iulie 05, 2008

EL A FĂCUT TOTUL PENTRU TINE

"..prin ranile Lui suntem tamaduiti" (Isaia 53:5)

___Max Lucado scrie: "Am primit un telefon de la un prieten pe nume Kenny. Tocmai se intorsese de la Disneyworld. "Am vazut o priveliste pe care nu o voi uita niciodata", spuse el. Impreuna cu familia se dusera in castelul Cenusaresei. Deodata, copiii se repezira spre margine .. intra Cenusareasa. Era napadita de copii de-o schioapa, fiecare dintre ei asteptand sa fie atins. Kenny se intoarse in cealalta parte a castelului. Nu era nimeni acolo, in afara de un baiat; era greu sa-si dea seama cati ani avea din pricina trupului desfigurat.. statea si privea .. tanjind sa fie si el in mijlocul acelor copii care o inconjurau pe Cenusareasa. Dar puteai sa-i simti teama, teama de a fi respins din nou? Teama de a fi.. batjocorit inca o data? Ai vrea ca Cenusareasa sa se duca la el. Si ghici ce a facut? S-a dus! A pasit spre el, a ingenuncheat langa el si l-a sarutat pe obraz. "M-am gandit ca o sa-ti placa povestea", imi spuse Kenny.
___"Asa a fost. Mi-am amintit de o alta. Numele sunt diferite, dar oare povestea nu este la fel? In locul unei printese de la Disney, este Printul pacii. In locul unui baiat intr-un castel, un talhar pe cruce. In ambele cazuri s-a oferit un dar. In ambele cazuri s-a aratat dragoste. In ambele cazuri cel plin de dragoste a facut un gest ce depaseste priceperea. Dar Domnul Isus a facut mai mult decat Cenusareasa. Aceasta i-a oferit doar un sarut pe obraz. Cand s-a ridicat sa plece, ea a luat cu ea frumusetea ei. Baiatul tot deformat a ramas. Daca Cenusareasa ar fi facut la fel ca Isus? Daca si-ar fi asumat starea Lui? Daca ar fi putut cumva sa-si dea frumusetea in schimbul deformarii?" Este ceea ce a facut Isus - pentru tine!

iulie 04, 2008

DUMNEZEU ESTE IN CONTROL

„Doamne, Dumnezeul parintilor nostri, nu esti Tu Dumnezeu .. peste toate imparatiile neamurilor?" (2 Cronici 20:6)


___Aceasta tara pe care noi o numim "acasa" exista doar prin ingaduinta si puterea lui Dumnezeu, "Ei a facut ca toti oamenii, iesiti dintr-unul singur, sa locuiasca pe toata fata pamantului; le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare locuintei lor" (Faptele Apostolilor 17:26). La analizele finale nu conferintele determina geografia, ci Dumnezeu. Nu liderii stabilesc viitorul tarilor, Dumnezeu modeleaza inima conducatorilor. "Inima imparatului este ca un rau de apa in mana Domnului pe care il indreapta incotro vrea" (Proverbe 21:1). Vointa incapatanata a majoritatii politicienilor puternici poate fi directionata de Dumnezeu la fel de usor precum un fermier redirectioneaza canalul de scurgere de pe ferma sa.
___Mai tii minte povestirea despre Cir, imparatul Persiei? Cand Dumnezeu a dorit ca iudeii sa se intoarca in Ierusalim, El l-a indemnat pur si simplu sa faca acel "anunt oficial" (Ezra 1:1). Dumnezeu nu numai ca i-a eliberat pe iudei de 400 de ani de robie in Egipt, ci El i-a facut pe cei care i-au luat in captivitate sa le dea proviziile necesare, "..cand veti pleca, nu veti pleca cu mainile goale.." (Exod 3:21). A fost ca si cum proprietarii de plantatii de la sfarsitul razboiului civil ar fi cedat terenurile in favoarea sclavilor.
___Daca ne bucuram de o economie buna, de libertate personala si de aplicare inalta a justitei, sa nu ne limitam multumirile la politicieni. Nu, ci sa Ii multumim lui Dumnezeu: "El face pe neamuri sa creasca, si El le nimiceste; El le intinde pana departe, si El le aduce inapoi in hotarele lor" (Iov 12:23). Tine minte lucrul aceste. Dumnezeu stabileste granitele nationale. El hotaraste cine vor fi conducatorii. El da binecuvantarile, iar noi suntem destinatarii privilegiati ai fiecareia din binecuvantarile Lui. Ne permitem noi sa uitam acest fapt? Doar asumandu-ne un risc teribil.

iulie 03, 2008

CUM SĂ-L AUZI PE DUMNEZEU (4)

"Caci este o proorocie, a carei vreme este hotarata.." (Habacuc 2:3)

___Cand Dumnezeu iti vorbeste, nu este totdeauna intelept sa te grabesti sa le spui altora. De fapt, te poate rani! Cand Dumnezeu te calauzeste intr-o anumita directie, vorbirea Lui este deseori urmata de un timp de pregatire. Cine nu ar vrea sa vorbeasca despre experienta uimitoare pe care a avut-o Pavel cu Dumnezeu pe drumul spre Damasc? Si exista un moment potrivit pentru aceasta, dar acesta nu a sosit inca. Nu merge la altii pana cand Dumnezeu nu iti da unda verde. De ce? a) fiindca poate Dumnezeu are nevoie de timp pentru a-i pregati pe cei la care te duci; b) fiindca ai nevoie de timp ca sa te maturizezi si sa te echipezi, asa incat cuvantul pe care l-ai primit poate sa prinda radacini si sa fie implinit asa cum doreste El. Pavel scrie: "sa descopere in mine pe Fiul Sau, ca sa-L vestesc intre Neamuri, indata, n-am intrebat pe niciun om, nici nu m-am suit la Ierusalim la cei ce au fost apostoli inainte de mine, ci m-am dus in Arabia.. Dupa trei ani, m-am suit la Ierusalim sa fac cunostinta cu Chifa .. Dupa aceea m-am dus in tinuturile Siriei si Ciliciei" (Galateni 1:16-21). Pavel a avut intelepciunea de a sti ca lumea va considera de necrezut chemarea pe care a primit-o. Asa ca a asteptat. L-a lasat pe Dumnezeu sa mearga inainte si sa potriveasca circumstantele spre folosul lui. Si in timp ce a asteptat, a ingaduit sa creasca cuvantul pe care il primise in inima lui sl sa faca schimbari in viata lui. Atunci si doar atunci a inceput sa faca ceea ce a fost chemat sa faca. Pavel nu a incercat sa convinga pe nimeni, a lasat totul in seama lui Dumnezeu. Iar rezultatul? "Si slaveau pe Dumnezeu din pricina mea" (Galateni 1:24). Asa ca nu o lua inaintea planurilor lui Dumnezeu pentru viata ta. Fii sensibil la momentul stabilit de El!

iulie 02, 2008

CUM SĂ-L AUZI PE DUMNEZEU (3)

"..ungerea Lui va invata despre toate lucrurile." (1 loan 2:27)

___Trebuie sa avem o atitudine care spune: "Dumnezeule, indiferent ce imi spun ceilalti sau ce gandesc eu despre mine, daca aud clar ca Imi spui ceva, te voi onora si voi face ce Imi spui". Daca ne rugam cu ravna, il auzim pe Dumnezeu, apoi incepem sa-i intrebam pe altii ce cred ei, noi onoram parerea oamenilor mai presus de cea a lui Dumnezeu. Aceasta atitudine ne va impiedica sa dezvoltam o relatie in care Il auzim in mod constant. Trebuie sa ne incredem in Dumnezeu si in invatatura Lui, fara a mai avea nevoie de asiguriri din partea altora: "ungerea pe care ati primit-o de la El [imputernicirea sacra], ramane [permanent] in voi, si [deci] n-aveti trebuinta sa va invete cineva; ci, dupa cum ungerea Lui va invata despre toate lucrurile si este adevarata, si nu este o minciuna, ramaneti in El, dupa cum v-a invatat ea" (1 loan 2:27). Acest verset nu spune ca nu avem nevoie de nimeni ca sa ne invete Cuvantul lui Dumnezeu. Ci el spune ca avem Duhul lui Dumnezeu care locuieste in noi si care ne calauzeste si ne directioneaza vietile. Poate ocazional vom cere sfatul cuiva, dar nu trebuie sa mergem constant la altii si sa-i intrebam cu privire la deciziile pe care le luam pentru viata noastra.
___Daca dorim sa ne dezvoltam abilitatea de a-L auzi pe Dumnezeu si de a fi calauziti de Duhul Lui, trebuie sa luam singuri deciziile si sa ne incredem in intelepciunea pe care Dumnezeu a depozitat-o in inima noastra. Diavolul vrea sa credem ca nu suntem in stare sa-L auzim pe Dumnezeu. Sa nu cazi in capcana aceasta! Duhul Sfant care locuieste in tine iti va da incredere, alinare si te va calauzi in viata. Asa ca invata sa-L asculti!

iulie 01, 2008

CUM SĂ-L AUZI PE DUMNEZEU (2)

"Opriti-va, si sa stiti ca Eu Sunt Dumnezeu.." (Psalmul 46:10)

___Daca nu esti dispus sa-L asculti pe Dumnezeu intr-un anumit domeniu, nu vei fi capabil sa-L asculti intr-un altul. Oamenii au impresia ca nu-L pot auzi pe Dumnezeu, dar in realitate sunt multe lucruri la care stiu ca Dumnezeu doreste ca ei sa raspunda, dar nu au facut asa. Cu cat faci mai repede ceea ce iti spune Dumnezeu sa faci, cu atat mai repede iti va descoperi care este pasul urmator pe care trebuie sa-l faci.
___Auzirea lui Dumnezeu trebuie dezvoltata prin exercitiu; mai ales daca esti un vorbaret! De aceea El spune: "Opriti-va, si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu.."! Trupul nostru este plin de energie si doreste mereu sa faca ceva in mod activ, asa ca poate fi dificil pentru noi sa ne oprim. Nu vorbi cu Dumnezeu doar cand ai nevoie de ceva; petrece timp cu El - ascultandu-L! El iti va descoperi multe lucruri daca te opresti pur si simplu inaintea Lui. Poate spui: "Dar nu cred ca L-am auzit pe Dumnezeu vorbindu-mi!" Poate fi oare din cauza ca nu ai invatat sa asculti? Cand Ii ceri ceva lui Dumnezeu, este cazul sa ridici "receptorul". Chiar daca pe moment nu-ti raspunde, la vremea potrivita o va face. Poate ca faci ceva obisnuit cand Dumnezeu Se hotaraste sa-ti vorbeasca. Dar daca L-ai onorat prin ascultare in timpul tau de partasie cu El, El iti va vorbi exact la vremea potrivita.
___Probabil ai irosit multi ani pe calea proprie. Nu este prea tarziu sa o iei intr-o alta directie. Daca esti sincer dispus sa Il asculti, El te va calauzi intr-o calatorie extraordinara in care vei invata sa-L auzi in fiecare zi a vietii tale.

iunie 30, 2008

CUM SĂ-L AUZI PE DUMNEZEU (1)

"El va fi calauza noastra.." (Psalmul 48:14)

___Domnul Isus le-a spus ucenicilor: "Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul" (Ioan 16:13). Domnul Isus a rostit acest cuvinte unor oameni cu care petrecuse ultimii trei ani. Poate crezi ca daca Domnul Isus ar sta cu noi personal timp de trei ani, zi si noapte, am invata tot ce este de stiut. Dar Domnul Isus a spus sa ne asteptam la mai mult de atat, caci El va avea mereu ce sa ne spuna despre fiecare situatie cu care ne confruntam.
___Dumnezeu doreste sa-ti vorbeasca intre patru ochi. El doreste sa te calauzeasca pas cu pas in lucrurile bune pe care le-a pastrat pentru tine. Lui ii pasa de cele mai mici detalii ale vietii tale. Nu ezita niciodata sa iei lucrurile care crezi ca sunt prea marunte pentru Dumnezeu; la urma urmelor, totul este marunt pentru Dumnezeu! El tine evidenta pana si a firelor de par pe care le ai in cap (vezi Matei 10:30). Lui Ii pasa de dorintele inimii tale. El doreste sa-ti descopere adevarul care te va elibera de ingrijorare, de teama si de limitare. Planul Lui de a avea o relatie intima cu tine a existat inainte ca tu sa te nasti. Psalmistul a spus: "..in cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau randuite, mai inainte de a fi fost vreuna din ele" (Psalmul 139:16). Pavel spunea ca Dumnezeu "a facut ca toti oamenii.. sa locuiasca pe toata fata pamantului; le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare locuintei lor, ca ei sa caute pe Dumnezeu.." (Faptele Apostolilor 17:26-27). Nu este suficient pentru mintea ta ca daca Dumnezeu ne randuieste toate zilele si locul in care vom locui dupa ce ne vom naste, atunci este important sa invatam cum sa-L auzim?

iunie 29, 2008

CUM SĂ Al RĂDĂCINI PUTERNICE

"..avand radacina si temelia pusa in dragoste.." (Efeseni 3:17)

___Philip Gulley scrie: "Cand eram copil aveam un vecin pe care il chema Dr. Gibbs. Cand nu salva vieti, planta copaci. Doctorul cel bun avea o teorie interesanta despre ingrijirea plantelor. Absolvise scoala de horticultura "niciun castig fara sacrificiu". Nu-si uda niciodata copacii proaspat plantati. El spunea ca daca uzi plantele le rasfeti; daca le uzi, fiecare generatie care va veni va deveni mai slaba. Asa ca trebuie sa le creezi conditii dificile, sa smulgi din vreme copacii care sunt un obstacol. Ei ne spunea ca udatul copacilor le face radacinile superficiale si ca acei copaci care nu sunt udati trebuie sa-si dezvolte radacinile in cautarea apei. Planta un stejar si in loc sa-l ude il lovea in fiecare dimineata cu un ziar facut sul. Poc! Poc! Spunea ca asa facea copacul sa fie atent. Dr, Gibbs s-a dus in vesnicie la vreo doi ani dupa ce am plecat de acasa. Din cand in cand obisnuiam sa ma plimb pe langa casa lui si sa ma uit la copacii pe care ii plantase in urma cu douazeci si cinci de ani. Sunt tari ca granitul, mari si robusti. Ei se trezesc in fiecare dimineata, se bat in piept si isi beau cafeaua fara zahar. Am plantat si eu vreo doi copaci acum cativa ani. Le-am dus apa intr-o vara grea, le-am pulverizat apa, m-am rugat peste ei. Trei ani de rasfat i-a transformat in niste copaci care asteapta sa fie udati din cap pana in picioare. De fiecare data cand sufla un vant rece, tremura. Copaci alintati. Ciudat lucru cu copacii aceia ai Dr-ului Gibbs. Conditiile potrivnice par sa le fi fost de folos mai mult decat le-ar fi putut folosi confortul si alintarea."