decembrie 19, 2009

CUM SĂ LUPTĂM PENTRU CA TOȚI SĂ CAȘTIGE (1)

"Luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii" (Galateni 5:15)


Relatiile sanatoase nu sunt lipsite de conflicte; dar ele rezolva conflictele. Problema este ca ne luptam pentru victorii in loc sa ne luptam pentru solutii. Rezultatul este ca unul castiga,altul pierde,iar relatia are de suferit! Iata cateva indicatii practice pentru ca relatia sa castige:
1) Diferentele sunt inevitabile, normale si au un potential benefic. Ele sunt inevitabile pentru ca relatiile aduc laolalta oameni foarte diferiti. Ele sunt normale pentru ca toate relatiile, inclusiv cele reusite, le experimenteaza. Ele au un potential benefic pentru ca daca sunt gestionate eficient, relatiile cresc prin ele.
2) Exista trei stiluri de a face fata conflictului: a) stilul evitarii. Acestia sunt cei care nu vor sa tulbure linistea si care vor sa pastreze aparentele. Ei se tem de confruntarea directa, asa ca isi ingroapa sentimentele fara sa-si dea seama ca ei se ingroapa de vii si ca astfel merg in jos. Ei trec de la tacere,la intensificarea sentimentelor si apoi la expozitie, ceea ce duce la inbolnavire fizica si emotionala. Intre timp, ofensele se acumuleaza, problemele nerezolvate se aduna, ele erodeaza relatia; b) stilul atacului. acestia sunt cei care vor sa te prinda inainte sa-i prinzi tu pe ei; luptatori nemilosi care refuza sa se dea batuti, ei isi provoaca rani distrugatoare unii altora. Biblia spune: "daca va muscati si va mancati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii pe altii". Atacul atrage contra-atac, ambele parti invartesc cutitul in rana si nu se rezolva nimic; c) stilul abordarii prin sustinere. Ei sunt cei care cred ca nici un pret nu este prea mare pentru o relatie buna. Ei sunt sensibili la problemele altora si totusi insista sa se confrunte direct cu problemele importante. Ei evita invinovatirea celuilalt, se confrunta cu situatia, nu cu persoana si ii invita pe altii sa devina parteneri cu ei in rezolvarea problemei si salvarea relatiei!