septembrie 25, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (1)

"Daca esti întelept, pentru tine esti întelept" (Proverbe 9:12)

Pentru a avea acea responsabilitate care te face sa reusesti în viata:
1) Recunoaste faptul ca succesul înseamna practicarea auto-disciplinei. De fiecare data când te opresti ca sa nu faci ceea ce nu trebuie, ci ceea ce trebuie, îti maresti capacitatea de asumare a responsabilitatii si rasplata care decurge de aici.
2) Termina ceea ce ai început. Exista doua categorii de oameni: cei care vor face si cei care s-ar putea sa faca. Oamenii responsabili duc la capat ceea ce au început. Si dupa acest criteriu sunt evaluati de ceilalti.
3) Nu astepta ca altii sa faca lucrurile în locul tau. Pavel scrie: "caci fiecare îsi va purta sarcina lui însusi" (Galateni 6:5). Adresându-se studentilor Universitatii din Carolina de Sud, judecatorul sef Alexander M Saunders a spus: "Acum când responsabilitatea este transferata în mâinile voastre sa nu credeti ca altcineva va purta poverile principale, ca altcineva va demonstra convingerile cheie, ca altcineva va conduce biroul, ca va avea grija de cei saraci, ca-i va vizita pe bolnavi, ca va apara drepturile civice, ca va aplica legea, ca va transmite valorile si ca va apara libertatea. Ceea ce nu pretuiti nu va fi pretuit, ceea ce nu va aduceti aminte nu va fi pastrat în memorie, ceea ce nu veti schimba nu va fi schimbat, ceea ce nu veti face nu va fi facut. Daca doriti, veti putea modela o societate a carei lideri .. sunt mai putin obsedati de nevoia de bani. Nu tine de ce sa faci, ci de disponibilitatea de a face".
Uneori nu ne asumam responsabilitatea deoarece credem ca altii sunt mai calificati. Cei care schimba ceva în viata nu o fac pentru ca sunt mai bine pregatiti, ci pentru ca au hotarât sa încerce. În plus, Dumnezeu nu-i cheama pe cei pregatiti, ci Îi pregateste pe cei chemati!