iulie 27, 2009

RIDICAȚI-VĂ UNII PE ALȚII CU O ATITUDINE CORECTĂ (2)

"Chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii" (Galateni 6:1)

Cuvantul pacat vine de la cuvantul "a calca stramb", ceea ce inseamna sa calci in directia gresita sau sa faci o eroare de judecata sau de conduita. Cand iti pierzi echilibrul sau cand aluneci pe un trotuar acoperit de gheata, tu nu ai vrut sa cazi, dar s-a intamplat si ai nevoie de ajutor ca sa te ridici. Acesta este genul de pacat de care vorbeste Biblia cand spune: "sa-l ridicati cu duhul blandetii". In greaca, cuvantul "a ridica" are doua intelesuri:
1) Repararea unui os rupt. Pavel spune: "alcatuim un singur trup in Hristos" (Romani 12:5). Cand ne gandim la acest lucru, familia spirituala este chiar mai importanta decat familia fizica fiindca va dura pentru totdeauna. Prin ridicarea unui frate sau a unei surori care au cazut in pacat, tu ajuti la vindecarea ranii lor si ii ajuti sa redevina un madular vital si functional in trupul lui Hristos.
2) Scoaterea unei tumori. Tumorile maligne ameninta viata, iar tumorile spirituale ameninta sufletul. Extragandu-le, tu ajuti nu doar la mantuirea cuiva, dar asculti de versetul care spune: "Purtati-va sarcinile unii altora, si veti implini astfel Legea lui Hristos" (Galateni 6:2). Si nu fa greseala de a duce mai departe rusinea lor caci aceasta umilinta este o povara. Totusi, "Asadar, cat avem prilej, sa facem bine la toti, si mai ales fratilor in credinta" (Galateni 6:10). In armata lui Dumnezeu nu trebuie sa ne impuscam ranitii. Intr-adevar, daca cei raniti nu gasesc mila in randurile celor rascumparati, unde vor gasi?