jucatori celebri de baschet a caror valoare a crescut de cand au inceput sa se roage, dar nu a avut nici un efect. Doar cand un copil cu nevoi speciale si-a declarat dragostea pentru Hristos totul s-a schimbat. Eu calatoresc mult si este uimitor sa intalnesc oameni care spun: "Nu cred ca va aduceti aminte de mine. Am devenit crestin intr-o tabara in care ati fost consilier si stiti ce a fost un punct de cotitura pentru mine?" Nu trebuie sa intreb. intotdeauna stiu ce urmeaza sa aud: "Billy!"
___Biblia spune: "Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele intelepte". Deci cand te concentrezi asupra lucrurilor pe care nu le poti face, adu-ti aminte: "puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita". Fa ceea ce poti, iar Dumnezeu va face restul! El iti va incununa eforturile cu succes.