septembrie 26, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (2)

"Fiecare din voi sa slujeasca altora dupa darul pe care l-a primit" (1 Petru 4:10)

De fiecare data când iei o decizie responsabila devii o persoana mai responsabila. Oamenii de succes nu-i învinovatesc pe altii, ci îsi asuma raspunderea pentru faptele si atitudinile proprii. Ei manifesta abilitatea de a raspunde - abilitatea de a alege un raspuns corect indiferent de situatia cu care se confrunta. Responsabilitatea înseamna întotdeauna alegere si doar tu o poti face. Daca asumarea responsabilitatii nu a fost punctul tau forte, atunci începe acum. Nu poti începe din alt loc decât de acolo de unde esti.Care domenii de responsabilitate sunt cele mai dificile pentru tine?
1) Sa duci la capat ce ai început? Daca ai tendinta de a renunta, stabileste-ti scopuri mici care te ajuta sa te dezvolti. Începe cu acele domenii de care-ti pasa foarte mult, iar apoi dupa ce ai câteva victorii la activ, abordeaza si alte domenii.
2) Sa ai grija de lucrurile marunte? Cât de des uiti de lucrurile marunte - care pentru altii sunt lucruri mari? De pilda, uiti aniversarile si zilele de nastere, uiti sa strângi hainele uscate si sa duci gunoiul, uiti sa participi la festivitatile sau sedintele copiilor. "Tot asa sa lumineze si lumina voastra înaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru" (Matei 5:16).
3) Nu astepti ca altii sa faca lucrurile în locul tau? Majoritatea dintre noi avem o decizie grea de luat si asteptam sa o luam, dar o tot amânam. Care este decizia ta? De ce nu actionezi? Scrie motivele pe o hârtie si încearca sa le întelegi foarte bine. Apoi scrie avantajele acelei decizii. Odata ce în inima ta stii ce ai de facut, cere-l lui Dumnezeu putere, treci la fapte si mergi pâna la capat. Asta înseamna sa-ti asumi responsabilitatea!