noiembrie 10, 2009

FOLOSEȘTE CE Țl-A DAT DUMNEZEU (1)

"Fiecaruia dupa puterea lui" (Matei 25:15)
In celebra Sa pilda a talantilor, Domnul Isus spune ca trei oameni au primit ceva pentru a investi, "fiecare dupa puterea lui". Dumnezeu iti va da doar acel lucru pe care ai abilitatea sa-l folosesti. Daca nu ai aceleasi daruri ca si aproapele tau, nu te ingrijora; foloseste ce ti-a dat El. Primul om si-a dublat talanti. Ai vrea sa primesti sfaturi de la el? Cel de-al doilea a facut la fel. Dar cel de-al treilea a sapat o groapa si si-a ascuns talantul de teama. Când nu investesti ceea ce ti-a dat Dumnezeu, El pierde profitul, iar tu pierzi rasplata de care te-ai fi bucurat.
Teama este inamicul tau numarul unu; ea iti paralizeaza credinta si iti mutileaza creativitatea. Banii tai, timpul, talentul, dragostea, etc. sunt seminte care trebuie semanate; asa ca seamana-le in ceva in care crezi, in ceva care va dainui in timp. Tot ceea ce ti-a dat Dumnezeu are menirea sa fie multiplicat. Daca nu faci asta, vei pierde darul primit. Pilda spusa de Hristos se incheie cu aceste cuvinte dure: "Luati-i, deci, talantul, si dati-l celui ce are zece talanti" (Matei 25:28).
Ai observat vreodata ca cei care investesc cu generozitate in vietile altora sunt tot timpul rasplatiti, in timp ce aceia care se tem sa imparta cu ei sfârsesc prin a pierde ceea ce au si nu mai au bucurie? "Cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera" (2 Corinteni 9:6). Intreaba orice taran; poti sa seceri doar dupa ce ti-ai luat samânta din hambar si ai pus-o in pamânt. In acest fel Dumnezeu are cu ce sa lucreze. Asadar, cuvântul pentru tine astazi este: foloseste ce ti-a dat Dumnezeu!