august 22, 2012

OFERA DRAGOSTE SI AJUTOR CELUI CE ARE NEVOIE


“Fa sa straluceasca Fata Ta, pentru robul Tau, si învata-ma oranduirile Tale!” [Psalmul 119:135]

 

Cand esti invitat la o petrecere spunea Domnul Isus: „sa nu te asezi la masa în locul dintai; ca nu cumva printre cei poftiti sa fie altcineva mai cu vaza decat tine; si cel ce te-a poftit pe tine si pe el sa vina si sa-ti zica: “Da locul tău omului acestuia.” Atunci cu rusine, va trebui sa iei locul din urma.” Sa va dau o sugestie mai buna; spunea Domnul Isus: Cand mergeti la o petrecere de nunta, sa va asezati pe locul din urma. Atunci cand vine nunul, va va observa si va va invita pe scaunul dintai! Veti avea astfel un zambet larg pe fetele voastre, pentru ca nunul va va spune: „Scuzati-ma!” „Scuzati-ma”! si va va conduce spre locul de onoare. Asa veti fi cinstiti în fata celorlalti!

Ce fel de sfat este acesta oferit de un lider spiritual, urmasilor Sai? Nu exista nimic teologic în aceasta gandire, nimic inspirativ; mai degraba un sfat comic, usuratic! Cred ca cei care L-au auzit pe Domnul Isus, mai degraba radeau de superficialitatea sfatului primit, decat sa-l ia în considerare! Prinzandu-i astfel în capcana, Domnul Isus a pus punctul pe „i” aratandu-le ce-a vrut sa-i învete: „Pentru ca cine se înalta va fi smerit, dar cine se smereste va fi înaltat!”

Ce dus rece pentru cei care-L ascultau; si ce maret adevar! Întorcandu-se spre aceiasi ascultatori, Domnul Isus, le-a zis: Cand dai un pranz sau o masa, sa nu chemi pe prietenii tai, nici pe fratii tai, nici pe rudele tale, nici pe vecinii bogati, ca nu cumva sa te cheme si ei la randul lor pe tine, sa iei astfel o rasplata pentru ceea ce ai facut. Atunci cand pregatiti un ospat, invita pe saraci, pe schilozi, pe schiopi, pe orbi, si va fi ferice de tine, pentru ca ei nu au cu ce-ti plati. Dar ti se va rasplati la învierea celor neprihaniti!

În modul Sau unic Domnul Isus ne-a dat o lectie practica despre smerenie si rasplatire, ce nimeni altcineva nu ne-ar fi putot-o oferi.