octombrie 11, 2013

AI BUCURIA MANTUIRII PE CHIPUL TAU?


“Unul din cei doi, care auzisera cuvintele lui Ioan si mersesera dupa Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. El, cel dintâi, a gasit pe fratele sau Simon, si i-a zis :” Noi am gasit pe Mesia”(care, talmacit însemneaza Hristos). Si l-a adus la Isus. Isus l-a privit, si i-a zis: „Tu esti Simon, fiul lui Iona, tu te vei chema Chifa” (care, talmacit, însemneaza Petru)” [Ioan 1:40-42]

      Sunt sigur ca niciunul dintre noi nu am vazut cerul deschizându-se si Duhul Lui Dumnezeu, venind peste Domnul Isus, în chip de porumbel. Dar cu toate aceastea, suntem la fel de hotarâti sa-L urmam pe Domnul, nu-i asa? Pentru ca multi dintre noi ne-am nascut în familii crestine, si am mers la biserica de când eram copii, nu avem istorisiri dramatice, prin care sa spunem altora cum Dumnezeu a lucrat în viata noastra. Textul biblic de astazi, ne arata ca doi dintre ucenicii lui Ioan Botezatorul, l-au întâlnit pe Mesia. Desi n-au trait o experienta dramatica, într-o zi, acestia s-au hotarât sa-L urmeze pe Isus, pâna în casa unde acesta locuia. Dupa aceasta discutie avuta cu Domnul, viata celor doi pescari (Ioan si Andrei), n-a mai fost la fel. Ei l-au parasit pe Ioan Botezatorul, învatatorul lor si-au hotarât sa-L urmeze pe Domnul. Când Andrei, l-a întâlnit pe fratele sau Simon, i-a spus acestuia ca:”noi l-am gasit pe Mesia!” Se poate ca Andrei sa nu fi fost asa de entuziasmat si plin de o asa bucurie, niciodata pâna atunci. De aceea, când fratele sau Simon, s-a uitat în ochii lui, a înteles ca în viata fratelui sau s-a întâmplat ceva. Cred ca acest fapt, l-a motivat pe Simon, sa merga si sa-L întâlneasca pe Acel ce a adus în viata fratelui sau, o asa schimbare.

     Daca n-ai ca experienta a vietii, evenimente dramatice, prin care sa spui altora despre modul în care Dumnezeu a lucrat în viata ta, pot oamenii sa vada însa bucurie si entuziasm, care sa-i determine sa-L caute pe Acela pe care tu L-ai întâlnit?

     Când Andrei si Simon, au mers sa-L caute pe Domnul, atunci când L-au întâlnit, Isus S-a uitat la Simon si i-a zis: „ Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa, care talmacit însemneaza Petru!” Doar în acest moment al întâlnirii cu Hristos, pentru Petru  a început si timpul când Dumnezeu i-a daruit si experiente dramatice, care l-au ajutat sa se întareasca în credinta si sa devina cel mai vestit dintre apostoli. Însa fara Andrei, si marturisirea schimbarii din viata acestuia, istoria vietii lui Simon si-a crestinismului, n-ar mai fi fost la fel.

     N-ai vrea astazi, sa fii un Andrei, pentru cineva din jurul tau?

octombrie 10, 2013

PRIVESTE TOTUL DIN PERSPECTIVA LUI DUMNEZEU


„Isus a chemat  la El un copilas, l-a pus în mijlocul lor, si le-a zis: ”Adevarat va spun ca daca nu va veti întoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi, cu nici un chip  nu veti intra în Împaratia cerurilor.” [Matei 18:2-3]

 

     La o reuniune de familie, în care era sarbatorita aniversarea primului an de viata, a unei fetite numita Maddie, între cei prezenti a început o discutie foarte interesanta. Observând ca Maddie are foarte putin par pe cap, bunicul acesteia a spus în auzul tuturor: „privind numarul perilor de pe cap, Maddie mi se aseamana în toatalitate.  Ea este la fel de cheala, ca si mine!” Dupa ce toti membrii familiei s-au amuzat îndelung la auzul acestei comparatii neasteptate, fratele mai mare a micutei Maddie, a întrerupt atmosfera de bucurie spunând:”bunicule, aceasta comparatie este adevarata, cu o singura exceptie: parul lui Maddie urmeaza sa vina (sa creasca)  pe când parul tau este gata sa plece (sa cada)!”

     Tinând cont de acesta întâmplare, putem spune ca ceea ce face ca  lucrurile sa fie diferite, uneori, este doar perspectiva din care acestea sunt privite. Sunt anumiti oameni care ne fac o mare placere atunci când îi întâlnim si de care nu am vrea sa ne mai despartim, iar alti oameni de care am vrea sa scapam foarte repede, si ne-ar face o mare placere daca nu ne-ar iesi înainte. Acest lucru se întâmpla multora dintre noi; nu-i asa? Daca traiesti  o astfel de situatie, în loc sa trudesti pentru a-i schimba pe altii, încearca  mai degraba sa-ti schimbi perspectiva ta asupra acestora, si vei constata ca lumea din jurul tau nu va mai fi la fel.

     Noi  nu putem schimba lumea care ne înconjoara, dar cu ajutorul lui Dumnezeu,  ne putem schimba  modul în care o privim. În momentul în care vom privi persoanele si lucrurile din jurul nostru din  perspectiva lui Dumnezeu, vom descoperi frumusete, semnificatie si valoare, chiar si în lucrurile pe care altadata le-am desconsiderat.

octombrie 09, 2013

ESTI UN ADEVARAT MISIONAR?


„A doua zi, Ioan statea iarasi cu doi din ucenicii lui. Si pe când privea pe Isus umblând, a zis:” Iata Mielul lui Dumnezeu!” Cei doi ucenici l-au auzit rostind aceste vorbe, si au mers dupa Isus.” [Ioan 1:35-37]

     Într-o zi când cineva l-a întrebat pe batrânul Filip Wilson, despre religia sa, acesta a raspuns ca face parte din gruparea „Spectatorii lui ISUS!” “Ce religie mai este si asta; l-a întrebat imediat prietenul sau. N-am auzit pâna acum de acest cult „Spectatorii lui Iehova!” În acele momente Filip Wilson, l-a privit pe prietenul sau în ochi si cu o deosebita sfiala i-a spus: pastorul meu m-a rugat în tinerete sa ma alatur echipei de misiune si sa fiu un marturisitor al Domnului Isus, dar eu n-am vrut sa ma implic în nici un fel de slujire. Daca as fi facut-o atunci, cu siguranta ca altul ar fi fost cursul vietii mele, iar acum la batrânete, as fi avut multe experiente de povestit.

     Adevaratii crestini n-ar trebui însa sa se asemene cu Flip Wilson, si sa ramâna inactivi în ceea ce priveste chemarea lui Dumnezeu pentru ei. Daca cineva i-ar întreba din ce religie fac parte, acestia ar trebui sa raspunda „Misionarii lui ISUS!”

     Când Ioan Botezatorul a vazut semnul care i-a fost descoperit de Dumnezeu pentru identificarea lui Mesia, a declarat public: „Iata mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatele lumii!” În acele momente, doi dintre ucenicii sai care au auzit acea marturisire, au început sa-L urmeze pe Isus, nu datorita unei experiente dramatice pe care ar fi trait-o, ci datorita spuselor învatatorului lor. Cred ca multi dintre noi ne-am întors la Domnul datorita marturisirii pe care ne-a facut-o cineva; nu-i asa? Poate ca ne-au vorbit despre Domnul, parintii, învatatorii de scoala duminicala, pastorul bisericii, sau o alta persoana care a avut un impact deosebit asupra vietii noastre.

     Pentru ca am trait bucuria de a-L cunoaste pe Hristos, datorita marturisirii pe care cineva ne-a facut-o, n-ar trebui sa mai ramânem în gruparea „Spectatorii lui ISUS” ci sa trecem în cea a „Misionarilor lui ISUS”, pentru ca sunt asa de multi cei de lânga noi, care asteapta marturisirea noastra.

octombrie 08, 2013

LUPTĂ LUPTA CEA BUNĂ! FII UN INVINGĂTOR!


“M-am luptat lupta cea buna, mi-am ispravit alergarea, am pazit credinta.” [2Timotei 4:7]

 

     În 1990 în turul ciclistic „Tur de Trump”, în cea de-a unsprezecea zi a cursei, un sportiv rus, putin cunoscut, conducea deja de sapte zile consecutive. A luat conducerea plutonului în ziua a treia si n-a mai lasat pe nici unul dintre ciclistii mai experimentati sa-l detroneze, fiind în fruntea plutonului pana în ultimile doua zile. Într-un moment avea deja douasprezece minute avans fata de cel de-al doilea clasat. În ultimile doua zile s-a întamplat însa ceva: Acest sportiv a pierdut mereu teren si a ajuns să fie cu aproape jumatate de ora, în urma primilor clasati. Dealtfel a terminat cursa departe de podium, undeva pierdut în grupul celorlalti ciclisti. Urmarind experienta lui, putem spune: putine lucruri în viata sunt ca un „sprint”. Cele mai multe sunt ca un „maraton”. De aceea punctul esential al vietii nu este legat de felul cum începem, ci de felul cum terminam cursa.

     Multi dintre noi sunt buni sprinteori (au un început bun). Au talent, au entuziasm si încep avand laurii aprecierilor. Continuarea cursei în acelasi fel, este esentialul. Cum suntem la sfarsit? Aceasta-i marea întrebare! Aceasta realitate poate fi aplicata pentru predarea noastra fata de Hristos, fata de partenerul de viata, în slujire si în multe alte activitati!