august 05, 2009

VIAȚA PLINĂ DE BIRUINȚĂ

"Haide sa ne suim, si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori!" (Numeri 13:30)
Cele 12 iscoade pe care le-a trimis Iosua in tara promisa au vazut acelasi lucru. Dar 10 s-au intors spunand: "Dar poporul care locuieste in tara aceasta este puternic, cetatile sunt.. foarte mari.. fata de ei parca eram niste lacuste" (Numeri 13:28-33). Ei au produs o asa panica, incat poporul a dorit sa-l ucida pe Moise cu pietre, sa aleaga un nou conducator si sa se intoarca in robia egipteana. Incredibil!
Dar nu si Caleb! El "a fost insufletit de un alt duh" (Numeri 14:24). Asculta: "Haide sa ne suim, si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori! (Numeri 13:30). Ani mai tarziu, cand Iosua impartea tara promisa pentru fiecare semintie, Caleb face un pas inainte si spune: "iata ca azi sunt in varsta de optzeci si cinci de ani .. sunt tot asa de tare ca in ziua cand m-a trimis Moise .. Da-mi, deci, muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea .. Iosua a binecuvantat pe Caleb, fiul lui Iefune, si i-a dat ca mostenire Hebronul" (Iosua 14:10-14).
Caleb a trait o viata victorioasa pentru ca: a) si-a amintit promisiunile lui Dumnezeu si s-a sprijinit pe ele; b) a indraznit sa se opuna parerii majoritare; c) a refuzat sa renunte cand presiunea era mare; d) a vazut posibilitati cand ceilalti vedeau doar probleme; e) si-a pastrat mintea tanara, chiar si cand trupul i-a imbatranit. Aceasta imagine te descrie cumva pe tine?
Asculta: "Domnul isi intinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijineasca pe aceia a caror inima este intreaga a Lui" (2 Cronici 16:9). El doreste sa-ti arate ce poate face in tine, pentru tine, cu tine si prin tine! Il vei lasa?