decembrie 18, 2009

CAPCANE PENTRU LIDERI

"Mana celor harnici va stapani" (Proverbe 12:24)


Daca esti lider,incearca sa eviti urmatoarele capcane:
1) Gestionare contra conducere. Gestionarea oamenilor necesita ochi pentru detalii,in timp ce conducerea lor implica impartasirea unei viziuni, stabilirea unor scopuri si motivare. Si trebuie sa intelegi aceasta diferenta. Cand gestionezi mai mult decat conduci, starea de spirit devine apasatoare deoarece oamenii au nevoie de obiective clare si de libertatea de a-si da seama cum sa le atinga. Fereste-te de gestionare; ea diminueaza simtul "proprietatii" de care cei pe care ii conduci au nevoie pentru a avea o dinamica buna a echipei si pentru a putea rezolva problemele. Presedintele Eisenhower spunea odata:"Trage sfoara si te va urma oriunde ai merge. Impinge-o si nu se va duce nicaieri".
2) Confundarea loialitatii individuale cu intarirea echipei. Este bine sa lucrezi indeaproape cu persoane cheie, dar este la fel de important ca toti sa "alcatuiasca un singur trup" (Romani 12:5). Asigura-te ca fiecare face parte din echipa, ca se simnte valoros si ca poate invata sa interactioneze cu ceilalti.
3) Teama de a incerca anumite lucruri. Daca ii fortezi pe oameni sa intre in domenii noi, ei vor face greseli. In schimb, inchisteaza-i in aceeasi rutina, ei (dar si tu) vor fi in siguranta, dar motivatia lor poate disparea. A fi lider inseamna sa risti nereusitele atora, sa taci si sa-i lasi sa paseasca in necunoscut. Asemenea unui parinte care se roaga mai mult cand copilul adolescent conduce masina pentru prima data, trebuie sa accepti ca unele provocari care te sperie ii elibereaza pe altii. Solomon a spus: "Trebuie sa muncesti si apoi conduci" (parafazat). Aceasta ridica o intrebare. Daca tu conduci pe altii, cine te conduce pe tine? Cea mai buna cale de a conduce pe altii este sa-L urmezi pe Dumnezeu si sa asculti de Cuvantul Lui!