iunie 25, 2014

CERBUL

“Inainte de pieire, inima omului se ingamfa, dar smerenia merge inaintea slavei.” [Proverbe 18:12]

        Intr-o fabula se spune ca un cerb venind la o apa si-a vazut coarnele si a inceput sa le laude pentru marimea si frumusetea lor. Parandu-i-se ca picioarele sunt prea subtiri, si le-a defaimat.

        Dar in acest timp de cugetare, vazu un vanator venind cu cainii spre el. In momentul urmator se repezi spre camp pentru a se indeparta de pericol. Intrand in padurea deasa, coarnele cele falnice i se prinsera intre niste crengi. Nu trecu mult timp si cainii il ajunsesera. In ultimele clipe ale vietii, cerbul isi zise: Nenorocitul de mine! Cat de tarziurecunosc ca mai de folos mi-au fost picioarele decat coarnele.

        Ceva asemanator se petrece in viata oamenilor. Multi se amagesc pretuind lucrurile trecatoae si lasa la o parte sufletul si nevoile sale. Cu cata usurinta omul admira si practica o traditie sau o datina. Credinta, care este calea de apropiere de Dumnezeu, pare prea simpla, fata de fastul unei religiozitati care duce la mandrie.

        Cititorule! Te rog lasa-te atentionat de adevarul acestor cuvinte. Biblia spune: “Mandria (chiar religioasa) merge inaintea pieirii, si trufia merge inaintea caderii. Mai bine sa fii smerit cu cei smeriti, decat sa imparti prada cu cei mandri” (Proverbe 16:18-19).