martie 28, 2014

PREOCUPAREA SINEDRIULUI

“Noua nu ne este ingaduit de Lege sa omoram pe nimeni, i-au zis iudeii.” (Ioan 18:31)

            Membrii Sinedriului au fost tot timpul preocupati sa nu aiba responsabilitatea pentru faptele lor. Daca ei insisi Il vor omori pe Isus cu pietre, aceasta tactica a marii impotriviri ar fi fost pierduta. Punandu-L pe Isus inaintea romanilor, complotul lor era asigurat si din aceasta parte. In afara de aceasta, conform traditiei, ei s-ar fi intinat, daca L-ar fi omorat cu pietre pe Isus inainte de a manca Pastele. Acum, dupa ce realizarea planului de omorare impotriva lui Isus progresa asa de repede, s-au hotarat sa nu amane crucificarea pana dupa Paste. De aceea s-au decis sa-l faca pe Pilat executorul planului lor de omorare a lui Isus. Dupa ce au vazut ca Pilat a trecut in aparare, hotararea lor a devenit si mai mare si au zis lui Pilat: “noua nu ne este ingaduit de Lege sa omoram pe nimeni.”

        Cu toate acestea planul lui Dumnezeu s-a implinit din nou in chip desavarsit. In timp ce insistau ca crucificarea sa fie facuta de romani, membrii Sinedriului au ajuns sa fie, fara sa-si dea seama, ajutoare la implinirea celor scrise: “ca sa se implineasca vorba, prin care aratase Isus cu ce moarte avea sa moara.” Ioan 18:32. Isus a spus candva ucenicilor: “… Fiul Omului va fi dat in mainile preotilor celor mai de seama si carturarilor. Ei il vor osandi la moarte…” Matei 20:18

martie 27, 2014

DEFAIMAREA

“Niciun cuvant stricat sa nu va iasa din gura, ci unul bun, pentru zidire…” (Efeseni 4:29)

            Filozoful german Arthur Schopenhauer spunea: “Noi n-am mai schimba nici o vorba cu cei mai multi dintre cunoscutii nostrii apropiati, daca i-am auzi cum vorbesc despre noi in absenta noastra.” Prin purtarea sa, defaimarea este distrugatoare. Primul autor al defaimarii si intretinatorul ei este diavolul. Intelegem de aici ca defaimarea este un rau foarte mare.

        Cum ar trebui raspuns celor ce-ti soptesc la ureche: “Ai auzit de cutare si cutare?” cuvantul lui Dumnezeu, Biblia este un indrumator sigur. Citim: “Cand nu mai sunt lemne, focul se stinge, si cand nu mai este nici un clevetitor, cearta se potoleste.” (Proverbe 26:20). Spune-le calm, dar apasat unor astfel de “prieteni”, ca barfa este dureroasa. Daca aceasta metoda nu da roade, indeparteaza-te de ei.

        Gandeste-te la consecinte! Nu cauta sa te inalti defainmand pe altii. Cauta prin propriile tale calitati sa te deosebesti de oamenii barfitori. Cine barfeste pe un om care isi vede de treaba lui, se pateaza singur; cine arunca cenusa in aer, aceluia ii cade in cap. Oamenii intelepti stiu ca daca le spui o barfa, ii vei defaima si pe ei. Deci, cel mai bun lucru este ca fiecare sa aplice in practica invatatura versetului de astazi.

martie 26, 2014

INIMI IMPIETRITE

“Asa ca fiecare din noi are sa dea socoteala despre sine insusi lui Dumnezeu.” (Romani 14:12)

            La inceputul perioadei naziste, un credincios a trebuit sa discute cu un ofiter. A mers cu oarecare teama la el, stiut fiind faptul ca cei credinciosi nu erau bine vazuti de regimul nazist. Spre marea lui mirare, in loc sa-ll dea afara pe credincios, ofiterul l-a ascultat prietenos. Cand au terminat conversatia, credinciosul i-a spus: “Va multumesc pentru bunavointa. Vreau sa va fac cadou mesajul Bibliei: “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” Ofiterul l-a privit o clipa pe credincios, apoi i-a spus: “Nu e nevoie sa-mi spuneti mai mult. Parintii mei sunt credinciosi si m-au invatat aceste lucruri din copilarie. Dar..”

        Pe o coala de hartie a tras linie si a spus: “Vedeti domnule, eu stiu toate acestea. Dar ca sa le am, trebuie sa trec o linie ca aceea care am tras-o pe hartie. Sunt foarte aproape; ar trebui sa fac pasulhotarator peste linie.” Apoi a adaugat putin jenat: “Dar pozitia mea sociala nu-mi permite acest lucru.”

Acel om a murit de mult. Pozitia sa sociala nu-l va salva in vesnicie. El a inteles ca trebuie sa faca pasul hotarator, dar nu a avut curaj. Tu ai acest curaj?

martie 25, 2014

CUGETARI

“Ferice de omul care gaseste intelepciunea si de omul care capata pricepere!” (Proverbe 3:13)

            Uneori nu ne dam seama de ceea ce avem pana cand nu pierdem. Nu murmura ca nu capeti ce doresti. Fii multumit ca nu capeti ceea ce meriti.

        Nu bunurile pe care le poseda un om il fac fericit, ci spiritul de recunostiinta cu privire la acestea.

        Multumirea este comoara cea mai de pret a omului.

        Niciodata nu dispare bucuria celor, a caror minte este luminata de fericirea multumirii. Insa dorinta nu inceteaza la cei a caror judecata este tulburata de lacomia de avere.

        Cand ne ingrijoram, credem mai mult in problemele noastre decat in promisiunile lui Dumnezeu.

        De fiecare data cand cugetam asupra imprejurarilor si refuzam sa ne bizuim cu credinta numai pe Dumnezeu, incepem de fapt sa ne indoim. Aceasta indoiala se transforma foarte repede in necredinta.

        Increderea in Dumnezeu este cel mai bun remediu contra fricii.

martie 24, 2014

CINE NE POATE DESPARTI?

“… Faca-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu ma va desparti de tine decat moartea!” (Rut 1:17)

            Principele finlandez Vasa a fost acuzat de inalta tradare si condamnat la inchisoare pe viata. Sotia sa, Ecaterina, l-a rugat pe regele suedez Heinrich sa i se permita sa imparta cu sotul ei perioada de detentie. Regele se ingrozi de cele auzite si intreba:

– Stiti ca sotul dumneavoastra nu va mai putea vedea niciodata lumina zilei?

-      Stiu, maiestate.

-      Stiti, de asemenea, ca nu mai este tratat ca principe, ci ca tradator?

-      Da, stiu. Dar indiferent daca este liber sau inchis, vinovat sau nevinovat, el ramane totusi sotul meu.

-      Dar dupa toate cele intamplate nu va mai leaga nimic de el. Acum sunteti libera.

Ecaterina isi scoase verigheta si o arata regelui, spunandu-i: :Cititi, maiestate!” Pe verigheta erau scrise urmatoarele cuvinte: “numai moartea ne poate desparti.” Si Ecaterina merse cu stul ei la inchisoare impartasind cu el 17 ani de grea suferinta si lipsa, pana cand regele a murit si sotul ei a fost eliberat.

Fara multe vorbe, Ecaterina a implinit cuvintele Scripturii: “incotro vei merge tu, voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu.”