mai 24, 2008

Al LOCUIT DESTUL ÎN LODEBAR!

"..voi izbăvi pe cei schiopi.. si îi voi face o pricină de laudă.." (Tefania 3:19)

___David si Ionatan au avut o relatie printr-un legământ care îi includea si pe urmasii lor. Deci când Ionatan a murit, iar David a devenit împărat, a căutat să binecuvânteze pe cineva de dragul lui Ionatan; la fel cum Dumnezeu caută să te binecuvânteze de dragul lui Hristos. (vezi Efeseni 1:3). Ionatan avea un fiu, Mefiboset, care era schiop si trăia în Lodebar, "tara fără pâine". Este impor­tant, fiindcă atunci când nu ai stimă de sine locul în care trăiesti de obicei reflectă acest lucru. Fie renunti, fie mergi la extrema opusă încercând să-ti fabrici un cămin, o înfătisare, etc, pentru a arăta perfect. Dar te expui unei presiuni enorme!
___Mefiboset stia că are anumite drepturi fiindcă era nepotul împăratului Saul si totusi a con­tinuat să trăiască în sărăcie si izolare. Si pentru că se rusina de faptul că era olog, i-a evitat chiar pe oamenii care puteau să-l ajute. Faci si tu la fel, refuzând să urmăresti binecuvântările lui Dumnezeu pentru viata ta? Când te vezi în mod constant într-o lumină negativă, ai tendinta să crezi că Dumnezeu gândeste la fel. Dar din fericire nu e adevărat. Chiar si schiopii pot reusi când îsi dau seama că defectele lor nu-l limitează pe Dumnezeu. Adevărul este că noi toti schiopătăm în anu­mite domenii! De aceea Dumnezeu a făgăduit: "..voi izbăvi pe cei schiopi.. si îi voi face o pricină de laudă..". Ai trăit destul în Lodebar! Este timpul să-ti revendici mostenirea, să-ti iei locul cuve­nit la masa împăratului, să-I multumesti pentru că te-a răscumpărat si că te-a primit asa cum esti – chiar în timp ce El lucrează să te facă mai bun!

mai 23, 2008

DACĂ ÎȚI DOREȘTI BENEFICII!

"Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu si lucrător.." (Evrei 4:12)

___Biblia vorbeste unei categorii de oameni care nu ar putea asculta sau primi sfaturi de la nimeni altcineva. Este aidoma bisturiului unui chirurg care pătrunde în cele mai adânci zone din fiinta noastră: "..pătrunde până acolo că desparte sufletul si duhul, încheieturile si măduva, judecă simtirile si gândurile inimii". Altii aud ceea ce le spunem si văd faptele noastre, dar când rămânem singuri cu Dumnezeu si deschidem Cuvântul Lui, El ne expune gândurile si intentiile noastre "judecând simtirile si gândurile inimii". Multumim lui Dumnezeu că nu ne lasă în voia propriilor noastre dorinte!
___În „Viata redusă la esente” Dr.Tony Evans scrie: "Am masină de câtiva ani, dar am circu­lat doi ani fără măcar să citesc manualul de instructiuni. Dar asta s-a schimbat într-o zi când s-a stricat si a trebuit s-o duc la reparat. Proprietarul magazinului a început să-mi arate toate chestiile pe care le făcea masina. Nu am stiut că masina mea are nici măcar jumătate din acele facilităti, fiindcă nu deschisesem niciodată manualul. De pildă mi-a spus că masina are un microfon încor­porat pentru conversatiile telefonice si mi-a arătat cum se foloseste telefonul masinii fără să fac accident încercând să formez numărul. Am ascultat uluit si m-am hotărât pe loc că este spre folo­sul meu să citesc manualul pe care l-am primit odată cu masina. Dar nu-l citesc pentru a vedea câte capitole am citit. Îl citesc pentru a mă putea bucura de toate avantajele oferite de fabricant când am cumpărat masina". Asadar, dacă vrei beneficii, citeste cartea!

mai 22, 2008

ÎNVĂȚARE. CÂȘTIG. RESTITUIRE!

"Toate îsi au vremea lor.." (Ecleziastul 3:1)

___Viata ta ar trebui să urmeze un tipar în care centrul de interes trebuie să se deplaseze de la învătare la câstigare si apoi la restituire. Să ne uităm la fiecare etapă:
___a) Învătarea! Când esti tânăr trebuie să te concentrezi pe explorarea talentelor tale, descoperind scopul pe care-l are Dumnezeu pentru viata ta si cizelarea abilitătilor. Pentru majoritatea dintre noi asta se întâmplă în primii ani ai adolescentei, până pe la 20 de ani. Momentul exact nu este impor­tant; ceea ce contează este să întelegi că există o vreme când învătarea si cresterea sunt princi­palele tale obiective si că nu trebuie s-o iei pe scurtătură către câstiguri financiare, pierzând astfel din vedere imaginea de ansamblu pe care o are Dumnezeu pentru tine.
___b)Câstigarea! Fireste că profesia pe care o ai determină dobândirea puterii. Pentru majoritatea dintre noi, perioada cu câstigurile cele mai eficiente apare la vârsta de 30, 40 si 50 de ani. În tot acest timp, trebuie să te zbati să ai grijă de familie, să-ti stabilizezi viata si să te pregătesti pentru viitor.
___c)Restituirea! Dacă L-ai slăvit pe Dumnezeu, dacă ai muncit cu sârguintă si ti-ai făcut planuri bune, vei intra în etapa cu cele mai mari recompense. Acum ai ocazia de a experimenta restituirea. Deseori acest fapt se petrece în jurul vârstei de 50, 60, 70 de ani si peste. Dar nu astepta până ajungi prosper pentru a fi generos! Nivelul venitului si dorinta de a dărui nu prea au de-a face una cu alta. Unii dintre cei mai generosi oameni sunt lipsiti material, în vreme o multime de oameni care au din ce dărui nu au inimă pentru asa ceva. De pildă, 80% din cei care câstigă peste un mi­lion de dolari pe an nu fac deloc acte de caritate. Ce mostenire! Dr. Martin Luther King Jr. ne-a ară­tat cum să trăim, spunând: "Cea mai persistentă si stringentă întrebare a vietii este: "Ce putem noi face pentru altii?"

mai 20, 2008

PERSEVERENȚA

"..Si poporul lucra cu Inimă" (Neemia 4:6)

___În 1947, Lester Wunderman a fost concediat în mod arbitrar din functia de agent public­itar pe care o avea la New York. Dar simtea că mai are multe de învătat de la seful agentiei, Max Sackheim. Asa că în dimineata următoare, Wunderman s-a dus înapoi la birou si a început să lucreze ca înainte. Discuta cu colegii si cu clientii; participa la sedinte – totul fără să fie plătit. Sackheim l-a ignorat timp de o lună. În cele din urmă a discutat cu Wunderman: "Bine, ai câstigat", i-a spus, strângându-i mâna. "Nu am mai văzut un om care să-si dorească un loc de muncă mai mult decât salariul". Si ce credeti? Wunderman a mers mai departe si a devenit unul dintre cei mai de succes agenti publicitari ai secolului. Lui i se atribuie inventarea articolele de ziar pretipărite si a tichetelor de abonament ca cele utilizate de Time-Life Books si Columbia Record Club; idei care au produs profituri de miliarde de dolari. Poate publicitatea nu este domeniul tău forte - dar faptele trebuie să fie. Ce esti dispus să faci pentru a-ti împlini visul? Să muncesti fără salariu? Să refuzi să renunti? Succesul începe si se continuă cu fapte consecvente.
___Cântăreste următoarele gânduri: a) nu trebuie să fii mare ca să începi, dar trebuie să începi ca să fii mare; b) trebuie să mergi înainte pentru a ajunge la tintă; c) unii visează la realizări demne, altii se trezesc si pun în practică; d) cei care se laudă cu ce vor face mâine probabil au făcut acelasi lucru si ieri; e) nu vei fi niciodată ceea ce trebuie să fii până nu vei face ceea ce tre­buie să faci; f) dacă nu reusesti să gândesti în afara perimetrului, probabil te afli în perimetrul gresit. Iesi de acolo!

EȘTI DEPENDENT DE LOGICĂ?

"Nu te socoti singur înțelept.." (Proverbe 3:7)

___Într-o zi, un om de stiintă îl întrebă pe un predicator de ce versiunea biblică a creatiei a sfidat logica. Zâmbind, acesta răspunse: "Motivul pentru care Dumnezeu a venit de nicăieri este pentru că nu avea de unde să vină. Si pentru că a venit de nicăieri, nu a stat pe nimic, căci nu avea pe ce să stea. Si fiindcă nu a stat pe nimic, a ajuns acolo unde nu se putea ajunge si a prins ceva când nu era nimic de prins. Apoi a atârnat acel ceva de nimic si i-a spus să stea acolo si nimeni nu a spus un cuvânt pentru că nu era nimeni în jur care să spună ceva. Apoi Dumnezeu Si-a spus: "Este foarte bine!"
___Ca oameni, avem tendinta să ne dăm seama de lucruri dinainte. Dar nu suntem atât de inteligenti cum credem. Solomon a spus: "Nu te socoti singur întelept.." căci vei descoperi că nu este asa! Un autor crestin scrie: "Nu aveam pace. Dacă nu întelegeam totul.. deveneam nelinistit, nu aveam odihnă, eram agitat, mă îngrijoram si eram tâfnos.. ca un dependent de droguri care are nevoie de "doză"; gravitatea nu era aceeasi, dar simptomele da. Eram crestin si se presupunea că merg prin credintă .. credeam în mântuirea prin Hristos, dar în alte domenii credeam în mine însumi." Îti sună cunoscut? Îngrijorarea cronică dovedeste că te încrezi în tine mai mult decât în Dumnezeu. Iar îngrijorarea, ca orice alt păcat, trebuie rezolvat.
___Ieremia a spus: "nu stă în puterea omului, când umblă, să-si îndrepte pasii spre tintă" (Ieremia 10:23). Asa că nu mai încerca să controlezi toate rezultatele! Viata este mult mai plină de pace când te hotărăsti să te încrezi în Cuvântul lui Dumnezeu si în El, indiferent de împrejurări!

mai 19, 2008

CARE ESTE VISUL TĂU (2)

"..tinerii vostri vor avea vedenii.." (Faptele Apostolilor 2:17)

___Andres Segovia s-a născut în sudul Spaniei si a început să cânte la chitară încă de când era mic. Pe vremea aceea chitara era aproape un instrument popular. Compozitorii si muzicienii seriosi nu-l respectau. Dar Segovia a văzut potentialul chitarei pentru muzica clasică. A început să studieze tehnicile muzicienilor clasici care cântau la vioară si la violoncel. Apoi a aplicat acele tehni­ci si a dezvoltat si metode proprii. A adaptat compozitiile unor mari maestri precum Bach si a învătat să le cânte muzica cu instrumentul său. În 1909, Segovia a avut debutul – la vârsta de 16 ani. În 1919, a făcut un tur în jurul lumii si a dobândit arta clasică. Curând, pentru prima dată com­pozitorii au început să scrie muzică clasică pentru chitară si astfel s-a născut o nouă muzică. În decursul a aproape 80 de ani, Segovia a schimbat complet conceptia oamenilor despre instru­mentul său. Dar asemenea marilor visuri care devin realitate, visul său a avut un impact mai mare decât si-a imaginat. Se poate spune că eforturile lui au deschis un nou drum pentru chitară, nu doar în sălile de concerte, ci si în formatiile de jazz. Aceasta a condus la chitara amplificată elec­tric. Dacă ti-a plăcut muzica formatiei Beatles sau a lui Eric Clapton, atunci multumeste-i lui Andres Segovia. Dacă nu era visul lui, muzica secolului XX ar fi luat-o într-o directie complet diferită.
___Stejarii cei mari cresc din niste ghinde mici. Când vei descoperi visul dat de Dumnezeu si te vei dedica lui, nici nu-ti poti imagina cât de departe vei ajunge sau ce impact vei avea.

mai 18, 2008

CARE ESTE VISUL TĂU? (1)

“iată că vine făuritorul de visuri! Veniti acum, să-l omorâm..” (Geneza 37:19-20)

___Toti avem visuri. Dar care este visul tău? Dacă ai putea face orice, care ar fi acel lucru? Majoritatea dintre noi nu au mari realizări pentru că renuntăm, dăm gres, ne abatem de pe cale, ne poticnim sau avem visuri prea mărunte. Doar două lucruri îti stau în cale: capacitatea de a visa si înfăptuirea visului. Ai îndrăznit să visezi cu adevărat? Ceea ce ai la îndemână nu este vis. Dacă nu te provoacă, dacă nu te costă ceva sau dacă nu implică risc, acela nu este vis. Visele te schim­bă asa cum schimbă si lumea din jurul tău.
___Poate îti pleci urechea la părerile critice ale oamenilor. Mai tii minte viata lui losif? El a avut visuri mărete; visuri dăruite de Dumnezeu. Si care a fost răspunsul fratilor săi? Ei au spus: "lată că vine făuritorul de visuri! Veniti acum, să-l omorâm..". Cei care nu îsi urmează propriul lor vis sunt de regulă primii care îi critică pe cei care au vise. Asadar de cine vei asculta?
___Poate îti este teamă de visuri prea mari. Nu vrei să dai gres. Nimeni nu vrea. Dar "viata ferită de pericole" te duce la regret. Theodore Roosevelt a spus: "Este cu mult mai bine să-ti doresti lucruri mărete, să ai parte de victorii triumfale, chiar dacă sunt asistate de esec, decât să fii în rând cu acele biete suflete care nici nu se bucură nici nu suferă prea mult fiindcă trăiesc într-o lumină gri care nu cunoaste nici victoria nici înfrângerea". Care este cel mai rău lucru care ti se poate întâmpla dacă îti urmezi visul si nu ti-l împlinesti? Ajungi de unde ai pornit. Si care este cel mai bun lucru care ti se poate întâmpla? Poti ajunge în noi tărâmuri, te poti bucura de noi binecuvântări si poti trăi viata pe care o doreste Dumnezeu pentru tine!