aprilie 30, 2008

LIDERUL EXEMPLAR (3)

"..sfătuieste si mustră cu deplină putere" (Tit 2:15)

. Este greu să-i conduci pe altii acolo unde tu însuti nu ai ajuns, mai ales când te preocupă mai mult reactiile lor decât păstrarea echipei pe drumul cel bun. Înseamnă oare asta că esti "începutul si sfârsitul tuturor lucrurilor?" Nu, dar în calitate de lider, este imposibil să fii pe placul tuturor. Dacă ai nevoie constantă de apreciere, vei sfârsi controlat de cei pe care ar trebui să-i con­duci. Pavel si-a dat seama de acest lucru, de aceea i-a spus lui Timotei: "Spune lucrurile acestea, sfătuieste si mustră cu deplină putere. Nimeni să nu te dispretuiască" (Tit 2:15).
. Liderii nesiguri si neexperimentati agonizează lângă decizii despre care cred că vor pro­duce nefericire în rândurile subalternilor. Ei se simt responsabili pentru reactiile emotionale ale oamenilor. Ei nu reusesc să-si dea seama că făcând ceea ce trebuie să faci, iar ceilalti nefiind de acord, este problema lor, cu conditia să nu îngădui să devină si problema ta. Un lider matur se con­fruntă cu dezamăgirea si îsi păstrează o atitudine bună; se confruntă cu muzica si atunci când nu-i place melodia. Gândeste-te ca părinte când îti avertizezi copiii să nu pună mâna pe aragazul aprins, nu este responsabilitatea ta să-i faci să se bucure că aud acest lucru, nu? Să sperăm că vor creste si vor întelege. Dar adevărul este că unora nu le place să audă "nu" indiferent cât de avansati sunt în vârstă! Cu toate acestea, cu totii trebuie să auzim asta din când în când, altfel nimic altceva nu ne va face fericiti decât propria noastră voie. Ceea ce înseamnă - să nu ajungi nicăieri sau să dai de necaz!
. Să mai facem un mic exercitiu: mesajelor din ultimele 3 zile sa le înlocuim cuvântul LIDER cu SLUJITOR. În Biblie nu exista "lideri", ci servitori ai Domnului împărtiti în diferite categorii: presbiteri, diaconi, învătători, pastori, etc.. Însusi apostolul Pavel a spus despre el insusi ca este un slujitor. Acum că ai înteles ce înseamnă să fii conducător în acceptiunea lui Dumnezeu.. esti pregatit pentru această lucrare de slujire?