decembrie 09, 2008

PĂSTREAZĂ-ȚI CAPACITATEA DE A ÎNVĂȚA (1)

"Inima celor priceputi cauta stiinta.." (Proverbe 15:14)

___Cand esti talentat poti intampina probleme in domeniul invatarii. Oamenii talentati se comporta de parca ar sti toate lucrurile. Aceasta le ingreuneaza dezvoltarea. "Capacitatea de a invata" nu se refera atat de mult la competenta si la capacitatea mentala, ci la atitudine; este foamea de a descoperi si de a creste. Este disponibilitatea de a invata, de a se dezvata si de a reinvata. John Wooden a spus: "ceea ce conteaza este ceea ce inveti dupa ce stii totul". Cand incetezi a mai invata, incetezi a mai fi in frunte. Doar atata timp cat iti pastrezi capacitatea de a invata vei continua sa cresti si sa ai un impact.
___Pe langa faptul ca a fost un pictor si un sculptor uimitor, Leonardo da Vinci a fost un geniu in mai multe domenii decat orice om de stiinta din orice epoca. Notitele lui erau cu sute de ani mai avansate. El a anticipat submarinul, elicopterul si alte inventii moderne. Intr-unul din caietele sale, el nota: "Fierul rugineste cand nu este folosit, apa statatoare isi pierde puritatea, iar cand este frig ingheata; tot astfel, lipsa activitatii slabeste vigoarea mintii". El a fost manat de dorinta de a cunoaste mai mult. El a invatat si a scris despre descoperirile sale in caiete lui pana in ultima clipa a vietii. Vestea buna este ca nu trebuie sa ai mintea sau talentul lui Leonardo da Vinci pentru a avea capacitatea de a invata. Trebuie doar sa ai atitudinea corecta.
___Cea mai importanta capacitate pe care trebuie sa o dobandesti este sa inveti cum sa inveti, incearca urmatorul lucru in saptamana care urmeaza: cere sfaturi altor oameni si tu abtine-te in mod deliberat sa dai sfaturi pe care le-ai da de obicei. La sfarsitul fiecarei zile scrie ce ai invatat din atentia pe care le-ai acordat-o altora. Vei fi uimit!