februarie 18, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (4)

"Mâna celor harnici imbogăteste" (Proverbe 10:4)


Dacă doresti să ai succes la locul de muncă, există o trăsătură de caracter pe care trebuie să ti-o dezvolti: hărnicia. Când angajatorii sunt intrebati: "Care este cea mai mare provocare?" de obicei ei răspund: "Găsirea si păstrarea oamenilor valorosi!" Oamenii pot clădi sau pot ruina orice afacere. "Cine lucrează cu o mână lenesă sărăceste, dar mâna celor harnici imbogăteste". Hărnicia presupune să fii disciplinat, motivat, activ, disponibil si atrage după sine ducerea lucrului la bun sfârsit. Biblia spune: "comoara de pret a unui om este munca" (Proverbe 12:27).
Oamenii harnici isi merită răsplata: "Planurile omului harnic nu duc decât la belsug" (Proverbe 21:5). In sistemul lui Dumnezeu seful trebuie să profite de pe urma ta, iar tu trebuie să profiti de pe urma lui. Intr-adevăr, oamenii harnici doresc să fie angajati profitabil. Doresti să prosperi? Asigură-te că angajatorul tău prosperă! Angajatii harnici se bucură de lucrul acesta, dar cei lenesi il urăsc. Hărnicia, nu politica si manipularea, este cea care te va promova." Mâna celor harnici va stăpâni, dar mâna lenesă va plăti bir" (Proverbe 12:24). In economia lui Dumnezeu tu stabilesti dacă devii "stăpân" sau dacă devii "sclav", in functie de cât de mult esti dispus să lucrezi.
Angajatii lenesi se plâng de sefii nedrepti, de sistemul piramidal, de "oamenii firmei" care au grijă de sef si seful are grijă de ei. "Lenesul doreste mult, si totusi, n-are nimic" (Proverbe 13:4) deoarece "nu vrea să lucreze cu mâinile" (Proverbe 21:25). "..cei harnici se satură" (Proverbe 13:4). Ei au parte de tot: satisfactia lucrului bine făcut, reputatia de a fi om integru, increderea din partea celorlalti, siguranta locului de muncă, profitul, promovarea si cel mai important, vocea Stăpânului care spune: "Foarte bine".