mai 22, 2008

ÎNVĂȚARE. CÂȘTIG. RESTITUIRE!

"Toate îsi au vremea lor.." (Ecleziastul 3:1)

___Viata ta ar trebui să urmeze un tipar în care centrul de interes trebuie să se deplaseze de la învătare la câstigare si apoi la restituire. Să ne uităm la fiecare etapă:
___a) Învătarea! Când esti tânăr trebuie să te concentrezi pe explorarea talentelor tale, descoperind scopul pe care-l are Dumnezeu pentru viata ta si cizelarea abilitătilor. Pentru majoritatea dintre noi asta se întâmplă în primii ani ai adolescentei, până pe la 20 de ani. Momentul exact nu este impor­tant; ceea ce contează este să întelegi că există o vreme când învătarea si cresterea sunt princi­palele tale obiective si că nu trebuie s-o iei pe scurtătură către câstiguri financiare, pierzând astfel din vedere imaginea de ansamblu pe care o are Dumnezeu pentru tine.
___b)Câstigarea! Fireste că profesia pe care o ai determină dobândirea puterii. Pentru majoritatea dintre noi, perioada cu câstigurile cele mai eficiente apare la vârsta de 30, 40 si 50 de ani. În tot acest timp, trebuie să te zbati să ai grijă de familie, să-ti stabilizezi viata si să te pregătesti pentru viitor.
___c)Restituirea! Dacă L-ai slăvit pe Dumnezeu, dacă ai muncit cu sârguintă si ti-ai făcut planuri bune, vei intra în etapa cu cele mai mari recompense. Acum ai ocazia de a experimenta restituirea. Deseori acest fapt se petrece în jurul vârstei de 50, 60, 70 de ani si peste. Dar nu astepta până ajungi prosper pentru a fi generos! Nivelul venitului si dorinta de a dărui nu prea au de-a face una cu alta. Unii dintre cei mai generosi oameni sunt lipsiti material, în vreme o multime de oameni care au din ce dărui nu au inimă pentru asa ceva. De pildă, 80% din cei care câstigă peste un mi­lion de dolari pe an nu fac deloc acte de caritate. Ce mostenire! Dr. Martin Luther King Jr. ne-a ară­tat cum să trăim, spunând: "Cea mai persistentă si stringentă întrebare a vietii este: "Ce putem noi face pentru altii?"