iulie 25, 2011

CREDINTA, NADEJDEA SI DRAGOSTEA (2)

"Acum dar rămân aceste trei: credinta, nădejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea!" [1 Corinteni 13:13]
Dragostea eros sau fileo este dragostea în care intervine gelozia, cearta, suspiciunea, amărăciunea, chinuri, lacrimi si despărtiri, acestea fiind lucrurile pe care satan le aduce în sufletul omului si de aceea, indiferent de vârstă, oamenii au o întrebare: „de ce dragostea nu este întotdeauna reciprocă?”, fiind una dintre multele frustrări ale omului.
Si pentru oamenii se bazează pe sufletul lor si nu acceptă moară fată de ei însisi, ei nu pot întelege cum este Dumnezeu, si chiar dacă nu verbal, totusi în mintea lor, ei îl învinovătesc, întrebându-se: „dacă Dumnezeu e Dragoste, de ce trec prin respingere?... fiindcă Domnul ar putea face ca el (sau ea) iubească... atunci de ce nu intervine El?”…
Cum se evidentiază dragostea eros? Prin plăcere, poftă, căderea în ispită si apoi … o mare singurătate, pe care o resimte cel ce-si manifestă dragostea prin eros. Cum se manifestă dragostea fileo? Prin mândrie si egoism, crezând tu ai cel mai frumos prieten de pe pământ, prin minciună si posesivitate, fiindcă vei spune si vei face orice, ca -l tii lângă tine pe cel iubit. Însă aceste metode sunt păcătoase si nu-ti aduc fericirea!
Cum se evidentiază dragostea agape? Cel ce iubeste astfel se jertfeste pentru aproapele său, până acolo că-si poate da chiar si viata pentru cel iubit. De aceea, citind încă odată 1 Corinteni 13, vom întelege despre ce dragoste se vorbeste aici: despre Dragostea Agape.
Agape este dragostea pe care o pot trăi si oferi doar crestinii călăuziti de Duhul Sfânt, care merg zilnic pe calea ascultării de Domnul Isus, fiindcă ea nu poate fi nici oferită si nici trăită de oamenii din lume, care se bazează pe ceea ce văd, pe trup si plăceri, ei iubind doar la suprafată.
Agape este dragostea profundă, care nu va putea fi oferită sau trăită nici măcar de crestinii care merg regulat la biserică, dar care nu renuntă la voia lor prprie, ci sunt controlati de sufletul lor, trăind bazati pe emotii, simtiri si sentimente, ei fiind crestinii firesti, egoisti, care pretind fie iubiti, insă fără a sacrifica voia lor pentru binele celor din jur, de aceea vor oferi doar o dragoste fileo.
Domnul Dumnezeu ne spune trăim si noi cum a trăit Domnul Isus, iar dacă scopul trăirii Lui a fost facă voia Tatălui, înseamnă de bună voie a renuntat la voia Lui proprie ca poată iubi neconditionat pe oricine si moară pentru cei pe care îi iubea.
Asadar, doar dacă vom deveni ca si Domnul Isus, oameni duhovnicesti, vom putea împlini ceea ce este scris în 1 Corinteni 13, fiind umpluti cu dragostea agape, spre folosul celor din jur si pentru slava lui Dumnezeu.


Cristina