iunie 11, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (1)

"Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Ta!" (Psalmul 119: 37)

Ceea ce urmeaza sunt cateva principii importante de studiere a Bibliei:
1) Invata sa pui intrebari. Cu cat pui mai multe intrebari, cu atat vei obtine mai multe. Bombardeaza textul cu intrebari cum ar fi: "Cine? De ce? Ce? Unde? Cand?" Facand acest lucru vei descoperi lucruri pe care le-ai scapat din vedere sau pe care nu le-ai vazut niciodata. Va fi ca si cum cineva ti-a dat o noua pereche de ochii! Vei dobandi perspective noi. De fiecare data cand iei Biblia in mana, roaga-te: "Deschide-mi ochii ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!" (Psalmul 119:18).
2) Noteaza-ti ceea ce ai descoperit. Nu ai trecut cu adevarat printr-un text biblic pana nu ti-ai transpus gandurile acumulate in scris. Dawson Trotman, fondatorul fundatiei The Navigators obisnuia sa spuna: "Gandurile se descalcesc cand trec prin buze si prin varful degetelor". Caietul de notite si Biblia trebuie sa fie mereu impreuna. Daca pretuiesti cu adevarat samburii de adevar pe care ti-i daruieste Dumnezeu, vei lua notite. Altfel ii vei pierde.
3) Aplica la viata ta, nu te opri la interpretare. Dl Moody a spus: "Biblia nu ne-a fost data pentru a ne mari cunostintele, ci pentru a ne schimba vietile." Iacov scrie: "Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori" Iacov 1:22). In timp ce citesti Biblia, intreaba-te: "Care sunt atitudinile pe care trebuie sa le schimb? Ce trebuie sa incep sau sa incetez sa fac? Ce trebuie sa cred sau sa incetez sa mai cred? La ce relatii trebuie sa mai lucrez? Cum ar trebui sa-i slujesc pe altii?" Nu te duce la Biblie cu gandul de a descoperi ceea ce nimeni nu a mai descoperit sau pentru a gasi un lucru cu care sa-i impresionezi pe ceilalti; descopera ceea ce trebuie sa-ti vorbeasca tie.