mai 03, 2008

ÎNȚELEPCIUNE ÎN ÎNCERCĂRI

"Dacă vreunuia dintre voi îi lipseste întelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu.." (Iacov 1:51)

. Poate vei spune: "Bine, spune-mi exact ce trebuie să fac pentru a creste în încercările mele". Mai întâi trebuie să-ti dai seama că întelepciunea necesară pentru a face fată încercărilor asa cum trebuie, vine de la Dumnezeu. De aceea, după ce patru versete a vorbit despre "..încer­carea de foc.." (1 Petru 4:12), Iacov scrie: "Dacă vreunuia dintre voi îi lipseste întelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă si fără mustrare, si ea îi va fi dată". Aceasta nu este o invitatie la a-L interoga pe Dumnezeu "de ce" îngăduie încercările. Este o informatie pe care nu o vom sti niciodată câtă vreme trăim de cealaltă parte a Raiului. Dacă Dumnezeu nu i-a spus patriarhului Iov motivul pentru care este trecut prin încercări, există sanse ca nici tie să nu-ti spună. A întreba “de ce” este un răspuns foarte omenesc, dar de obicei nu dă prea mari rezultate, în !oc să întrebi de ce, mai bine roagă-te: "Tată ceresc, cum doresti să folosesti această încercare pentru a mă creste spiritual? Cum as putea conlucra cu Tine pentru a culege cel mai mare beneficiu? Ce schimbări doresti Tu să aduci în viata mea?" Acestea sunt întrebările la care va răspunde Dumnezeu.
. Dar nu este suficient să pui întrebările potrivite, trebuie să o faci cu o inimă deschisă. Este posibil să-I ceri întelepciune lui Dumnezeu si apoi să pui la îndoială, să te poticnesti sau să gresesti încercând să te hotărăsti dacă să-L asculti sau nu. Iacov îl numeste pe acest om "..nes­tatornic..". Iar rezultatul? "Un astfel de om să nu se astepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât si nestatornic în toate căile sale" (Iacov 1:7-8). Când te rogi lui Dumnezeu pentru întelepciune, singurul tău răspuns trebuie să fie: "Vorbeste Doamne, căci robul tău ascultă".

mai 02, 2008

ÎN CONSTRUCȚIE

"ce vom fi, nu sa arătat încă.." (1 Ioan 3:2)
.
. Poate spui: "Sotia mea se află într-un asa mare necaz". Poate, dar Biblia spune: "..acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi, nu s-a arătat încă..". Ai fost vreodată pe un santier de constructie? Nu seamănă deloc cu o clădire, nu-i asa? Aceasta deoarece "..ce vom [va] fi, nu s-a arătat încă..". Dar încetul cu încetul, sub supravegherea arhitectului, cărămizile, grinzile, mor­manele de nisip încep să prindă formă.. Poate acum esti un dezastru. De fapt, dacă biserica îsi îndeplineste menirea, ar trebui sa fie multi în starea aceasta; oameni care sunt trasi afară din situatii dificile, oameni care sunt pe punctul de a fi restaurati. Nici-un prunc nu iese din pântecele mamei sale curat si îmbrăcat; du­rerea, tensiunile, mizeria si adaptările la viată însotesc mereu procesul nasterii. Dar vestea cea bună este că ai fost născut din nou din punct de vedere spiritual. Acum esti în constructie. In spatele a tot ceea ce se petrece în viata ta există un plan si un scop. Lucrurile se pun cap la cap. când Hristos vine în viata ta, duhul tău se schimbă imediat, dar emotiile tale, poftele si atitudinile tale au nevoie încă de muncă. Multă muncă! În fiecare dintre noi există domenii care trebuie corec­tate si întregite si până atunci ne zbatem să le facem fată pe căi care nu functionează.
. Cei care arată cu degetul si spun: "Dacă ai fi cu adevărat crestin nu te-ai purta asa," uită că aceste căzături sunt o parte a procesului învătării de a umbla. Poti sti ce să faci si totusi să te zbati să o faci! Relaxează-te! Dumnezeu lucrează în viata ta. El nu te va abandona!

mai 01, 2008

SLUJITORUL EXEMPLAR (4)

"lucrul este mai presus de puterile tale si nu-l vei putea face singur" (Exod 18:18)

. Iudeii se uitau la Moise în toate privintele si acesta se istovea încercând să le împlinească asteptările. Când "socrul lui Moise a văzut tot ce făcea el pentru popor, si a zis: "Ce faci tu acolo cu poporul acela? De ce stai singur, si tot poporul stă înaintea ta, de dimineata până seara? .. Te istovesti singur.. căci lucrul este mai presus de puterile tale si nu-l vei putea face singur.. Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere .. pune-i peste popor drept căpetenii.. în felul acesta îti vei usura sarcina, căci o vor purta si ei împreună cu tine. Dacă vei face lucrul acesta, si dacă Dumnezeu îti va porunci asa, vei putea face fată lucrurilor si tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui. Moise a ascultat sfatul socrului său, si a făcut tot ce spusese el" (Exod 18:14-24).
. A cere ajutor este un semn al puterii, nu al slăbiciunii. Unii dintre noi suntem mândri de abilitatea noastră supraomenească de a face totul. Dar socrul lui Moise i-a spus că ceea ce face nu este bine pentru el, nici pentru cei care se aflau sub comanda sa. Cum asa? Când Dumnezeu cheamă si echipează un om pentru a face o slujbă pe care tu continui să o faci în locul lui, sfârsesc prin a se simti frustrati si limitati. Dumnezeu ne-a creat să fim interdependenti si nu independenti. Nu poti fi totul pentru toti. Dacă nu înveti să-ti delegi responsabilitătile, te vei prăbusi. Tine minte, si tu ai nevoi legitime, si este gresit să fii prea mândru pentru a cere ajutor! Ca slujitor, este usor să-ti supraestimezi propria importantă. Pavel spune ca nimeni: "..să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simtiri cumpătate despre sine.." (Romani 12:3). Theodore Roosevelt a spus-o cam asa: "Cel mai bun executiv este acela care are destul bun simt să-i pună pe oameni să facă ceea ce trebuie făcut si să se abtină suficient pentru a nu se amesteca în treburile lor în timp ce le fac". Si acum este un sfat bun!

aprilie 30, 2008

LIDERUL EXEMPLAR (3)

"..sfătuieste si mustră cu deplină putere" (Tit 2:15)

. Este greu să-i conduci pe altii acolo unde tu însuti nu ai ajuns, mai ales când te preocupă mai mult reactiile lor decât păstrarea echipei pe drumul cel bun. Înseamnă oare asta că esti "începutul si sfârsitul tuturor lucrurilor?" Nu, dar în calitate de lider, este imposibil să fii pe placul tuturor. Dacă ai nevoie constantă de apreciere, vei sfârsi controlat de cei pe care ar trebui să-i con­duci. Pavel si-a dat seama de acest lucru, de aceea i-a spus lui Timotei: "Spune lucrurile acestea, sfătuieste si mustră cu deplină putere. Nimeni să nu te dispretuiască" (Tit 2:15).
. Liderii nesiguri si neexperimentati agonizează lângă decizii despre care cred că vor pro­duce nefericire în rândurile subalternilor. Ei se simt responsabili pentru reactiile emotionale ale oamenilor. Ei nu reusesc să-si dea seama că făcând ceea ce trebuie să faci, iar ceilalti nefiind de acord, este problema lor, cu conditia să nu îngădui să devină si problema ta. Un lider matur se con­fruntă cu dezamăgirea si îsi păstrează o atitudine bună; se confruntă cu muzica si atunci când nu-i place melodia. Gândeste-te ca părinte când îti avertizezi copiii să nu pună mâna pe aragazul aprins, nu este responsabilitatea ta să-i faci să se bucure că aud acest lucru, nu? Să sperăm că vor creste si vor întelege. Dar adevărul este că unora nu le place să audă "nu" indiferent cât de avansati sunt în vârstă! Cu toate acestea, cu totii trebuie să auzim asta din când în când, altfel nimic altceva nu ne va face fericiti decât propria noastră voie. Ceea ce înseamnă - să nu ajungi nicăieri sau să dai de necaz!
. Să mai facem un mic exercitiu: mesajelor din ultimele 3 zile sa le înlocuim cuvântul LIDER cu SLUJITOR. În Biblie nu exista "lideri", ci servitori ai Domnului împărtiti în diferite categorii: presbiteri, diaconi, învătători, pastori, etc.. Însusi apostolul Pavel a spus despre el insusi ca este un slujitor. Acum că ai înteles ce înseamnă să fii conducător în acceptiunea lui Dumnezeu.. esti pregatit pentru această lucrare de slujire?

aprilie 29, 2008

LIDERUL EXEMPLAR (2)

"Am o mare încredere in voi. Am tot dreptul sa mâ laud cu voi. Sunt plin de mângâiere, imi saltă inima de bucurie in toate necazurile noastre." (2 Corinteni 7:4)

. Pentru cel mai bun exemplu de lider, luati-l pe apostolul Pavel. El le spunea deseori crestinilor neexperimentati si deseori tulburati din Corint: "Am o mare încredere în voi. Am tot drep­tul să mă laud cu voi.. În toate necazurile noastre." Goethe a spus: "Corectia face multe, dar încu­rajare face si mai multe". În ciuda imaturitătii lor si a "luptelor si temerilor" Pavel era cel mai mare sustinător al lor. Stia cum să mângâie si cum să corecteze, cum să încurajeze si cum să modeleze - trăsăturile de căpătâi ale unui lider.
. Asadar, ce înseamnă să fii un bun lider? Liderii buni: a) sunt consecventi; ei dau un exem­plu prin faptul că "merg pe cale", asa că toată lumea stie că ce se aude jos este mai întâi practi­cat sus; b) îsi exprimă în mod constant aprecierea, constientizând nevoia oamenilor de-a sti că sunt o parte importantă a echipei; c) ascultă mereu sugestiile, opiniile, temerile si ideile fără prejudecăti si fără a fi dezarmant pentru ceilalti. Autoarea Betty Bender a spus: "Este o greseală să te înconjori de oameni ca tine. Aruncă acest confort uzat – înlocuieste-l cu o echipă de oameni diferiti si plini de imaginatie. Apoi vei vedea cum erup ideile!"; d) nu te uita la oameni ca la niste statistici; Mary Kay Ash a spus: "P&P nu înseamnă doar profit si pierderi ci si persoane si pretuire"; e) explică de ce le place ca lucrurile să fie făcute într-un fel anume, fiindcă te scutesc de greselile si resenti­mentul care poate proveni din dorinta punerii la punct. Clarence Francis a spus: "Poti cumpăra tim­pul cuiva, prezenta lui fizică într-un anume loc si până si abilitătile sale. Dar nu poti cumpăra entuziasmul ..loialitatea.. si devotamentul.. acestea trebuie câstigate".

aprilie 28, 2008

LIDERUL EXEMPLAR (1)

"..a dat ucenicilor o multime de sfaturi.." (Faptele Apostolilor 20:2)

. Un bun lider are două trăsături de caracter: stie încotro merge si le poate arăta celorlalti importanta de a-l însoti. Există oameni talentati care nu vor ajunge niciodată niste lideri eficienti fiindcă îi interesează mai mult propria lor persoană decât cei pe care îi conduc. Cu toate acestea, odată ce au trecut prin scoala loviturilor grele, devin sensibili la nevoile altora. Dar liderii eficienti nu asteaptă să se întâmple asta. Ei îsi dau seama că ideile valorează doi bani, pe când oamenii sunt nepretuiti. Legendarul antrenor de fotbal Bear Bryant obisnuia să spună: "Sunt doar un plu­gar .. dar am învătat cum să tin o echipă laolaltă; cum să-i ridic pe unii, cum să-i linistesc pe altii, până când .. au dobândit toti o inimă. Doar trei lucruri doresc să spun: dacă ceva merge rău, eu sunt de vină; dacă lucrurile merg semi-bine, noi suntem de vină; dacă merg foarte bine, tu esti de vină!"
. Dacă aspiri să-i conduci pe altii, ia în considerare următoarele: liderii exemplari sunt deschisi; ei nu devin ultra sensibili si scapă lucrurile de sub control; nu îngăduie niciodată ca lucrurile minore să le otrăvească perspectiva; în sandvisul vietii ei asază fiecare felie de critică între două felii de laudă. Robert Louis Stevenson spunea: "Tine-ti temerile pentru tine, dar împărtăseste-ti curajul cu altii". Sunt oameni care îti scot inima din tine si altii care ti-o pun la loc. A-i încuraja pe altii înseamnă pur si simplu să le administrezi o "transfuzie de curaj". "Pavel a chemat pe uceni­ci.. le-a dat sfaturi". Asta înseamnă lider exemplar! Asadar, ai ceea ce îti trebuie ca să fii un bun lider?

aprilie 27, 2008

ISUS CHRISTOS ESTE VIU!

"..căutati să sporiti si in această binefacere" (2 Corinteni 8:7)

. Un misionar din Brazilia a descoperit un trib de indieni care locuiau într-o junglă înde­părtată. Boala făcea ravagii în rândurile lor si aveau nevoie de ajutor medical urgent. Totusi, sin­gura clinică se afla de cealaltă parte a râului învolburat despre care indienii credeau că este locuit de spirite rele. În mintea lor, traversarea râului însemna moarte sigură. Desi misionarul i-a asigu­rat că el l-a traversat de mai multe ori, acestia au ezitat. Când i-a condus pe mal si si-a introdus mâinile în apă, acestia au fost sceptici. El a intrat chiar în râu si s-a stropit cu apă pe fată. Nici-un succes. În cele din urmă s-a întors si s-a scufundat în apă si a înotat pe sub apă, iesind la suprafată de partea cealaltă. Discreditând puterile râului, misionarul a ridicat o mână în semn de triumf. Tribul a izbucnit în urale si l-a urmat pe parte cealaltă. Ce veste bună! Domnul Isus a trecut prin râul mortii. El a învins moarte prin scufundare, traversând-o si apărând la suprafată pe partea cealaltă!
. Dr. Erwin Lutzer spunea: "Noi nu avem nevoie de un Mântuitor care poate doar să ne "ajute". Noi avem nevoie de un Mântuitor care să ne ajute când viata se sfârseste". Pastele dovedeste că Isus este cu adevărat "..învierea si viata.." (Ioan 11:25). Asa cum spunea un scri­itor binecunoscut: "El a făcut ca moartea să pară un slăbănog de 40 de kg îmbrăcat într-un cos­tum de musculos!" El a desfiintat finalul adus de mormânt transformându-l dintr-o stradă înfun­dată într-o autostradă glorioasă cu destinatia către ceruri! Iar apostolul Pavel spune: "cel care L-a înviat pe Hristos din morti va da viată si trupurilor noastre muritoare prin Duhul Său ..". De aceea spunem "Isus Christos este viu!"