august 08, 2014

INTREBUINTAREA VIETII

“Nimeni sa nu-ti dispretuiasca tinereteaș ci fii o pilda pentru credinciosiȘ in vorbire, in purtare, in dragoste, in credinta, in curatie.” [1 Timotei 4:12]

 

        Lucrul cel mai insemnat in viata este sa inveti cum sa traiesti. Oamenii se silesc sa-si pastreze viata, dar nu se obosesc deloc sa invete cum sa o intrebuinteze. Multi isi intrebuinteaza viata, ca sa nenoroceasca pe altii.

        Viata se poate intrebuinta in doua moduri. Primul, traind zilele si imprejurarile asa cum vin, acest mod se aseamana cu un peste mort, pe care il poarta valurile unde doresc ele. Al doilea este modul in care cineva isi croieste imprejurarile, isi construieste felul de a trai. Astfel de oameni sunt ca si pestii vii, lupta contra valurilor unui fluviu sau al unei mari.

        Sfatul nostrum catre toti tinerii, si nu numai, este sa fiti ca pestiii vii, sa va croiti un fagas in viata, sa stati cu fruntea sus contra valurilor raului sis a nu va plecati capul in fata greutatilor, ci sa va puneti increderea in Mantuitorul. El insusi a spus celor ce se incred in El, ca nu-i va lasa cu niciun chip. Nu de oameni fricosi are El nevoie, ci de oameni hotarati. Fiti oameni cu idealuri nobile in viata; invatati din Cuvantul lui Dumnezeu cum sa traiti aceasta viata vremelnica pentru vesnicie. Ce acumulati in acesti ani ai tineretii va fi de folos mai tarziu, cand veti avea ocazia sa puneti in practica ce ati invatat din Biblie.

august 06, 2014

NAVIGATIE CEREASCA

“Domnul tamaduieste pe cei cu inima zdrobita, si le leaga ranile. El socoteste numarul stelelor, si le da nume la toate.” [Psalm 147:3-4]

 

        Odinioara, navigatia astronomica juca un rol foarte important, atunci cand vapoarele parcurgeau distante mari pe mare. In cazul acestei “navigatii ceresti”, oamenii se orientau ziua dupa soare, iar noaptea dupa anumite stele fixe. Aceste stele au, vazute de pe pamant, o miscare proprie foarte mica, incat pot fi luate ca puncte fixe pentru orientare.

        La fel stau lucrurile si in domeniul etic-moral. Si acolo exista puncte fixe, pe care nu noi le stabilim, ci ele sunt stabilite de Dumnezeu. Daca dorim sa reusim in calatoria vietii noastre, trebuie sa ne orientam dupa aceste puncte fixe stabilite de Dumnezeu. Ele sunt prezentate in Biblie, unde sunt descoperite gandurile lui Dumnezeu.

        Nici un navigator nu s-ar baza pe simtamintele sale, sau pe experienta sa, sau pe parerile pasagerilor. Atunci, vaporul si-ar gresi destinatia.

        Cine nu tine seama de ceea ce spune Dumnezeu, ci se lasa condus de propriile pareri sau de ale altora, se indreapta spre nefericire. Urmarile vor fi “rani” si “inima zdrobita”. Dar Dumnezeul atotputernic, care a creat stelele si ne-a dat legile Sale, ne iubeste. El doreste sa ne vindece sis a ne leger anile, cand ne-am pierdut orientarea si am esuat. Pentru aceasta trebuie sa ne intoarcem la El.

august 05, 2014

ULTIMELE CUVINTE

“Binecuvanteaza, suflete, al meu pe Domnul, si tot ce este in mine sa binecuvinteze Numele Lui cel sfant.” [Psalm 103:1]

 

        Intr-un spital din Bonn zacea un bolnav de cancer de limba. Medicul il pregatea pe bolnav pentru operatia pe care trebuia sa o efectueze, dupa care va ramane mut. “Daca mai aveti de exprimat o dorinta, ganditi-va bine; va fi ultimul cuvant pe care il mai puteti exprima in aceasta viata.” Ce va spune omul? Atunci barbatul s-a ridicat si a strigat tare: “Lauda suflete al meu pe Domnul! Laudat sa fie Isus Christos!” Operatia a fost realizata si omul a ramas mut. Dar desigur, nu a exprimat ultimul cuvant; toata vesnicia putea sa-L laude cu o limba noua pe Cel care l-a iubit si l-a mantuit.

        Stiti care au fost ultimele cuvinte ale Fiului lui Dumnezeu pe cruce? Murind pe cruce in judecata lui Dumnezeu pentru pacatul nostru, El a strigat: “S-a savarsit!” Apoi a spus: “Tata, in mainile Tale imi incredintez duhul”, Si-a plecat capul si Si-a dat duhul. Astfel, El a deschis usile cerului pentru toti pacatosii care pasesc pe calea pocaintei. El a facut ceea ce nimeni nu putea sa faca: El a creat o cale pe care oamenii pot fi smulsi de sub puterea lui satan si pot fi impacati cu Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu permite ca vestea despre lucrarea Domnului Isus si despre impacarea cu Dumnezeu sa patrunda la fiecare ureche. Care este raspunsul tau la aceasta?

august 04, 2014

PATRU COMUNICARI

“Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostrum, care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti sis a vina la cunostinta adevarului.” [1 Timotei 2:3-4] 

 

        Dumnezeu doreste sa va comunice patru lucruri:

1.   Trebuie sa fiti mantuiti: “Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23).

2.   Nu va puteti mantua singuri: “pentru ca nimeni nu va fi socotit neprihanit prin faptele Legii” (Galateni 2:16). “Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este harul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni” (Efeseni 2:8-9)

3.   Dumnezeu a purtat de grija pentru salvarea dumneavoastra: “Fiindca Dumnezeu nu ne-a randuit la manie, ci ca sa capatam mantuirea, prin Domnul nostrum Isus Christos, care a murit pentru pacate, El, Cel neprihanit pentru cei nelegiuti, casa nu aduca la Dumnezeu” (1 Petru 3:18).

4.   Domnul Isus poate sa mantuiasca: “De aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru ca traieste pururea, ca sa mijloceasca pentru ei” (Evrei 7:25).