decembrie 08, 2008

DE CE TREBUIE SĂ TE FEREȘTI?

"Fugi de poftele tineretii" (2 Timotei 2:22)

___In mitologia greaca sirenele care traiau pe coasta Marii Mediterane cantau o muzica atat de irezistibila incat marinarii care treceau pe acolo erau vrajiti si sareau peste bord spre pierzarea lor. Eroul Odiseu a poruncit sa fie legat de catarg, iar echipajul sa aiba urechile umplute cu ceara pentru a nu auzi muzica; astfel au reusit sa navigheze in siguranta. Marinarul intelept stie cand furtuna este prea puternica pentru vaporul sau barca lui. Un pachebot transatlantic poate tine piept unor vanturi care ar scufunda o barca. Sa ne uitam la Iosif. Cand sotia lui Potifar a incercat sa-l seduca el a) nu a incercat sa o sfatuiasca sau sa o converteasca; b) nu s-a gandit: "Sunt tanar, singur, departe de casa, iar sotul ei e plecat din oras; poate doar de data asta"; c) nu a stat sa vada cat este de puternic. Nu, ci a plecat de acolo spunand: "Cum as putea sa fac eu un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?" (Geneza 39:9).
___Este bine sa te pui la incercare. Asa te maturizezi. Dar fereste-te de zonele periculoase si nu te du cu buna stiinta pe calea raului. Pavel a spus: "cine crede ca sta in picioare, sa ia seama sa nu cada" (1 Corinteni 10:12). El i-a spus lui Timotei: "Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea". Iar Iacov a spus: "Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: "Sunt ispitit de Dumnezeu".
___Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, cand este atras de pofta lui insusi si momit" (Iacov 1:13-14). Concluzia este urmatoarea: "cand esti slab in anumite domenii, trebuie sa te feresti de orice lucru care tine de acestea. Psalmistul a spus: "Caci Tu esti un adapost pentru mine, un turn tare impotriva vrajmasului" (Psalmul 61:3). Asadar, care sunt lucrurile de care trebuie sa te feresti?