iulie 11, 2008

CUM SĂ FACI FAȚĂ SENTIMENTULUI DE PANICĂ

"Nu te teme nici de spaima naprasnica.." (Proverbe 3:25)

___Cuvintele "teama naprasnica" descriu o forma de panica; nu mai poti respira, palmele ti se umezesc, pieptul devine incordat si te simti slab. Daca ai avut de-a face cu panica si recunosti aceste simptome, nu esti singur. In ultimele Sale zile, Domnul Isus a spus: "oamenii isi vor da sufletul de groaza.." (Luca 21:26). In fiecare an, o treime dintre noi experimentam atacuri de panica. Care este raspunsul? Biblia spune: "Nu te teme nici de spaima naprasnica .. caci Domnul va fi nadejdea ta" (Proverbe 3:25-26). Iata cateva unelte practice pe care ie poti folosi pentru a te ajuta:
1) Respira: Panica te face sa respiri in accese scurte si superficiale, in timp ce respiratia adanca te face sa te calmezi si sa te relaxezi. Tine minte: "..El, care da tuturor viata, suflarea si toate lucrurile" (Faptele Apostolilor 17:25). Asadar, cand incepi sa te simti coplesit, respira Numele lui Isus. Incearca, fiindca functioneaza.
2) Nu raspunde cu si mai multa panica. Daca o faci, vei avea parte de un necaz dublu. Franklin D. Roosevelt a spus: "Nu avem de ce ne teme, decat de frica insasi." Pare dificil la inceput sa iti fie frica, dar sa nu iti ingadui sa reactionezi la frica, dar te ajuta sa rupi ciclul.
3) Fa ceva relaxant: Acesta este ultimul lucru pe care simti ca vrei sa-l faci fiindca panica te face din instinct sa ai ganduri care iti alimenteaza teama. Asa ca rosteste o rugaciune in soapta, spune un verset, asculta o muzica care te inspira sau discuta cu un prieten. Iar daca panica continua sa fie o problema pentru tine, nu este nicio rusine sa apelezi la ajutor de specialitate. La urma urmelor, Dumnezeu este cel care le da doctorilor abilitatea de a interveni. Oricare ar fi metoda, actioneaza astazi si nu lasa ca panica sa-ti controleze viata.