septembrie 05, 2009

ÎNVAȚĂ SĂ IEI HOTĂRÂRI MAI BUNE

"Omul chibzuit ia seama bine cum merge" (Proverbe 14.15)

Daca la cincizeci de ani faci aceleasi greseli pe care le faceai la douazeci, trebuie sa-I ceri lui Dumnezeu intelepciune. "O inima priceputa dobandeste stiinta, si urechea celor intelepti cauta stiinta" (Proverbe 18.15). Ceea ce esti in prezent a fost determinat de hotararile pe care le-ai luat in trecut. Daca vrei sa iti schimbi viitorul, invata sa iei hotarari mai bune. Fii intelept, lasa ca urmatoarele principii sa te calauzeasca: a) nu lua niciodata hotarari permanente pe baza unor circumstante temporare. Daca vei proceda asa, vei regreta; b) nu lasa ca emotiile sa-ti intunece judecata. Roaga-te, cantareste lucrurile cu grija si intemeiaza-ti deciziile pe o judecata inteleapta; c) inconjoara-te cu oameni intelepti si profita de darurile lor fara sa te lasi intimidat de competenta lor, d) fa-ti timp sa te gandesti la toate posibilitatile. Ceea ce iti pare bun astazi, poate sa nu iti mai para bun maine; e) nu te poti lupta pe toate fronturile si sa reusesti, asa ca alege cu atentie pentru ce te lupti. Mai simplu spus: unele lucruri nu merita stradania ta; f) bazeaza-te pe realitate si nu pe suspiciuni; presupunerile te conduc spre criza; g) gandeste-te la consecintele fiecarei fapte. Pune-ti intrebarea: "sunt eu gata sa ma confrunt cu asa ceva chiar acum?"; h) asigura-te ca asteptarile tale nu depasesc potentialul tau si resursele tale. Fii realist. Daca nu stii sa socotesti, nu aplica pentru un loc de munca in domeniul finantelor. Daca nu stii sa canti, nu scoate un album. Concentreaza-te spre darul pe care ti l-a dat Dumnezeu. Si atunci vei reusi; e) timpul este resursa cea mai limitata si valoroasa. Nu-l irosi; j) gandeste-te ca 10% nu vei avea dreptate, 50% vei fi tradat si 100% vei avea incredere in Dumnezeu, mergi inainte si vei supravietui.

septembrie 02, 2009

PREGATIT, SEMANAT, PLANTAT, TAIAT, RODIT (1)

“Apoi Domnul Dumnezeu a sadit o gradina in Eden, spre rasarit; si a pus acolo pe omul pe care-l intocmise” (Geneza 2:8)
Inainte de a-l aseza pe Adam in gradina, Dumnezeu l-a incocmit. Exista un proces de pregatire prin care ne trece Dumnezeu pentru a ne face ceea ce trebuie sa fim, dar pregatirea necesita timp. Dumnezeu trebuie sa se ocupe de caracterul nostru schimbator, de defectele noastre de personalitate, de lipsa de credinta, de problemele nerezolvate, de cicatricele si slabiciunile noastre etc. Cat dureaza toate acestea? Doar Dumnezeu stie. Trebuie sa recunosti ca pana la urma si la varsta pe care o ai inca mia identifici reactii copilaresti in fiinta ta. Noi toti ar trebui sa purtam asupra noastra un semn pe care sa scrie: “Opera in devenire! Daca ma angajezi trebuie sa stii lucrul acesta. Daca te casatoresti cu mine, trebuie sa stii lucrul acesta.” Biblia spune ca Domnul Dumnezeu “l-a faut pe om din tarana pamantului..” (Geneza 2:7). Cu ce lucreaza Dumnezeu? Cu noroiul! Iar uneltele pe care le foloseste pentru a te transforma sunt experientele prin care treci in viata! Ele te modeleaza si te schimba. Si cu cat incerci mai mult sa faci ce vrei tu, cu atat mai mult dureaza procesul acesta. Poate iti va lua cinci ani sa nu mai incerci sa le faci oamenilor pe plac, sau zece sa nu-ti mai plangi de mila sau douazeci de ani sa nu-ti mai retraiesti copilaria. Dumnezeu iti spune: “Opreste-te!”, iar tu raspunzi: “Da,stiu,voi reactiona mai bine data viitoare”. Apoi treci printr-o riza si adevarul te izbeste. In acea clipa vei spune: “stii ceva?voi uita ce este in urma mea si ma voi arunca spre ce este inainte” (Filipeni 3:13).

septembrie 01, 2009

Cand Dumnezeu hotaraste

Caci eu, Domnul, voi vorbi;ce voi spune se va implini Ezechiel 12:25
Exista doua posibile explicatii pentru ce s-a intamplat in cartierul Swan Quarter din Carolina de nord in 1876. Fie e vorba de cea mai uimitoare coincidenta, fie a fost o actiune divina suta la suta. Episcopia metodista Church South avea nevoie de o noua cladire, iar cand cineva a donat o parcela pe strada Oyster Creek,ei au acceptat. Era un teren sub cota drumului, asa ca au construit o biserica mica cu structura alba si au asezat-o pe stalpi de aramida. Dupa mai multe zile, o furtuna s-a abatut asupra orasului, iar cei care aveau vedere spre strada Oyster Creek au fost martorii unui lucru extraordinar. Cladirea bisericii,inca intacta, plutea! Suvoiul de ape o ridicare de pe stalpi si o transportase in josul strazii. Au incercat sa o acosteze cu franghii, dar cladirea a continuat sa se miste. In centrul orasului, in timp ce zeci de oameni priveau neputinciosi, a luat o curba inexplicabila la dreapta si a mers mai departe. In cele din urma, in aceeasi maniera hotarata a virat de pe sosea si s-a indreptat direct spre un teren si s-a oprit exact in mijlocul lui. In cele din urma apele s-au retras,dar cladirea este tot acolo. De fapt, au trecut 130 de ani de cand cladirea ce poarte numele de Biserica Metodista Providenta a plutit singura spre cea mai dorita proprietate din oras. Dar uimitor este faptul urmator: parcela unde s-a asezat a fost prima alegere a congregatiei pentru construire, dar proprietarul Sam Sadler i-a refuzat. In dimineata de dupa inundatie, s-a prezentat inaintea pastorului cu actul de proprietate.
Caci Eu,Domnul,voi vorbi; e voi spune se va implini. Nu exista nici o indoila in aceasta privinta; cand Dumnezeu hotaraste, nimic nu-I sta in cale!

august 30, 2009

CUM SĂ-L VEDEM PE DUMNEZEU ÎN SITUATIA NOASTRĂ

"Eu mă bucur de lucrul acesta" (Filipeni 1:18)
Cand Pavel a scris: "împrejurările în care mă găsesc, mai degrabă au lucrat la înaintarea Evangheliei" (Filipeni 1:12) el se găsea în închisoare, folosindu-se de această situatie pentru a le spune oamenilor de Dumnezeu. Si el continuă: "în toată curtea împărătească, si pretutindeni aiurea, toti stiu că sunt pus în lanturi din pricina lui Isus Hristos" (Filipeni 1:13). Apoi el arată că în toată perioada cat a fost închis "cei mai multi din frati, îmbărbătati de lanturile mele, au si mai multă îndrăzneală să vestească fără teamă Cuvantul lui Dumnezeu" (Filipeni 1:14). Chiar cand a aflat că unii predică Evanghelia pentru a-i face probleme, el a spus: "Ce ne pasă? Oricum: fie de ochii lumii, fie din toată inima, Hristos este propovăduit. Eu mă bucur de lucrul acesta" (Filipeni 1:18). Arestat pe nedrept, tratat cu răutate, cu un viitor nesigur, Pavel a căutat bratul lui Dumnezeu în orice situatie. De aceea a putut să spună în toate lucrurile "mă bucur de lucrul acesta". Ce perspectivă! Ce atitudine! Cu un veac în urmă, după un accident mortal dintr-o mină de cărbune, episcopul din Durham le-a spus îndoliatilor: "Este greu să întelegem de ce Dumnezeu a îngăduit să se întample un asemenea dezastru, dar noi stim si ne încredem în El că totul va fi bine. Am acasă un vechi semn de carte din mătase pe care mi l-a dăruit mama mea. Cand mă uit pe partea rea, nu văd nimic altceva decat niste fire încalcite .. pare a fi o mare greseală. S-ar putea crede că l-a făcut cineva care habar nu avea ce face. Dar cand îl întorc si mă uit la partea bună, văd brodate foarte frumos cuvintele DUMNEZEU E DRAGOSTE. Astăzi ne uităm la acest eveniment din perspectiva gresită, într-o zi, îl vom vedea dintr-un alt unghi si vom întelege". Cand începem să-L vedem pe Dumnezeu în situatia noastră, putem spune "mă bucur pentru lucrul acesta".

SENTIMENTELE TE POT DUCE ÎN EROARE

"Păzeste-ti inima mai mult decat orice" (Proverbe 4:23)
Un scriitor crestin scrie: "Multi ani am trăit călăuzit de sentimente. A fost ca si cum mă aflam pe un vas de coastă; într-o zi radeam si mă simteam bine, a doua zi plangeam si-mi părea rău. Eram tulburat si controlat. Aveam nevoie de maturitate emotională, dar avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a o atinge. Este usor să cazi în capcana încrederii în sentimentele tale mai mult decat în ceea ce spune Dumnezeu în Cuvantul Său. Si este nevoie de un act constant al vointei tale pentru a alege să trăiesti după voia Lui si nu după voia ta. Dar cand o vei face, vei descoperi că viata este mai plăcută cand trăiesti după planul lui Dumnezeu".Asa cum nu lasi ca toti care îti bat la usă să intre si să se simtă ca acasă, nu lăsa fiecare emotie de suprafată să dicteze directia în care îti vei trăi ziua sau răspunsurile pe care decizi să le dai. Biblia spune: "Păzeste-ti inima mai mult decat orice, căci din ea ies izvoarele vietii" (Proverbe 4:23). "Orice gand îl facem rob ascultării de Hristos" (2 Corinteni 10:5); dacă nu este după Cuvantul lui Dumnezeu, nu-l gandi. Pavel spune: "umblăm prin credintă nu prin vedere" (2 Corinteni 5:7), fiindcă (iar acest lucru te poate lua prin surprindere) nu vei simti întotdeauna prezenta lui Dumnezeu. După răstignire, doi ucenici mergeau spre Emaus, cand li s-a arătat Isus si a mers alături de ei. Dar ei nu L-au recunoscut. Ei nu L-au cunoscut pe liderul pe care L-au urmat timp de trei ani pentru că "S-a arătat, într-alt chip" (Marcu 16:12). Dumnezeu este un Dumnezeu al credintei si El lucrează în felul în care poate fi înteles de credintă, nu de sentimente.