decembrie 05, 2009

PRCATICA BUNUL SIMȚ

"Incolo, toti sa fiti cu aceleasi ganduri, simtind cu altii .. caci la aceasta ati fost chemati: sa mosteniti binecuvantarea" (1Petru 3:8-9)


Bunul simt este un lucru putin obisnuit in zilele noastre. Si nu este bine, pentru ca Biblia spune: "simtiti cu altii.. sa mosteniti binecuvantarea". Uneori nu stim prea bine cum sa-I fim pe plac lui Dumnezeu. Preotii au facut din lucrul acesta ceva foarte complicat: o serie de fapte necontenite, extrem de grele, concepute pentru a potoli un Dumnezeu care Isi gaseste placerea in a face sa ne zbatem. Profetul Mica simplifica lucrul acesta: "ce alta cere Domnul de la tine, decat sa faci dreptate, sa iubesti mila, si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau?" (Mica 6:8). Ce poate fi mai clar? Iata zece lucruri nu foarte obisnuite pe care ar trebui sa le practici in fiecare zi si pe care trebuie sa le transmiti si copiiilor tai. La urma urmelor, daca nu invata bunul simt de la tine, de unde sa-l invete? 1) Abate-te din drumul tau pentru a discuta cu oamenii. "Cuvintele prietenoase sunt.. sanatoase pentru oase" (Proverbe 16:24); 2) Incearca sa le tii minte numele - asta arata ca-i pretuiesti; 3) Zambeste; asta sporeste "valoarea chipului tau"; 4) Fii prietenos si altruist. Daca te comporti astfel, lumea va fi la fel fata de tine; 5) Manifesta un interes autentic. Poti gasi ceva bun in aproape oricine. (Filipeni 4:8); 6) Fii generos cu laudele si precaut cu criticile; 7) Nu te grabi sa judeci. Exista trei versiuni ale unei povestiri - versiunea ta, versiunea lor si versiunea corecta; 8) In loc sa-i "folosesti" pe oameni, slujeste-le: "slujiti-va unii altora in dragoste" (Galateni 5:13); 9) Incepe sa ai incredere in oameni - duce la zidirea unor relatii de durata; 10) Fii smerit. Oswald Chambers a spus: "Cand un sfant devine constient ca este sfant, ceva nu este in regula".
Bunul simt face doua lucruri: a) Il vorbeste de bine pe Tatal tau ceresc. Domnul Isus a spus: "Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri" (Matei 5:16); b) iti determina nivelul binecuvantarii. "Simtiti cu altii.. sa mosteniti binecuvantarea".