aprilie 25, 2008

COROANA DE SPINI

"Au împletit o cununa de spini, pe care I-au pus-o pe cap.." (Matei 27:29)

. Te-ai gândit vreodată cu adevărat la însemnătatea spinilor care au fost împletiti într-un simbol atât de rusinos si pusi pe capul lui Hristos? De-a lungul Scripturii, spinii reprezintă con­secinta păcatului: a) în Grădina Edenului, când Adam si Eva nu L-au ascultat pe Dumnezeu El a spus: "Blestemat să fie pământul.. spini.. să-ti dea.." (Geneza 3:17-18); b) mai târziu El i-a'spus poporului Israel că "dacă nu veti izgoni dinaintea voastră pe locuitorii tării.. vă vor fi ca niste spini în ochi .." (Numeri 33:55); c) Solomon a spus: "Spini si curse sunt pe calea omului stricat.." (Proverbe 22.5); d) referitor la liderii care nu sunt demni de încredere, Domnul Isus a spus: "îi veti cunoaste după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini?" (Matei 7:16)
. Max Lucado scrie: "Crucea pe care a purtat-o Domnul Isus (în Vinerea Mare) a reprezen­tat toate păcatele noastre. Când eram prinsi în hătisul invidiei.. al urii.. al rusinii.. al descura­jării .. al vinei.. al amărăciunii.. al neiertării, Domnul Isus care nu a cunoscut păcatul S-a făcut "jertfă de ispăsire pentru păcatele noastre.." (1 loan 4:10). Hristos nu Si-a folosit nici măcar o dată puterile supranaturale pentru confortul Său personal. Cu un singur cuvânt El ar fi putut transforma pământul tare într-un pat moale .. si ar fi putut trimite scuipatul acuzatorilor Săi pe propriile lor fete .. si ar fi putut paraliza mâna soldatului care a împletit.. spinii. Dar nu a făcut-o. în schimb, Dumnezeu a anulat dosarul care continea toate acuzatiile împotriva noastră .. bătându-l în cuie pe crucea Lui (vezi Coloseni 2:14) si a făcut acest lucru gândindu-Se la tine!"
. Nu este nici o mirare că Isaac Watts, compozitor de imnuri a scris: "Vezi cum din capul, mâna-l si picior, curgând amestecate iubire si iertare! S-a mai văzut asa măreată dragoste – asa un chin, sau spini făcând asa o coroană mare?"