iulie 28, 2009

PRINCIPIILE IMPORTANTE ALE CONDUCERII

"Te voi lua si te voi pastra ca pe o pecete" (Hagai 2:23)

De-a lungul anilor indrumatoarea Angie Ward a numarat duzini intregi de lucratori voluntari. Ea spune ca de cele mai multe ori aude aceleasi scuze: "Eu nu sunt lider .. nu stiu nimic despre adolescenti .. nu sunt o persoana extravertita" (sau asa cum Moise i-a spus lui Dumnezeu "Trimite pe altcineva"). In loc sa incerce sa-i convinga de contrariul, Ward le spune ca au doar doua responsabilitati majore:
1) Sa-i iubeasca pe oameni. Trebuie sa recunosti ca lucrarea ar fi usoara daca nu ar trebui sa avem de-a face cu oameni. Dar oamenii conteaza pentru Dumnezeu si trebuie sa conteze si pentru noi! Ca si cum ai face parte dintr-o familie si stii ce este mai bine pentru copiii tai, trebuie sa petreci timp pentru a-i cunoaste pe cei care depind de tine si care asteapta calauzirea ta. Gandeste-te la nevoile lor, nu doar la ale tale. Si cauta modalitati de a le sluji si nu-i considera un mijloc de distragere a atentiei de la munca "adevarata". Domnul Isus si-a petrecut majoritatea timpului in preajma oamenilor, dar nu le-a oferit banalitati pioase, ci i-a iubit si le-a slujit. Si le-a spus: "Sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu" (Ioan 13:34). Intotdeauna este mai usor sa le ceri oamenilor sa faca ceva, atunci cand le oferi un model prin propria ta viata.
2) Sa incerce sa gandeasca asemenea unui lider. Un pastor al unei biserici uriase spune ca inainte de a lua orice decizie importanta se intreaba ce ar face ceilalti lideri pe care ii respecta in aceeasi situatie. Este intelept! A-i cere cuiva sa fie lider poate constitui o intimidare sau un lucru coplesitor, in timp ce, a-i cere sa gandeasca asemenea unui lider il elibereaza de presiune, ii ingaduie sa fie nu chiar perfect si sa creasca in lucrare!