iunie 14, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (4)

"Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Ta!" (Psalmul 119.37)

___Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le intelegi foarte clar:
1) Studiul biblic poate fi periculos daca studiezi fara sa aplici. "Cunostinta ingamfa" (1 Corinteni 8:1). Acest cuvant grecesc "ingamfa" contine ideea de a te umfla, asemeni unui balon cu aer cald. Satan cunostea Scriptura atat de bine incat a putut sa-l citeze Domnului Isus versete cand L-a ispitit in pustie. Dar care este calitatea principala diavolului? Mandria! Este ceea ce l-a alungat din Rai! Studierea Scripturii trebuie sa te faca smerit, dependent de Dumnezeu si trebuie sa te faca sa abordezi viata din perspectiva corecta.
2) Studiul biblic poate fi periculos deoarece cunoasterea cere fapte. Dumnezeu nu face sugestii. El nu spune: "Nu ai vrea cumva sa faci acest lucru, te rog?" Domnul Isus a spus: "pe orisicine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face, il voi asemana cu un om cu judecata, care si-a zidit casa pe stanca" (Matei 7:24). Cand au aparut furtunile vietii, viata celui intelept nu s-a clatinat, in timp ce viata nebunului, a celui ce nu a pus in practica ceea ce stia, s-a prabusit.
3) Studiul biblic fara aplicatii poate fi periculos deoarece cunoasterea creste responsabilitatea! "Cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat!" (Iacov 4:17). Asadar, daca nu intentionezi sa aplici lectiile pe care le primesti in urma studiului biblic, mai bine nu mai studia deloc. iti gramadesti doar mai multa judecata asupra ta! John Milton spunea: "Scopul oricarei invataturi este cunoasterea de Dumnezeu, iar in urma acestei cunoasteri dragostea fata de El si imitarea Lui." Aceasta afirmatie spune totul!