iunie 07, 2008

CUM ȘTII CĂ DUMNEZEU TE CĂLĂUZEȘTE (2)

"Avraam .. a ascultat si a plecat fara sa stie unde se duce" (Evrei 11:8)

___Dumnezeu ne calauzeste inchizandu-ne o usa si deschizandu-ne alta. Avraam nu stia incotro merge, dar stia ca nu poate ramane unde este; iar acest fapt este suficient pentru a te pune in miscare in directia buna. A sti ca nu poti ramane unde esti reprezinta momentul de inceput al calauzirii lui Dumnezeu. Si de obicei aceasta incepe cu o trezire launtrica si cu o neliniste in sufletul tau. Anotimpurile au inceput si sfarsit. Cand un anotimp se incheie, simti ca trebuie sa mergi mai departe!
___".. se pregateau sa intre in Bitinia, dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie. Au trecut atunci prin Misia, si s-au coborat la Troa. Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia statea in picioare si i-a facut urmatoarea rugaminte: "Treci in Macedonia, si ajuta-ne!" Dupa vedenia aceasta a lui Pavel, am cautat indata sa ne ducem in Macedonia, caci intelegeam ca Domnul ne cheama sa le vestim Evanghelia." (Faptele Apostolilor 16: 7-10). Cand Dumnezeu l-a impiedicat pe Pavel sa mearga in Asia, Pavel nu a ramas pe loc si nu s-a rugat si nu a intrebat de ce; ci a continuat sa mearga. Pentru Pavel faptul ca a incercat ceva si nu a mers nu a reprezentat mare lucru. El a crezut ca darul lui pentru Dumnezeu era disponibilitatea inimii lui si mobilitatea lui, iar darul lui Dumnezeu pentru ei era ca il va calauzi spre locul unde trebuie sa mearga. Lucrurile pe care Dumnezeu le opreste, le neaga sau de care te fereste reprezinta aceeasi calauzire divina pe care El o ingaduie si pe care ne-o pune la dispozitie. Fiecare usa care nu s-a deschis, fiecare oportunitate pe care nu ai fructificat-o, fiecare telefon pe care nu l-ai primit sunt calauzirea lui Dumnezeu asa cum sunt si cele care s-au intamplat. Gandeste-te la lucrul acesta!

iunie 06, 2008

CUM ȘTII CĂ DUMNEZEU TE CĂLĂUZEȘTE (1)

„Avraam ..a ascultat si a plecat fara sa stie unde se duce" (Evrei 11:8)

___Sistemul de navigare al rachetei Columbia Space intra in functiune doar cand ajunge la cateva mile in spatiu. Care este ideea? Sistemul de navigare al lui Dumnezeu intra in functiune cand te afli in miscare. Asta inseamna ca trebuie sa decolezi de pe pista de lansare! Ai ramas cumva blocat in acelaasi loc si te rogi: "Doamne, nu mai fac un pas pana nu imi spui Tu”, in timp ce El spune: "Ma vei auzi cand ai facut ceea ce ti-am pus inainte sa faci?" Uneori stim ce doreste Dumnezeu sa facem, dar nu ne place. Asa ca ne rugam, in speranta ca El se va razgandi si va pecetlui ceea ce ne dorim.
___Biblia spune: "Avraam .. a ascultat si a plecat fara sa stie unde se duce" (Evrei 11:8). Cand il pierzi pe Dumnezeu vei merge inainte fara sa sfii cat ti-ar placea sa stii. Consilieri, grupuri de studiu, comitete, planuri de afaceri si proiecte sau orice altceva, va veni o vreme cand va trebui sa mergi in directia pe care ti-o va arata Dumnezeu, Vei avea intrebari fara raspuns si grijuri nerostite? Fireste. Asa cum farurile masinii nu lumineaza dupa colt sau peste urmatorul deal, tot astfel Dumnezeu te va calauzi intr-o anume directie, doar cu ceea ce trebuie sa stii. De aceea Pavel scrie: „Noi umblam prin credinta, nu prin vedere" (2 Corinteni 5:7). De fapt este singurul mod in care poti umbla! Te tine aproape de Dumnezeu si te ajuta sa tii minte Cui ii apartine meritul pentru intregul tau succes. Şi apropo, iti trebuie o viata intreaga sa inveti sistemul de calauzire al lui Dumnezeu.

iunie 05, 2008

CASTELE DE NISIP

"..toata munca pe care am facut o sub soare, munca pe care o las omului care vine dupa mine.." (Eclesiastul 2:18)


Max Lucado scrie: "Pe plaja se afla un baietel. Cu o lopatica de plastic el strange nisip intr-o galetuta rosie, stralucitoare. Apoi rastoarna galetuta cu susul in jos si iata cum a facut un castel." "Intr-un birou se afla un om. El stivuieste hartii intr-un teanc si da sarcini. Se jongleaza cu numere, se semneaza contracte si se obtine profit.”

Doi constructori, doua castele. Ei nu vad nimic, dar construiesc ceva. Si pentru amandoi va veni refluxul si apoi sfarsitul. Totusi, aici inceteaza asemanarile. Caci baiatul vede sfarsitul, in timp ce omul il ignora. Priviti-l pe baiat in timp ce se apropie seara. Pe masura ce se apropie valurile, copilul cel intelept incepe sa bata din palme. Nu are parere de rau. Nu se teme. Nu regreta. El stia ca asta se va intampla. Nu este surprins. Iar cand marele val se sparge in cele din urma peste castel, iar opera lui dispare in mare, el zambeste, isi strange jucariile, il ia pe tatal lui de mana si merge acasa. Dar adultul nu este atat de intelept. Pe masura ce valurile anilor se prabusesc peste castelul lui, el se ingrozeste. El pluteste deasupra monumentului pe care l-a protejat. El opreste valurile sa ajunga la zidurile pe care le-a facut. Udat de apa cea sarata si tremurand, el priveste incruntat la valul care se apropie. "Este castelul meu", braveaza el. Oceanul nu trebuie sa raspunda. Amandoi stiu al cui este nisipul.. iar eu nu stiu prea multe despre castele de nisip. Dar copiii stiu. Priveste-i si invata de la ei. Du-te si construieste, dar construieste cu inima unui copil. Cand apune soarele si vine refluxul, bate din palme. Saluta procesul vietii, apoi ia-L pe Tatal tau de mana si du-te acasa.

iunie 04, 2008

CE TREBUIE SĂ ȚII MINTE DUPĂ CE Al FOST UNS

"Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu, zice Domnul" (Zaharia 4.6)

___De fiecare data cand Dumnezeu te unge (te imputerniceste sa faci ceva), trebuie sa tii cont de trei lucruri:
1) A fi uns inseamna a umbla singur. Cand Dumnezeu te foloseste pentru a face lucruri marete oamenii cred sa esti atat de puternic incat nu mai ai nevoie de nimic. Ei nu-si dau seama ca inauntru se afla un om marunt, fragil, care este speriat de moarte si care este la fel de uimit de ceea ce i se intampla ca toti ceilalti. Iar cand nimeni nu lucreaza pentru tine sau cand te porti ca si cum ai avea totul, devii o tinta usoara.
2) Fara ungerea lui Dumnezeu, dai de greu! Asa a patit Samson: "Atunci ea a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Si el s-a trezit din somn, si a zis: "Voi face ca si mai inainte, si ma voi scutura." Nu stia ca Domnul Se departase de el. Filistenii l-au apucat.." (Judecatori 16:20-21). Dumnezeu a facut un pas inapoi si l-a lasat pe Samson sa vada ca nu el era in control, ci Domnul. Iar cei care au o functie de conducere uita acest lucru spre pierzarea lor!
3) Ungerea aduce schimbare. Daca luam prastia din mana lui David, ce mai ramane din acest om? Prin el insusi el este fara valoare! Asadar, daca astepti ca Dumnezeu sa te echipeze intr-un mod exceptional inainte ca tu sa te hotarasti sa intri in lupta, nu vei experimenta mari biruinte. "Puterea lui Dumnezeu este facuta desavarsita in slabiciune" (2 Corinteni 12:9). Poti stii ca Dumnezeu te-a uns cu adevarat atunci cand Dumnezeu ia un echipament standard si infaptuieste lucruri supranaturale. Iar acest lucru se intampla doar cand spui: "Doamne, nu vad cum ai putea face acest lucru prin mine". Atunci Dumnezeu Isi scoate slava. Iar reputatia Lui – nu a ta – este tot ce conteaza.

iunie 03, 2008

VIAȚA PLINĂ DE BIRUINȚE

„Cum isi va tinea tanarul curata cararea? Indreptandu-se dupa Cuvantul Tau" (Psalmul 119.9)

___Te-ai saturat sa duci o viata plina de esecuri? Atunci adanceste-te in Cuvantul lui Dumnezeu si lasa-L sa te patrunda! "Un verset pe zi tine diavolul departe" este un slogan dragut, dar este nevoie de mult mai mult de atat! Cuvantul lui Dumnezeu este aidoma unui leac. Nu trebuie sa intelegi cum functioneaza, ci trebuie sa-i iei! Cand te adancesti in Scriptura se intampla ceva uimitor, ispita isi pierde puterea, iar locul ii este luat de puteri coplesitoare. Si de fiecare data cand un verset iti patrunde in minte, foamea ta dupa Cuvantul Lui creste.
___Dar aceasta inseamna sa citesti Biblia chiar si cand nu doresti, cand nu ai timp sau cand nu intelegi mare lucru din ea. Dumnezeu spune: „Caci, dupa cum ploaia si zapada se coboara din ceruri, si nu se mai intorc inapoi, ci uda pamantul si-l fac sa rodeasca si sa odrasleasca, pentru ca sa dea samanta semanatorului si paine celui ce mananca, tot asa si Cuvantul Meu.. nu se intoarce la mine fara rod, ci.. va implini planurile Mele” (Isaia 55.10-11). Nu trebuie sa ai anumite „senzatii” pentru a stii ca Cuvantul lui Dumnezeu lucreaza in tine. David a spus: „Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta!” (Psalmul 119.11). Apoi s-a rugat: „Deschide-mi ochii ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!” (Psalmul 119.18). Aceasta este o rugaciune careia Dumnezeu ii va raspunde. Domnul Isus a spus: „Acum voi sunteti curati, din pricina Cuvantului, pe care vi l-am spus” (Ioan 15.3). Vrei sa duci o viata curata? Scalda-ti mintea in Cuvantul lui Dumnezeu. Lasa-l sa curga prin tine pana cand orice urma a firii celei vechi este maturata.

iunie 02, 2008

ECHIPAREA PENTRU REUȘITĂ

"Domnul facea sa-i mearga bine ori de ce se apuca" (Geneza 39.3)

___Pentru a reusi in orice lucru, trebuie sa ai patru lucruri:
1) Morala. Ce esti dispus sa faci pentru a ajunge acolo unde incerci sa ajungi? Nu poti ajunge acolo pe orice cale doresti; trebuie sa ai limite. Cu totii am incalcat regulile la un moment dat. Dar Ii multumim lui Dumnezeu pentru ca am avut reguli de incalcat! Am reusit sa ne reabilitam deoarece cineva a ridicat un cort pe locul unde salasluieste binele. Astazi oamenii nu mai stiu sau nu le mai pasa unde este "binele".
2) Metode. Metodele tale reprezinta harta ta de calatorie. Scopul fara plan este ca un drum care nu duce nicaieri. Intai scopul, apoi planul, apoi procesul. Adoptarea acestei simple formule din trei pasi te ajuta sa intelegi ca nu vei face pur si simplu un salt in mijlocul visului si nu vei ajunge la ei peste noapte. Exista anumite metode care trebuie folosite; si care trebuie pastrate!
3) Mijloace. Cand Dumnezeu iti face parte de o viziune, cauta si mijloacele Lui. Daca nu le gasesti, fie ti-a expirat timpul, fie ceea ce iti doresti difera de planul lui Dumnezeu pentru tine. Mijloacele lui Dumnezeu pot aparea sub forma unei idei pe care o ai pe moment sau a unui gand care prinde radacina si creste cu timpul. Fireste, mijloacele lui Dumnezeu vor implica mereu ajutorul altora, asa ca umbla in dragoste oriunde te-ai afla.
4) Gestiune. Domnul Isus a spus: "..Cui i s-a dat mult, i se va cere mult" (Luca 12:48). Unii cred ca totul se sfarseste cand Dumnezeu iti daruieste ceva. Nu, acesta este doar inceputul! Si ghici care va fi cea mai mare provocare a ta in materie de gestiune? Tu insuti! De aceea s-a rugat psalmistul: "intareste-mi pasii in Cuvantul Tau" (Psalmul 119:133).

iunie 01, 2008

NU TE DA BĂTUT!

„Elisei trecea prin Sunem. Acolo era o femeie bogata” (2 Imparati 4.8)

___Biblia ne vorbeste despre o femeie bogata care locuia in Sunem. Dumnezeu i-a dat un fiu intr-o vreme cand nu putea sa aiba copii. Apoi dintr-o data pe la douazeci de ani acesta moare. Asa ca femeia il ridica, il pune pe un cal si il duce la Elisei, pe care Dumnezeu il folosise pentru a-i anunta nasterea copilului. Imagineaza-ti ce spuneau vecinii ei cand ea trecea pe langa ei. ”Totul s-a terminat, du-te si ingroapa-l”. Dar nu a facut asa. A refuzat sa se opreasca si sa asculte parerile unor oameni fara de credinta si nici nu a dorit sa discute despre situatia ei cu unii care nu o puteau aiuta. Ai grija fata de cine te deschizi in situatii de criza! Asigura-te ca acestia Il cunosc pe Dumnezeu si ca sfaturile lor sunt in concordanta cu Cuvantul Lui. Garantia promisiunii pe care ti-a facut-o El nu a expirat. Aceasta femeie a crezut ca daca Dumnezeu a inceput un lucru, El il poate duce ta bun sfarsit. Daca El l-a facut. El il poate repara.
___Dar cum se sfarseste povestea acestei femei? Elisei se intinde peste trupul fara suflare al baiatului, iar trupul acestuia se incalzeste. Acest lucru este bun, dar baiatul are nevoie de mai mult decat de caldura; el are nevoie de viata noua. Asa ca Elisei se intinde peste el. De data aceasta baiatul stranuta de sapte ori si se trezeste la viata. Ce lectie putem invata noi de aici? Oricat de dificile ar parea lucrurile, trebuie sa ramai mereu deasupra situatiei. Continua sa te increzi in Dumnezeu. Stai treaz si roaga-te toata noaptea daca trebuie, dar nu te da batut. Continua si te bazezi pe Cuvant. Poate visul tau nu a luat viata in totalitate, dar a inceput sa se incalzeasca. Lucrurile incep sa se imbunatateasca. Dumnezeu misca lucrurile. Raspunsul asteptat de tine este pe drum; nu te da batut inainte sa-l primesti!