august 22, 2009

DEPĂSESTE-TI TRECUTUL (1)

"Nu vă mai uitati la cele vechi! Iată, voi face ceva nou" (Isaia 43:18-19)
Cand Dumnezeu îti hotărăste viitorul, El nu îti consultă trecutul. Petru era un pescar cu un temperament artăgos si tendinte anti-sociale. Totusi Dumnezeu l-a umplut cu o asa putere spirituală, încat atunci cand predica, se întorceau multimi de oameni la Hristos (Faptele Apostolilor 2:40-41). Rahav era o prostituată care a fost salvată de la moarte pentru că a ascuns iscoadele trimise de losua (losua 6:17). Rut a fost o moabită care a crescut închinandu-se la idoli; nu a avut un start promitător. Dar după ce s-a întors la adevăratul Dumnezeu, ea a devenit parte din genealogia împăratului David si a Domnului Isus (Matei 1:5). Zacheu, seful vamesilor, l-a găzduit pe Isus în casa sa si a ajuns să fie un filantrop. Dar Pavel? Faptul că a omorat crestini nu l-a împiedicat să aibă o relatie cu Dumnezeu. In calitate de apostol, el a scris jumătate din Noul Testament prin revelatie divină, a fost răpit la cer unde a văzut lucruri incredibile (2 Corinteni 12:1-4), iar cand straiele care i-au atins trupul erau puse peste bolnavi, acestia se vindecau (Fapte 19:11-12). Dacă Dumnezeu a putut face toate aceste lucruri cu oameni care "aveau un trecut", El îti poate da si tie un nou început!

august 21, 2009

SUB PRESIUNE!

"Suntem .. în firea cumpănă, dar nu deznădăjduiti" (2 Corinteni 4:8)

Te simti de parcă ai fi într-un tunel si nu ai cale de scăpare? Bucură-te; esti exact unde trebiue! Pavel a spus: "Suntem încoltiti în toate chipurile, dar nu la stramtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiti; prigoniti, dar nu părăsiti; trantiti jos, dar nu omorati". O anumită cantitate de presiune este necesară pentru activarea credintei noastre, iar Dumnezeu stie exact cată este nevoie. El îngăduie să ajungem pană acolo unde: a) resursele proprii s-au epuizat; b) ne-am săturat ca Satan să fure ceea ce Dumnezeu spune că este al nostru; c) părerile altora nu ne mai controlează. Este locul în care s-a găsit Ana cand s-a rugat în Templu "cu sufletul amărat si plangea" (1 Samuel 1:10). Ea se afla sub asa o presiune din cauză că nu putea avea copii încat în momentul în care si-a strigat durerea înaintea lui Dumnezeu mai marii bisericii au crezut că este beată. Dar cand esti disperat, nu mai esti preocupat să atingi mintile privitorilor religiosi; singura ta grijă este să atingi inima lui Dumnezeu.
Cu Dumnezeu nu există situatii disperate, ci doar oameni care au devenit deznădăjduiti. Adevărata credintă se manifestă cand este pusă la încercare. La urma urmelor nu ai nevoie de Dumnezeu care să despartă Marea Rosie în două cand peste tot în jurul tău există poduri, nu? Cand nu mai poti face nimic pentru a evita inevitabilul atunci începi să te încrezi în Dumnezeu care poate face imposibilul! Asadar, criza prin care treci astăzi poate fi o binecuvantare deghizată; o posibilitate de a experimenta la un nivel mai înalt puterea Lui în viata ta.

august 20, 2009

STÂRPESTE NEGHINA!

"Păcatul să nu mai domnească in trupul vostru muritor" (Romani 6:12)
Cand este vorba de rezolvarea păcatului din vietile noastre, Biblia nu vorbeste cu ocolisuri: "omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în asa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului; căci cine a murit, de drept, este izbăvit de păcat. Acum, dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom si trăi împreună cu El, întrucat stim că Hristosul înviat din morti, nu mai moare: moartea nu mai are nici o stăpanire asupra Lui. Fiindcă prin moartea de care a murit, El a murit pentru păcat, odată pentru totdeauna; iar prin viata pe care o trăieste, trăieste pentru Dumnezeu. Tot asa si voi însivă, socotiti-vă morti fată de păcat, si vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru. Deci, păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor, si să nu mai ascultati de poftele lui. Să nu mai dati în stăpanirea păcatului mădularele voastre, ca niste unelte ale nelegiuirii; ci dati-vă pe voi însivă lui Dumnezeu, ca vii, din morti cum erati; si dati lui Dumnezeu mădularele voastre, ca pe niste unelte ale neprihănirii. Căci păcatul nu va mai stăpani asupra voastră, pentru că nu sunteti sub Lege, ci sub har." (Romani 6:6-14). Păcatul este asemenea buruienilor. Pentru a iubi trandafirii trebuie să urăsti buruienele, să le declari război înainte ca ele să răsară măcar. De ce? Fiindcă lăsate necontrolate, ele îti vor lua în stăpanire grădina si vor distruge toate plantele bune care cresc în ea. Deci cuvantul pentru astăzi este: starpeste neghina din viata ta!

august 19, 2009

"BISERICA ADULAM" (2)

"Pestera Adulam .. [unde] s-au pogorat la el. Toti cei ce se aflau in nevoie" (1 Samuel 22:1-2)

Desi a fost crescut într-o familie bună, Whit Criswell a fost acaparat de jocurile de noroc si a ajuns să fure din banca unde lucra. Cand contabilii au descoperit lucrul acesta, s-a hotărat să-si pună capăt zilelor. A scris un bilet suicidal, s-a dus la periferia orasului, a parcat si si-a pus pistolul la tamplă spunand: "Hai, ticălosule bun de nimic, exact asta meriti". Dar nu a fost în stare să o facă. Asa că în zorii zilei s-a întors acasă, unde politia l-a arestat. S-a simtit umilit fiindu-i puse cătuse la maini în fata prietenilor si a familiei. Dar în acelasi timp s-a simtit eliberat, căci nu mai era nevoit să trăiască o viată de minciună. Celula în care a fost închis Criswell a devenit pentru el "pestera Adulam", locul în care s-a întors la Dumnezeu. Cand a fost eliberat, s-a alăturat unei biserici unde a început să facă lucruri mărunte si în cele din urmă a devenit membru al personalului, în 1998 o altă biserică l-a chemat să fie pastor, iar astăzi această biserică este una din adunările cele mai prolifice din Kentucky. Un alt locuitor al pesterii, răscumpărat, vindecat, restaurat, iertat, prin harul măret al lui Dumnezeu!
Partea introductivă a psalmului 57 îl descrie ca fiind "O cantare de laudă a lui David. Făcută cand a fugit în pesteră, urmărit de Saul". În primul verset el spune: "Ai milă de mine, Dumnezeule, ai milă de mine! Căci în Tine mi se încrede sufletul; la umbra aripilor Tale caut un loc de scăpare, pană vor trece nenorocirile". Simti că nu mai ai nici o sansă? Te vezi ca un produs deteriorat? În loc să rătăcesti singur prin pustie, vino si descoperă de ce ai nevoie în prezenta lui Dumnezeu; vino si găseste un scop si o directie printre oamenii Lui în "Biserica Adulam".

august 18, 2009

"BISERICA ADULAM" (1)

"Pestera Adulam .. [unde] s-au pogorat la el. Toti cel ce se aflau în nevoie" (1 Samuel 22:1 2)
David nu a ales să locuiască în pustie, dar el nu avea altundeva să meargă cand Saul l-a izolat de familie, a pus capăt carierei lui militare si l-a izgonit din palat. Experienta din pustie începe prin sentimente de dezrădăcinare si izolare si de obicei situatia se înrăutăteste. Sperand să formeze o aliantă cu filistenii din orasul natal al lui Goliat, David s-a dus la Gat. La urma urmelor, Saul era dusmanul lor comun si ei ar fi trebuit să se împrietenească în mod natural, nu? Gresit! Filistenii nu doreau să aibă nimic de-a face cu David. Asadar, cu încă o usă închisă, el s-a refugiat în pestera Adulam, unde s-a întors la Dumnezeu. Acolo a devenit un magnet pentru "toti cei ce se aflau în nevoie, care aveau datorii sau care era nemultumiti" (1 Samuel 22:2). Biblia spune: "veneau oameni la David să-i ajute, pană ce a avut o tabără mare, ca o tabără a lui Dumnezeu" (1 Cronici 12:22). Nu a fost tocmai o adunare model! Stii ce înseamnă numele Adulam? Un loc de refugiu! Domnul Isus a spus: "Nu cei sănătosi au trebuintă de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăintă pe cei neprihăniti ci pe cei păcătosi" (Luca 5:31-32). Bisericile puternice sunt zidite de oameni "ce se aflau în nevoie, care aveau datorii sau care era nemultumiti". Mai tii minte cand erai si tu la fel? Pavel a spus: "uitati-vă la voi care ati fost chemati: printre voi nu sunt multi întelepti în felul lumii, nici multi puternici, nici multi de neam ales. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii .. lucrurile slabe ale lumii, .. lucrurile josnice ale lumii, si lucrurile dispretuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt" (1 Corinteni 1:26-28). Asadar bun venit în "biserica Adulam".

august 17, 2009

RĂMÂI ÎN DOMNUL

"Cine rămane în Mine.. aduce multă roadă" (Ioan 15:5)
Domnul Isus a spus: "Eu sunt Vita, voi sunteti mlăditele. Cine rămane în Mine, .. aduce multă roadă; căci despărtiti de Mine, nu puteti face nimic". În calitatea noastră de mlădite, aducem roadă, dar substanta dătătoare de viată, necesară pentru aceasta, curge spre noi de la vită. Dacă încerci să aduci propria ta roadă, aceasta va fi o roadă falsă.
Cand cineva spune: "Nu-mi iubesc sotia sau sotul", nu aceasta este problema. Problema este: poate Hristos să iubească sotia sau sotul tău prin tine? Răspunsul este da, fiindcă dragostea este o roadă care este adusă în tine de Duhul Sfant (Galateni 5:22). Asa că întrebarea este: Esti tu dispus să lasi ca dragostea lui Hristos să curgă prin tine?
Rămanerea în Hristos este doar un alt nume pentru intimitatea cu Hristos. El doreste să-Si manifeste viata Lui prin tine, si acest lucru este posibil prin atasamentul tău fată de El. Dacă viata ta de rugăciune este doar o chestiune de mesaje SOS în cazuri urgente, pierzi intimitatea. Dacă ai un timp de închinare dimineata doar ca să scapi si să-ti vezi apoi de treburi, nu întelegi ce înseamnă rămanerea.După ani de fumat, o doamnă s-a hotărat de renunte la acest obicei. A încercat toate produsele de renuntare la fumat, dar nimic nu a dat rezultate. În cele din urmă, s-a hotărat ca în loc să se concentreze asupra tuturor lucrurilor pe care le făcea în vederea renuntării să se concentreze doar pe faptul de a fi în prezenta lui Dumnezeu si de a ajunge să-L cunoască cu adevărat. În 30 de zile a renuntat, a spus ea; datorită puterii vitei. Asadar cuvantul pentru astăzi este "rămai în Domnul".

august 16, 2009

PĂIANJENI (6)

"Păianjenul îl poti prinde cu mainile, si se găseste totusi în casele împăratilor" (Proverbe 30:28)
De la păianjen învătăm: a) mărimea nu îti determină potentialul, ci duhul tău; b) indiferent ce vei începe, poti duce la bun sfarsit în palatul regelui. Care este mesajul păianjenului? Câtă vreme vei trăi pe acest pămant, nu înceta să lucrezi! Poate nu vei lucra la fel de mult ca altii, dar trebuie să lucrezi în continuare. Poate nu vei face ceea ce ai fost obisnuit să faci, dar nu înceta să produci. Domnul Isus ne-a învătat că unii dintre noi produc treizeci de talanti, altii saizeci, iar altii o sută (Matei 13:8). Nu toti producem la fel de mult, dar cu totii trebuie să producem ceva. Nu te lăsa intimidat pentru că altcineva produce o sută, iar tu numai saizeci de talanti. Vei fi tras la răspundere doar pentru cat ti-a încredintat Dumnezeu!
Biblia spune: "Ei aduc roade si la bătranete, sunt plini de suc si verzi" (Psalmul 92:14). Ai grijă. "Pensia" poate fi o perioadă periculoasă pentru sănătatea ta! Mentine-ti mintea trează, visele active, iar trupul în miscare. Poate esti în varstă si nu mai esti la fel de agil, dar trebuie să ai un motiv pentru care să te ridici din pat în fiecare dimineată, căci altfel, de la o vreme, nu vei mai putea. Ridică-te si îmbracă-te, chiar dacă nu te duci nicăieri. Dacă nu poti zbura, ia masina. Dacă nu poti lua masina, aleargă. Dacă nu poti alerga, umblă. Dacă nu poti umbla, ridică-te în picioare. Dacă stai întins, ridică-te, dezmorteste-ti degetele, dar anuntă-l pe diavol că încă mai esti în joc. Prin harul lui Dumnezeu, continuă să lucrezi!