ianuarie 09, 2010

DOSARUL TĂU ESTE ANULAT!

"după ce ne-a iertat toate greselile. A sters zapisul cu poruncile Lui, care stătea impotriva noastră si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce" (Coloseni 2:13-14)


Cum te-ai simti dacă lista cu toate păcatele si greselile tale ar fi făcută publică? Nu e o idee prea plăcută, nu? Dar există măcar o astfel de listă? Există si este lungă. Ea cuprinde toate detaliile legate de deciziile rele pe care le-ai luat, faptele pline de ură, atitudinile de neiertare, prejudecătile, lăcomia, pofta, minciunile; Biblia spune că Dumnezeu Le-a inregistrat pe toate. Dar tu nu ai văzut niciodată această listă, nu-i asa? Nu, si nimeni nu a văzut-o. Aceasta pentru că El ne-a iertat toate păcatele si a anulat dosarul care cuprinde condamnările impotriva noastră. Stiind foarte bine că plata pentru păcatele noastre era moartea, "Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiti, ca să ne aducă la Dumnezeu" (1 Petru 3:18). Hristos "ne-a iertat toate greselile" si "a sters zapisul cu poruncile lui care stătea impotriva noastră".
Domnul Isus s-a dezbrăcat de haina divină si s-a imbrăcat cu haina pătată de păcat a rusinii: rusinea de a sta gol inaintea prietenilor Lui si a familiei Lui; rusinea de a lăsa impresia că pentru moment Satan este câstigătorul, iar Isus invinsul; rusinea păcatelor noastre când "a purtat păcatele noastre in trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morti fată de păcate, să trăim pentru neprihănire" (1 Petru 2:24).
Există vreo limită pentru dragostea Sa? Dacă da, atunci David, cel care a comis adulter, nu a găsit-o niciodată. Nici Pavel prigonitorul. Nici Petru mincinosul. Nici tâlharul de pe cruce. Dar nici tu nu o vei găsi. Când Isus a strigat pe cruce: "S-a sfârsit", Dumnezeu a scris "Achitat pe deplin" pentru fiecare păcat pe care l-ai comis - din pântecele mamei până in mormânt!

ianuarie 08, 2010

ÎNCEPE-ȚI ZIUA CU DUMNEZEU

"Dimineata eu imi indrept rugăciunea spre Tine, si astept" (Psalmul 5:3)


Poate crezi că duci lumea pe umeri, dar nu e asa! Este lumea lui Dumnezeu, nu a noastră. La inceputul fiecărei zile Dumnezeu ne aminteste că El are un plan, că El controlează rezultatele si că ii pasă de fiecare aspect din vietile noastre.
Modul in care ne trezim in fiecare dimineată stabileste tonul intregii zile, asa că incearcă următoarele: primul lucru mâine, stai câteva clipe singur cu Dumnezeu. Nu incerca să stai o oră, pentru inceput ajung cinci minute. Dacă ai o agendă de parcurs, uită-te la ea impreună cu Isus. Pe măsură ce o parcurgi, iti vor apărea anumite ingrijorări. Incredintează-I-le Lui. Poate ai observat că te ingrijorează o anumită intâlnire sau problemă. Cere-I intelepciune. Dacă nu-ti dă un răspuns imediat, trebuie să stii că El doreste să te increzi in El. El a pregătit ceva mai bun pentru tine, ceva la care tu nu te-ai gândit incă. Multi dintre noi isi incep ziua ingrijorati, in grabă, plini de teamă sau repeziti. Dar noi nu trebuie să facem asa. Ziua incepe oricum; de ce să nu o incepem cu Isus? Avem noi oferte mai bune? Oricum vom avea primul gând, vom rosti primul cuvânt, asa că de ce să nu fie adresate lui Dumnezeu, inaintea Căruia toate ingrijorările noastre dispar? Putem face lucrul acesta. Ne putem incepe ziua cu Dumnezeu.
Stai o clipă si meditează la acest verset: "Satură-ne in fiecare dimineată de bunătatea Ta, si toată viata noastră ne vom bucura si ne vom veseli" (Psalmul 90:12).

ianuarie 07, 2010

PĂSTREAZĂ-ȚI PACEA

"intelepciunea care vine de sus este .. pasnică" (Iacov 3:17)


Te-ai certat vreodată inainte de biserică si apoi te-ai simtit ca un ipocrit tot serviciul? Trebuie să intelegi că dusmanul stie că, Cuvântul lui Dumnezeu poate fi "semănat numai in pace" (Iacov 3:18), asa că el va face tot ce poate să-ti răpească pacea. In pace este putere! Dacă diavolul nu te poate face să te superi nu are nici o putere asupra ta. El poate câstiga controlul numai când tu iti pierzi cumpătul. Planul lui este să te facă să te superi ca să-ti fure pacea, să te zăpăcească si să te facă să te invârti in cerc. Nu-l lăsa.
Iacov scrie: "intelepciunea care vine de sus este .. pasnică". In cartea "The Message" [Mesajul], Eugene Peterson parafrazează versetul: "Adevărata intelepciune, intelepciunea de la Dumnezeu incepe cu o viată sfântă si se caracterizează prin buna intelegere cu ceilalti. Ea este blândă si chibzuită, plină de milă si binecuvântări, nu intr-o zi in clocot si a doua zi rece, nu cu două fete. Astfel se poate dezvolta o comunitate sănătoasă, robustă, care trăieste cu Dumnezeu si se bucură de rezultatele acestui fapt doar dacă se depune efortul de a trăi in pace unii cu altii, purtându-se unii cu altii cu demnitate si onoare" (vs. 17-18). Trebuie remarcat faptul că a trăi in pace unii cu altii necesită străduintă.
Asa că data viitoare când devii supărat intr-o anumită privintă, pune-ti intrebarea: "Ce incearcă dusmanul să obtină de aici? Dacă cedez in fata acestor sentimente, care va fi rezultatul?" Când esti tensionat, iti pierzi bucuria, iar când iti pierzi bucuria iti pierzi puterea, căci "bucuria Domnului va fi tăria voastră" (Neemia 8:10). Asa că, astăzi roagă-te să poti exercita auto-controlul si păstrează-ti pacea.

ianuarie 06, 2010

IMPORTANȚA LUCRURILOR MĂRUNTE

"Cine seamana mult, mult va secera" (2 Corinteni 9:6)


Te-ai dus vre-odata la un restaurant cu cineva a carui consumatie a costat 8 lei si care s-a tot zbatut pentru bacsis? Acea persoana are 2 lei marunt si isi da seama ca nu este suficient sa lase doar un leu. Dar lasa el 2 lei? Nici gand! Ar fi prea mult. Si atunci mai bine pierde zece minute incercand sa schimbe un leu ca sa poata lasa bacsis 1.50 si sa ii ramana lui 50 de bani, in loc sa "semene mult" si sa lase putin mai mult. Ce s-ar fi intamplat daca ar fi lasat 2 lei? Ar fi facut un lucru important pentru acel chelner sau acea chelnerita. 50 de bani nu pare mult, dar mesajul pe care il transmit cuiva inseamna ceva. Mesajul ar putea fi: "Multumesc, ai facut o treaba buna, te apreciez, esti valoros". Poate acest mesaj se pierde; poate chelnerul isi ia bacsisul fara sa il numere; dar tu, cel care "seamana mult" vei "culege mult". Ce oportunitate. Noi putem spori fericirea altora si sa ne binecuvantam pe noi insine folosind doar maruntisul din buzunar. Acesta e doar un exemplu marunt al atator moduri in care lucrurile marunte pot avea repercursiuni foarte surprinzatoare. Faptele mici de bunatate pot influenta tonul unei zile. Mila in plus - fie ca e vorba de un bacsis mai mare, un compliment sau un dar neasteptat sau doar faptul de a tine usa deschisa pentru cineva - costa foarte putin, dar iti aduce un mare castig. Si un ultim gand: putem avea credinta care muta muntii, putem intelege si explica toate doctrinele profunde ale Bibliei si putem obtine calificative inalte pentru propria noastra sfintenie si totusi, Cuvantul lui Dumnezeu spune ca: "Fara dragoste nu sunt nimic" (1 Corinteni 13:2).

ianuarie 05, 2010

DE CE AI NEVOIE DE BISERICĂ

"Toate madularele trupului.. sunt un singur trup" (1Corinteni 12:12)
Exista o poveste foarte frumoasa despre Jimmy Durante, unul dintre cei mai mari oameni de spectacol. I s-a cerut sa faca un spectacol pentru veteranii celui de-al Doilea Razboi Mondial. El i-a raspuns ca este foarte ocupat, dar daca doresc si nu se supara va veni pentru un scurt monolog, dupa care va pleca la urmatoarea programare. Acestia au fost de acord. Dar cand Jimmy s-a urcat pe scena, si-a spus scurtul monolog - dupa care a continuat iar si iar bucurandu-i pe oameni. A ramas pe scena 15, 20, apoi 30 de minute. Apoi a facut o ultima plecaciune si a plecat. In culise cineva l-a oprit si i-a spus: "Credeam ca trebuie sa plecati dupa cateva minute. Ce s-a intamplat?" Jimmy i-a raspuns: "Poti sa intelegi si singur daca te uiti in primul rand". In primul rand din fata erau doi veterani, cu un brat lipsa in urma razboiului. Unul isi pierduse bratul drept, iar celalalt isi pierduse bratul stang. Impreuna reuseau sa aplaude si exact asta au facut foarte voiosi si bucurosi.
Este o imagine a ceea ce ar trebui sa se intample in biserica: ".. dupa cum trupul este unul si are multe madulare si dupa cum toate madularele trupului, macar ca sunt mai multe, sunt un singur trup, tot asa este si Christos". Dar pentru a te bucura de aceste avantaje, trebuie sa mergi la biserica, iar cand ajungi acolo trebuie sa iei contact cu altii pentru a te cunoaste si pentru a te face cunoscut. Statul in banca si partasia.. nu ajung! .. Ai nevoie de sfatul lor, de mustrarea si de alinarea lor; si ei la fel. Cand se intampla aceste lucruri, biserica functioneza asa cum trebuie.

ianuarie 04, 2010

SLUJEȘTE-L PE DUMNEZEU ÎN ORICE SITUAȚIE

"Duhul omului il sprijineste la boala" (Proberbe 18:14)


David Rabin era profesor de medicina la Universitatea Vanderbilt. La varsta de patruzeci si sase de ani a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig. Stia ce se va intampla. Intepenirea picioarelor, apoi slabiciunea; paralizarea membrelor inferioare si apoi a celor superioare. In cele din urma trupul nu se va mai supune comenzilor. Putea sa formeze cuvinte cu mare dificultate si in cele din urma deloc. Si-a pierdut abilitatea de a-si trata pacientii si nu mai putea merge sa lucreze la spital. Ar fi putut avea o cariera academica stralucita; acum nu mai putea nici macar sa intoarca paginile unei carti. Dar era un lucru la care nu putea renunta: duhul sau! Intr-o zi a auzit de la un coleg medic care avea si el boala Lou Gehrig despre un computer care poate fi operat printr-o singura apasare de buton. Acel buton putea fi actionat de oricine, oricat de tare ar suferi fizic, dar care mai pastra functia unui singur grup de muschi. David Rabin mai avea inca suficienta putere intr-o parte a corpului: sprancenele! In urmatorii patru ani el s-a folosit de acestea ca sa vorbeasca cu familia lui, sa spuna glume, sa scrie lucrari si sa corecteze manuscrise. A desfasurat in continuare consultul medical. I-a invatat pe studentii de la medicina. A publicat o carte despre endocrinologie si a castigat un premiu prestigios pentru lucrarea sa. Si a facut-o cu singurul lucru asupra caruia mai avea control, o singura spranceana.
Biblia spune: "Duhul omului il sprijineste la boala". David Rabin a dovedit ca lucrul acesta este adevarat. Avand un duh ce a refuzat sa renunte, el L-a slujit pe Dumnezeu si a fost o binecuvantare pentru lumea din jurul lui!

ianuarie 03, 2010

CÂND VINE ISUS

"Cand se ingana ziua cu noaptea (Greceste: in a patra straja.), Isus a venit la ei" (Matei 14:25)


A patra straja dureaza de la ora 3 dimineata pana la ora 6 dimineata. Noaptea este perioada cand Dumnezeu face cea mai buna lucrare! Cand evreii au ajuns la Marea Rosie, citim: "Domnul a pus marea in miscare printr-un vant dinspre rasarit, care a suflat cu putere toata noaptea" (Exod 14:21). "La inceputul strajii de la mijlocul noptii", Ghedeon i-a infrant pe madianiti (Judecatori 7:19-24). Domnul Isus a inviat din morti "cand icepea sa se lumineze" (Matei 28:1-6). Matei spune: "Cand se ingana ziua cu noaptea (Greceste: in a patra straja.), Isus a venit la ei. Cand L-au vazut ucenicii umbland pe mare, s-au inspaimantat, si au zis: "Este o naluca!" Si de frica au tipat. Isus le-a zis indata: "Indrazniti, Eu sunt; nu va temeti!" (Matei 14:25-27). Sa remarcam doua lucruri importante: 1) Domnul Isus a asteptat pana cand furtuna a atins apogeul si ei si-au pierdut toata speranta. Si aceasta pentru ca Dumnezeu dicteaza momentul mantuirii noastre si El nu intarzie niciodata; 2) Ucenicii nu L-au recunoscut pana cand nu li S-a descoperit. Uneori raspunsul de care ai nevoie este chiar langa tine, dar nu-l recunosti pana cand nu ti-l descopera Dumnezeu. Cu alta ocazie, "Pe cand.. Il imbulzea norodul.. Isus.. S-a suit intr-una din aceste corabii, care era a lui Simon: si l-a rugat s-o departeze putin de la tarm" (Luca 5:1-3). Acel moment ar fi fost ideal pentru ca Petru sa se simta important pentru ca Invatatorul avea nevoie de barca lui. Dar Dumnezeu nu are nevoie de nimic din ce avem noi pentru a-Si atinge scopurile; nu are nevoie de diplomele noastre, nici de resursele noastre, nici de talentul nostru. Asa ca fi smerit. Si nu intra in panica! Cand Isus a venit noaptea la ucenicii Sai, El "umbla pe mare". Dumnezeu este deasupra situatiei. Fii linistit; El va face tot ce trebuie pentru a ajunge la tine si a te salva. Problema ta nu e decat o platforma pe care se manifesta puterea Lui, care lucreaza pentru tine!