septembrie 26, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (2)

"Fiecare din voi sa slujeasca altora dupa darul pe care l-a primit" (1 Petru 4:10)

De fiecare data când iei o decizie responsabila devii o persoana mai responsabila. Oamenii de succes nu-i învinovatesc pe altii, ci îsi asuma raspunderea pentru faptele si atitudinile proprii. Ei manifesta abilitatea de a raspunde - abilitatea de a alege un raspuns corect indiferent de situatia cu care se confrunta. Responsabilitatea înseamna întotdeauna alegere si doar tu o poti face. Daca asumarea responsabilitatii nu a fost punctul tau forte, atunci începe acum. Nu poti începe din alt loc decât de acolo de unde esti.Care domenii de responsabilitate sunt cele mai dificile pentru tine?
1) Sa duci la capat ce ai început? Daca ai tendinta de a renunta, stabileste-ti scopuri mici care te ajuta sa te dezvolti. Începe cu acele domenii de care-ti pasa foarte mult, iar apoi dupa ce ai câteva victorii la activ, abordeaza si alte domenii.
2) Sa ai grija de lucrurile marunte? Cât de des uiti de lucrurile marunte - care pentru altii sunt lucruri mari? De pilda, uiti aniversarile si zilele de nastere, uiti sa strângi hainele uscate si sa duci gunoiul, uiti sa participi la festivitatile sau sedintele copiilor. "Tot asa sa lumineze si lumina voastra înaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru" (Matei 5:16).
3) Nu astepti ca altii sa faca lucrurile în locul tau? Majoritatea dintre noi avem o decizie grea de luat si asteptam sa o luam, dar o tot amânam. Care este decizia ta? De ce nu actionezi? Scrie motivele pe o hârtie si încearca sa le întelegi foarte bine. Apoi scrie avantajele acelei decizii. Odata ce în inima ta stii ce ai de facut, cere-l lui Dumnezeu putere, treci la fapte si mergi pâna la capat. Asta înseamna sa-ti asumi responsabilitatea!

septembrie 25, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (1)

"Daca esti întelept, pentru tine esti întelept" (Proverbe 9:12)

Pentru a avea acea responsabilitate care te face sa reusesti în viata:
1) Recunoaste faptul ca succesul înseamna practicarea auto-disciplinei. De fiecare data când te opresti ca sa nu faci ceea ce nu trebuie, ci ceea ce trebuie, îti maresti capacitatea de asumare a responsabilitatii si rasplata care decurge de aici.
2) Termina ceea ce ai început. Exista doua categorii de oameni: cei care vor face si cei care s-ar putea sa faca. Oamenii responsabili duc la capat ceea ce au început. Si dupa acest criteriu sunt evaluati de ceilalti.
3) Nu astepta ca altii sa faca lucrurile în locul tau. Pavel scrie: "caci fiecare îsi va purta sarcina lui însusi" (Galateni 6:5). Adresându-se studentilor Universitatii din Carolina de Sud, judecatorul sef Alexander M Saunders a spus: "Acum când responsabilitatea este transferata în mâinile voastre sa nu credeti ca altcineva va purta poverile principale, ca altcineva va demonstra convingerile cheie, ca altcineva va conduce biroul, ca va avea grija de cei saraci, ca-i va vizita pe bolnavi, ca va apara drepturile civice, ca va aplica legea, ca va transmite valorile si ca va apara libertatea. Ceea ce nu pretuiti nu va fi pretuit, ceea ce nu va aduceti aminte nu va fi pastrat în memorie, ceea ce nu veti schimba nu va fi schimbat, ceea ce nu veti face nu va fi facut. Daca doriti, veti putea modela o societate a carei lideri .. sunt mai putin obsedati de nevoia de bani. Nu tine de ce sa faci, ci de disponibilitatea de a face".
Uneori nu ne asumam responsabilitatea deoarece credem ca altii sunt mai calificati. Cei care schimba ceva în viata nu o fac pentru ca sunt mai bine pregatiti, ci pentru ca au hotarât sa încerce. În plus, Dumnezeu nu-i cheama pe cei pregatiti, ci Îi pregateste pe cei chemati!

septembrie 24, 2009

PUȚIN MAI DEPARTE

"Apoi a mers putin mai înainte" (Marcu 14:35)

Dutch Sheets spune: "Prin rugaciunea de mijlocire ne întâlnim cu puterile întunericului si întarim victoria lui Hristos atunci când El Le-a întâlnit în lucrarea lui de mijlocire". Mijlocire înseamna "medierea între parti în scopul reconcilierii celor care au diferente de opinie sau sunt în contradictoriu". Se întâmpla în fiecare zi în salile de judecata când avocatii intervin în numele clientilor lor. De-a lungul istoriei Dumnezeu a cautat barbati si femei care sa se roage si sa intervina pentru lumea pierduta. Dar cel mai adesea El a fost dezamagit". "Caut printre ei un om care .. sa stea în mijlocul sparturii înaintea Mea pentru tara, ca sa n-o nimicesc; dar nu gasesc nici unul!" (Ezechiel 22:30). Acel verset este anuntul lui Dumnezeu ca este în cautarea unui ajutor.Ucenicii au fost dispusi sa-L urmeze pe Isus în gradina Ghetsimani. Totusi, în ciuda faptului ca erau constienti de presiunea momentului, au adormit. Nici macar Petru, Iacov si Ioan, cei din cercul de persoane mai apropiate, nu au priceput, asa ca în cele din urma, Domnul Isus S-a rugat singur. Mijlocirea se face de unul singur. Si este nevoie de disponibilitate pâna la capat. Pot trece luni sau ani înainte de a vedea roadele stradaniei tale. Pe de alta parte, când te adâncesti în cunoasterea lui Dumnezeu, vei ajunge sa experimentezi si sa întelegi lucruri spirituale de care niciodata n-ai avut parte.
Când pastorul Jim Cymbala a preluat o biserica cu probleme, dintr-un cartier rau famat, nu erau nici douazeci si cinci de membri. Acum, dupa douazeci si cinci de ani, peste 6000 de persoane frecventeaza Brooklyn Tabernacle. El spune: "Lucrul acesta nu s-a întâmplat din cauza programelor, ci datorita rugaciunilor de mijlocire". Ce zici, te cheama Dumnezeu sa "mergi putin mai înainte?"

septembrie 23, 2009

GÂNDURI DESPRE TOIAGUL LUI ARON

"Toiagul lui Aaron .. înverzise, facuse muguri, înflorise" (Numeri 17:8)

În Israel era nevoie urgenta de confirmarea în slujba a unui conducator. Asa ca Dumnezeu a poruncit ca o capetenie din fiecare din cele douasprezece semintii sa aduca un toiag de lemn cu numele semintiei inscriptionat pe el si sa-l lase peste noapte în cort. El a spus: "Barbatul pe care-l voi alege, va fi acela al carui toiag va înflori" (Numeri 17:5). În urmatoarea dimineata, toiagul lui Aaron "înverzise, facuse muguri, înflorise". Putem remarca urmatoarele:
1) Al cui toiag înflorise? Al lui Aron. Cu siguranta Dumnezeu nu îsi alege liderii fiindca sunt desavârsiti. În CV-ul lui Aaron aparea facerea vitelului de aur pentru închinare, fapt dupa care s-a aparat spunând: "Vitelul acesta a iesit singur din foc". Tu ai alege o asemenea persoana? Dumnezeu a facut-o. Din cauza ca El aude strigatul inimii noastre si vede în noi calitati pe care le poate folosi în planul Sau. Aminteste-ti lucrul acesta data viitoare când te dezamageste liderul tau. Si nu uita, Dumnezeu te poate alege si pe tine sa conduci.
2) Locul unde a înflorit? În prezenta Domnului. Anumite lucruri se petrec doar în prezenta Domnului. În cazul lui Aaron, un toiag a prins viata "în Cortul Întâlnirii .. unde Ma întâlnesc cu voi" (Numeri 17:4). Restabileste-ti prioritatile. Programeaza-ti o ora la care sa te întâlnesti cu Dumnezeu în fiecare zi si tine-te de acest program. Daca nu, nu vei reusi.
3) Când a înflorit. În timpul noptii. În Geneza citim: "Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata" (Geneza 1:5). Sa remarcam ca Dumnezeu îti începe ziua cu o experienta petrecuta în timpul noptii. Pentru ca credinta ta sa înfloreasca, mai întâi trebuie sa o tii la întuneric. Credinta adevarata germineaza în vremuri tulburi, asa ca daca încerci sa scapi, pierzi ocazia de a urca ia un nivel mai înalt al credintei.

septembrie 22, 2009

PREȚUIREA DE SINE!

"Dragostea desavârsita izgoneste frica" (1 Ioan 4:18)


Pentru ca dragostea lui Dumnezeu nu poate fi decât "desavârsita", ea îndeparteaza frica. Care sunt lucrurile de care te temi? Ca nu vei avea lucrurile de care ai nevoie sau ca vei pierde lucrurile pe care le ai? "Dragostea desavârsita izgoneste frica; pentru ca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme, n-a ajuns desavârsit în dragoste" (1 Ioan 4:18). Astazi cere-I lui Dumnezeu sa-ti dea o întelegere proaspata asupra dragostei pe care ti-o poarta, caci ceea ce iubeste, El pretuieste, protejeaza si apara.
Noi suntem atrasi de oamenii care ne iubesc, si atunci de ce ne este atât de greu sa mergem la Dumnezeu în rugaciune? Pentru ca avem nevoie de o întelegere proaspata a dragostei Lui pentru noi! Pavel scrie: "sa puteti pricepe împreuna cu toti sfintii, care este largimea, lungimea, adâncimea si înaltimea; si sa cunoasteti dragostea lui Hristos" (Efeseni 3:18). Dragostea lui Hristos! Dumnezeu nu te-ar putea iubi mai mult decât te iubeste acum! Tu spui: "Cum arata dragostea lui Dumnezeu?" Priveste la cruce. Daca ai fi fost singura persoana care ar fi trait vreodata, Domnul Isus ar fi murit pentru tine. "Cât ma costa dragostea lui Dumnezeu?" întrebi tu. Ea vine fara eticheta de pret. Nu ai facut nimic ca sa meriti lucrul acesta. Asa ca atunci când cazi, nu pierzi dreptul asupra ei. Dragostea Lui pentru tine nu piere niciodata. Biblia spune: "[nimic] nu va fi în stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru" (Romani 8:39).
Odata ce ai siguranta dragostei lui Dumnezeu, poti începe sa-ti vezi slabiciunile, sa cauti ajutorul Sau, sa devii mai puternic si sa folosesti darurile pe care ti le-a dat El. Când stii ca Dumnezeu te iubeste pentru ceea ce esti, nu pentru culoarea pielii sau pentru realizarile tale, ai o deplina stima de sine care izvoraste din pretuirea pe care ti-o poarta Dumnezeu.

septembrie 21, 2009

NE VEDEM DUMINICĂ LA BISERICĂ!

"Haidem la Casa Domnului!" (Psalmul 122:1)

Din ce cauza nu mergi la biserica? Înainte de a-mi da un raspuns, citeste Ten Reasons Why I Never Wash [Zece motive pentru care nu ma spal niciodata!]1) Am fost obligat sa ma spal când eram copil; 2) Cei care se spala sunt cu totii niste fatarnici; ei cred ca sunt mai curati decât ceialalti; 3) Exista atâtea feluri de sapun; pur si simplu nu ma pot hotarî care este cel mai bun pentru mine; 4) Aveam obiceiul sa ma spal, dar m-am plictisit si am renuntat; 5) Ma spal doar la ocazii speciale, cum ar fi la Craciun si la Pasti; 6) Nici unul din prietenii mei nu se spala; 7) Voi începe sa ma spal când voi fi mai în vârsta si mai murdar; 8) Nu am timp sa ma spal; 9) Baia nu este suficient de calda iarna si suficient de racoroasa vara; 10) Cei care fabrica sapunul sunt interesati doar de banii tai! Îti suna cunoscut?
Vorbind despre biserica, Pavel scrie: "sa nu fie nici o dezbinare în trup: ci madularele sa îngrijeasca deopotriva unele de altele .. Voi sunteti trupul lui Hristos, si fiecare, în parte, madularele lui" (1 Corinteni 12:25-27). Tu esti madular în trupul lui Hristos, biserica, asa ca trebuie sa fii acolo! Watchman Nee spune: "Singur nu-l pot sluji eficient Domnului si El nu va depune nici un efort sa ma învete lucrul acesta. El va face ca usile sa se închida si ma va lasa sa ma dau efectiv cu capul de pereti pâna voi pricepe ca am nevoie de ajutorul trupului, dar si de al Domnului", în casa lui Dumnezeu înveti niste adevaruri pe care nu le vei auzi în alta parte. Acolo vei gasi o familie spirituala careia sa îi apartii, o credinta dupa care sa traiesti si o focalizare pentru ochii tai care sa priveasca acolo unde trebuie: la Hristos! Asadar, ne vedem duminica la biserica!

septembrie 20, 2009

LASĂ-L PE DUMNEZEU SĂ-TI VINDECE RĂNILE!

"Iti voi lega ranile, zice Domnul" (Ieremia 30:17)

Adresându-se studentilor de la o universitate din SUA dupa un atac armat în urma caruia treizeci dintre ei au murit si multi altii au fost raniti, Philip Yancey a spus: "Petru I-a spus Domnului Isus: "Doamne, unde sa ma duc departe de Tine?" Tu ai cuvintele vietii vesnice". Poate ai auzit spunâdu-se: "Lucrurile se vor îmbunatati, vei trece peste asta". Cei care ofera un asemenea confort au intentii bune, iar ceea ce simti acum nu vei simti întotdeauna. Totusi, esti o persoana diferita din pricina acelei zile. Când trei dintre prietenii mei au murit, am dat peste aceste rânduri: "Durerea se topeste precum zapada în luna mai". M-am agatat de lucrul acesta, chiar daca durerea ma sufoca asemenea unei avalanse. Si s-a topit într-adevar, dar asemenea zapezii, s-a întors amenintatoare, în chip neasteptat, ademenita de un sunet, un miros, un fragment de amintire".
Yancey a continuat: "Durerea este un semn al vietii si al dragostei. Port o proteza pentru gât fiindca mi-am frânt gâtul într-un accident. La început, personalul medical a refuzat sa-mi administreze medicamente pentru ca aveau nevoie de reactia mea. Doctorul ma întreba într-una: "Te doare? Simti ceva?" Raspunsul pe care îl astepta cu disperare era: "Da, ma doare, simt durerea", semn ca nu-mi fusese atinsa coloana. Durerea confera dovada existentei vietii, a conexiunii. În cazul ranilor adânci trebuie sa se vindece doua tipuri de tesuturi: tesuturile de legatura si tesutul protector de la suprafata. Daca tesutul protector de la suprafata se vindeca prea repede, tesutul de legatura din interior nu se va vindeca în mod corespunzator, fapt care va duce mai apoi la complicatii". Nu încerca sa te vindeci singur; vindecarea adevarata necesita timp; ea se petrece acolo unde se afla prezenta lui Dumnezeu, pacea lui Dumnezeu si oamenii lui Dumnezeu. Esti tu în suferinta astazi? Întoarce-te spre Dumnezeu. Promisiunea Lui pentru tine este: "îti voi lega ranile".