mai 09, 2009

CINE EȘTI? (1)

"El le intocmeste inima la toti, si ia aminte la toate faptele lor" (Psalmul 33:15)

___Probabilitatea ca cineva din istorie sa aiba aceeasi constitutie genetica cu tine este zero, doar daca nu este un geaman identic cu tine. Tu nu esti doar o caramida in plus intr-un zid, sau o alta surubelnita in trusa tamplarului. Dumnezeu "te-a intocmit si te-a alcatuit" (Isaia 43:7). Tu esti singurul "tu" pe care l-a creat El si daca nu reusesti sa fii ceea ce esti, imparatia Lui nu va beneficia de contributia ta unica. Nu esti ca parintii tai (ceea ce este o veste buna pentru unii dintre noi!) sau ca unchiul Ion sau matusa Lili sau ca altcineva caruia incerci sa-i faci pe plac sau dupa care incerci sa te modelezi. Este bine sa inveti de la altii, dar fii mereu ceea ce te-a chemat Dumnezeu sa fii. Biblia spune: "Fiecare sa-si cerceteze fapta lui, si atunci va avea cu ce sa se laude numai in ce-l priveste pe el, si nu cu privire la altii; caci fiecare isi va purta sarcina lui insusi" (Galateni 6:4-5).

___Intrebarea este: Cine esti tu? Inainte de a da un raspuns, trebuie sa te intrebi: "Care sunt calitatile mele"? Iti place sa lucrezi pe calculator, cu masini sau cu animale? Poate esti un adept al gestionarii oamenilor sau iti place sa repari obiecte sau te pricepi la finante. Pavel scrie: "Caci noi suntem lucrarea Lui" (Efeseni 2:10). Exista lucruri care iti vin foarte usor si te intrebi de ce altii nu le pot face? Daca este asa, aceasta spune ceva despre calitatile tale si despre scopul stabilit de Dumnezeu pentru viata ta. Dumnezeu i-a spus lui Betaleel: "L-am umplut cu .. un duh de intelepciune,.. i-am dat putere sa nascoceasca tot felul de lucrari mestesugite, sa lucreze in aur, in argint si in arama, sa sape in pietre si sa le lege, sa lucreze in lemn si sa faca tot felul de lucrari" (Exod 31:3-5). Odata ce ai identificat lucrul care face ca ochii sa-ti straluceasca si inima sa-ti pulseze, "Ochii tai sa priveasca drept, ..nu te abate nici la dreapta nici la stanga" (Proverbe 4:25-27).

mai 08, 2009

ÎNCEPE SĂ-ȚI SIMPLIFICI VIAȚA

"invatati de la Mine .. Caci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoara" (Matei 11:29-30)
___Un raport recent spune: "Putem avea totul". Muncind mai mult, jucand mai dur si indeplinind mai multe sarcini poti comasa 31 de ore in 24. Dar te va costa! Muncitorul de rand este bombardat zilnic cu 220 de mesaje prin email, memo, telefon si alte mijloace. Unul din trei manageri se imbolnaveste datorita supraincarcarii cu informatii. Daca tehnologia ne ajuta sa economisim timp si energie, cum se face ca suntem atat de epuizati? Cand coada nu se misca suficient de repede sau cand nu gasim loc de parcare ne cuprinde disperarea. Oxford Street sau Bursa nu-ti va spune lucrul acesta, dar succesul aduce mai multe oportunitati pentru ca vrajmasul sa te doboare la pamant. Aceasta nu e viata si cu certitudine nu este ceea ce a intentionat Dumnezeu pentru tine.
___Isus a spus: "Luati jugul Meu asupra voastra, si invatati de la Mine, caci Eu Sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoara". Suna bine, nu-i asa, dar este necesara o detoxifiere si o reprogramare a gandirii tale. Un autor scrie: "Domnul nu te poate scapa de presiune cata vreme esti la locul nepotrivit la momentul nepotrivit facand lucrul nepotrivit cu oamenii nepotriviti. Daca avansezi pe scara profesionala si-ti neglijezi familia, mainile Lui sunt legate fiindca prioritatile tale nu sunt in ordine. Cand esti in voia lui Dumnezeu muncesti mult, dar ai inima usoara! El iti va purta poverile si-ti va lua sarcina. Simplificarea vietii poate insemna sa lucrezi mai putine ore, sa nu-ti programezi tot timpul si sa investesti mai mult in cei dragi. Darurile noastre, datoriile noastre, personalitatile si situatiile noastre sunt diferite, dar aceste principii raman adevarate pentru fiecare". Asa ca incepe sa-ti simplifici viata!

mai 07, 2009

ATENȚIE: PERICOL!

"Daca ar sti stapanul casei la ce straja din noapte va veni hotul, ar veghea" (Matei 24:43)
___Exista trei puncte in care te va ataca dusmanul: 1) Oboseala. In vremurile Vechiului Testament "dreptul de intai nascut" insemna ca mosteneai de doua ori averea tatalui tau. In mod normal Esau nu s-ar fi gandit sa-si vanda dreptul de intai nascut, dar a facut-o intr-o stare de epuizare. Oboseala te poate face sa pierzi perspectiva si sa iei hotarari pe baza a ceea ce este convenabil si nu a ceea ce este bine pentru tine pe termen lung. Tine minte: cand esti flamand, suparat, singur si obosit esti vulnerabil si vei lua hotarari gresite; 2) Emotiile. Imparatul Irod a fost ispitit de o dansatoare, a renuntat la orice precautie si a spus: "Orice-mi vei cere, iti voi da, fie si jumatate din imparatia mea" (Marcu 6:23). Ea a cerut capul lui Ioan Botezatorul. Si fiindca era imparat, Irod nu si-a putut retrage cuvantul. Acel moment de neglijenta l-a costat pe Irod imparatia si viata. Ai grija unde te duci sa cauti distractie si cum reactionezi cand o gasesti. Te poate costa totul! 3) Descurajarea. Intr-un moment de descurajare, Petru a facut ceea ce a jurat ca nu va face niciodata: s-a lepadat de Domnul. Descurajarea te poate face sa spui lucruri pe care nu le vrei si sa faci lucruri care nu-ti stau in caracter, Iuda scrie: "ziditi-va sufleteste pe credinta voastra preasfanta, rugati-va prin Duhul Sfant, tineti-va in dragostea iui Dumnezeu" (luda 20-21). Surmenajul lui Esau, emotiile lui Irod si descurajarea lui Petru sunt lucrurile pe care Isus le avea in minte cand a spus: "Daca ar sti stapanul casei la ce straja din noapte va veni hotul, ar veghea".

mai 06, 2009

PĂȘEȘTE ȘI ÎNCREDE-TE!

"Orice loc pe care-l va calca talpa piciorului vostru, vi-l dau" (Iosua 1:3)
___De-a lungul Bibliei se poate remarca un fir comun. Cand avem intr-adevar nevoie de El, Dumnezeu Se arata si face pentru noi ceea ce noi nu putem. In restul timpului, care este majoritatea timpului, El ne intareste si ne spune: "Continua sa pasesti inainte si sa te increzi in Mine". Nu exista covor zburator. Pentru a realiza ceva valoros, trebuie sa pasesti prin credinta, provocare dupa provocare.
___Cartea Iov are 42 de capitole. In primele 41, Iov a experimentat pierderea sanatatii sale, a averii si a familiei. Cu prieteni ca cei pe care i-a avut, Iov nu a avut nevoie de dusmani. Indoielile sale veneau fara incetare. El il lua pe Dumnezeu la intrebari neobosit, iar drept raspuns primea doar tacere. El a perseverat in zile grele si nopti fara somn avand credinta ca "daca m-ar incerca, as iesi curat ca aurul" (Iov 23:10). Remarca: a) este nevoie de foc pentru a produce aur; b) doar rafinatorul stie gradul de caldura si durata necesara; c) a grabi procesul inseamna a produce ceva de o mai mica valoare.
___Dumnezeu i-a spus poporului Israel ca fiecare loc pe care il vor atinge cu piciorul le va fi dat. C V White spune: "Cel care reuseste nu asteapta niciodata multimea. El iese in fata. Este nevoie de curaj, de multa ravna, dar cel care reuseste le are pe amandoua. Succesul este ceea ce oamenii cred ca nu se poate face". Complacerea, oboseala, critica si descurajarea sunt obstacole pe care trebuie sa le dobori mereu. Asadar continua sa "pasesti si sa te increzi"!

mai 05, 2009

CUM SĂ TE VEZI AȘA CUM TE VEDE DUMNEZEU (2)

"Suntem schimbati in acelasi chip al Lui" (2 Corinteni 3:18)
___Un om care se afla in depresie s-a dus la un psihiatru. Dupa ce si-a destainuit problemele, el s-a asteptat la niste cuvinte profunde de intelepciune care sa-l faca sa se simta mai bine. "Ei bine", a exclamat psihiatrul, "v-am diagnosticat problema. Este vorba de stima de sine scazuta si este ceva foarte obisnuit printre ratati!" Cand te vezi intr-o lumina negativa ai tendinta sa fii atras de oamenii din aceiasi categorie cu tine, dar cand stii ca Dumnezeu te iubeste si doreste "sa-ti dea un viitor si o nadejde" (Ieremia 29:11), intreaga ta perspectiva se schimba. Cu Dumnezeu nu poti pierde. Chiar daca te impiedici si cazi, El te ajuta sa te ridici din nou, sa inveti din experienta si sa mergi mai departe. Cand te uiti la tine insuti ai tendinta de a vedea un om care face greseli si care pacatuieste, nu? Dar cand incepi sa te privesti in oglinda Cuvantului lui Dumnezeu, vezi un om "schimbat in acelasi chip cu al Lui".Ai fost vreodata la un targ de masini sau la o prezentare de antichitati cautand un chilipir? Pentru ochiul neformat, multe lucruri par niste gunoaie; poate chiar au strans praful si mucegaiul din podul cuiva. Dar ochiul cunoscatorului vede comori deghizate, piese care doar trebuie curatate, lustruite si restaurate pentru a deveni din nou valoroase. Ei bine, Dumnezeu este expertul cu ochiul format. Cand dusmanul iti spune ca nu valorezi nici doi bani, Dumnezeu se uita in launtrul tau si vede comoara ascunsa. Cand Il pui pe tronul vietii tale, El te va ajuta sa-ti invingi trecutul, sa rezisti ispitei, sa scapi de limitele pe care ti le-ai impus singur si sa incepi sa accepti ca in ochii Lui ai o mare valoare.

mai 04, 2009

CUM SĂ TE VEZI AȘA CUM TE VEDE DUMNEZEU (1)

"inaintea noastra si fata de ei parca eram niste lacuste" (Numeri 13:33)
___Cand Moise a trimis 12 iscoade sa spioneze Tara Promisa, 10 dintre ele s-au intors spunand: "am mai vazut in ea pe uriasi, pe copiii lui Anac, care se trag din neamul uriasilor: inaintea noastra si fata de ei parca eram niste lacuste". Israelitii au fost in mod repetat martorii puterii lui Dumnezeu; de ce erau acum intimidati? Este o problema de perceptie numita stima de sine scazuta si aceasta este calea prin care te impiedica vrajmasul sa castigi. Evreii au uitat rapid izbavirea de la Marea Rosie si in loc de asta si-au amintit de Egipt unde au trait ca robi. Ai grija. Vremurile grele te pot face sa crezi ca nu meriti sa fii binecuvantat! De fiecare data cand ai ceva de pretuit, vrajmasul te va ataca. In Vechiul Testament citim: "Filistenii au aflat ca David fusese uns imparat peste Israel, si s-au suit toti sa-l caute" (2 Samuel 5:17). Pana nu-ti revendici locul meritat in Hristos, Satan iti va spune ca meriti sa fii tratat gresit. Asadar cufunda-te in Cuvantul lui Dumnezeu pana cand devine o parte integranta din tine si reusesti sa nu te mai indoiesti de tine. Dumnezeu te-a creat dupa chipul Sau, te-a rascumparat, locuieste in tine si te face valoros! Un om din preerie a observat un vultur care era ranit fatal de un glont. El scrie: "Cu ochii scanteietori .. si-a intors usor capul, aruncand o ultima privire plina de dorinta spre cer. De multe ori atinsese cu minunatele sale aripi acele spatii instelate .. cerul era casa sufletului sau. Acolo si-a pus in valoare forta de mii de ori .. s-a jucat cu fulgerul si s-a luat la intrecere cu vantul. Acum, departe de casa, vulturul statea sa moara fiindca numai o data a uitat si a zburat prea jos .. Sufletul meu este acel vultur. Aceasta nu este casa lui. El nu trebuie sa renunte nicicand sa priveasca spre cer".

mai 03, 2009

CÂND AI UN SCOP NECLINTIT!

"Celui cu inima tare, Tu-i chezasuiesti pacea" (Isaia 26:3)
___Cunoasterea scopului iti da un sens vietii. De aceea, pentru a-l descoperi, oamenii incearca metode indoielnice precum astrologia si fizica. Cand viata ta are un scop neclintit poti suporta aproape orice. Fara el, totul este insuportabil. Isaia se plangea: "Degeaba am muncit, in zadar si fara folos Mi-am istovit puterea" (Isaia 49:4). Iov se lamenta: "Le dispretuiesc!.. nu voi trai in veci.. Lasa-ma, caci doar o suflare mi-i viata" (Iov 7:16). Dr. Bernie Siegel a descoperit ca poate prezice care dintre pacientii sai bolnavi de cancer va supravietui punandu-le intrebarea: "Vrei sa traiesti pana la 100 de ani?" Cei care au un simt profund al scopului si care au raspuns "da" au fost aceia.
___A avea un scop bine definit iti simplifica viata. El iti defineste ce trebuie sa faci si ce nu. El devine standardul pe care il folosesti pentru a evalua care activitati sunt esentiale si care nu. Fara scop, nu ai nici o baza clara pe care sa-ti fundamentezi deciziile, conform careia sa-ti aloci timpul si sa-ti utilizezi resursele. Ai tendinta de a lua hotarari bazandu-te pe circumstante, presiuni si starea ta de spirit din acel moment. Cand nu-ti cunosti scopul, tinzi sa faci prea multe, aceasta cauzand stres si conflict. Este imposibil sa faci tot ce vor oamenii sa faci; ai timp suficient doar pentru a face voia lui Dumnezeu. Daca nu reusesti sa le faci pe toate, inseamna ca incerci sa faci mai mult decat a intentionat Dumnezeu sa faci. Un scop neclintit iti face viata mai simpla si programul mai sanatos si te duce la pace launtrica: "Celui cu inima tare, Tu-i chezasuiesti pacea; da, pacea, caci se increde in Tine" (Isaia 26:3).