ianuarie 03, 2009

BUSOLA SPIRITUALĂ (1)

"Avraam a ridicat ochii si a vazut locui de departe" (Geneza 22:4)


___Sa ne imaginam cum Dumnezeu il trimite pe Avraam intr-un loc "pe care ti-l voi spune Eu" (Geneza 22:2). Femeile au tendinta sa inteleaga mai bine decat barbatii. Cand o intreb pe sotia mea ce vrea sa cumpere, ea imi spune uneori: "Nu sunt sigura, dar o sa stiu cand o sa vad". Exista lucruri pe care le stii, dar pe care nu le poti explica. Asculta: "Noi avem o ungere [intelegere] de la Dumnezeu si cunoastem lucrurile" (1 Ioan 2:20 parafrazare), lata ce s-a intamplat: "A treia zi, Avraam a ridicat ochii si a vazut locul de departe" (Geneza 22:4). Aleluia! Nimic nu se compara cu momentul in care vezi ceea ce ai cautat, ti se aprinde "beculetul", iar busola spirituala din launtrul tau anunta: "Asta e!" Cand esti pe mare, apa arata la fel. Atunci ai nevoie de o busola. Cand vezi oameni care se entuziasmeaza de lucruri care nu sunt acolo, priveste-i! Ori nu si-au luat "medicamentul de dimineata", ori ei vad ceva ce tu nu vezi! Fiindca se entuziasmeaza din pricina invizibilului, acesti oameni reusesc de obicei sa faca imposibilul. De ce? Pentru ca au invatat sa-si urmeze busola spirituala! David l-a infrant pe Goliat pentru ca a fost singurul om care a avut credinta ca va reusi. Stia ca acest moment ii va schimba viata. Daca l-ar fi ratat, s-ar fi intors la ingrijitu! oilor! Cand vine clipa, ridica-te si spune: "Acest urias este al meu", indiferent cati fug in directia opusa. Dumnezeu ti-a dat o busola spirituala, invata sa o folosesti!

ianuarie 02, 2009

ÎNTÂMPINĂ NOUL AN PLIN DE CURAJ (3)

"intariti-va si imbarbatati-va" (Deuteronom 31:6)


___Dr. John Maxwell scrie: "Cand mi-am inceput cariera, am fost foarte ineficient ca lider. Problema mea era ca doream sa fiu pe placul tuturor. Cel mai important lucru pentru mine era sa-i fac pe oameni fericiti. Concluzia a fost ca imi lipsea curajul de a lua hotarari corecte. Cum am indreptat lucrurile? Luand hotarari marunte care erau dificile. Cu fiecare dintre ele am dobandit mai multa incredere si mai mult curaj si am inceput sa ma schimb. Procesul a durat patru ani. La sfarsitul acelei perioade am simtit ca am invatat multe lectii valoroase si am scris urmatoarele randuri care ma ajuta sa consolidez ceea ce am invatat:

___A fi un lider curajos inseamna ca mi-am dezvoltat: a) convingeri care sunt mai puternice decat temerile mele; b) o viziune care este mai limpede decat indoielile mele; c) sensibilitate spirituala care se aude mai tare decat opinia publica; d) stima de sine care este mai profunda decat protectia de sine; e) aprecierea disciplinei care este mai mare decat dorinta mea de a avea timp liber; f) insatisfactia care este mai puternica decat starea care a existat mai inainte g) echilibru care este mai trainic decat panica; h) puterea de a-mi asuma riscuri care este mai mare decat pastrarea sigurantei; i) faptele care sunt mai puternice decat ratiunea; j) dorinta de a vedea implinirea potentialului mai mult decat a-i vedea pe oameni multumiti."

___Daca si tu ai problema aceasta de a le face oamenilor pe plac, poate doresti sa recitesti aceste 10 lucruri. Nu trebuie sa fii o persoana importanta pentru a fi un om al curajului. Trebuie doar sa-ti doresti sa implinesti planul si scopul lui Dumnezeu pentru viata ta si sa fii dispus sa schimbi ceea ce pare bun pe moment cu ceea ce este bun pentru viitorul tau! Este un lucru pe care poti sa-l faci in anul acesta indiferent care este gradul aptitudinilor tale naturale.

ianuarie 01, 2009

ÎNTÂMPINĂ NOUL AN PLIN DE CURAJ (2)

"intariti-va si imbarbatati-va" (Deuteronom 31:6)


___Cand incerci ceva pentru prima data sau ceva la care deja ai esuat ai nevoie de curaj. Mai ti minte cand ai invatat sa mergi? Mai intai ai incercat sa stai pe picioarele nesigure, ai zambit victorios, ai continuat sa cazi, ai plans de frustrare si ai incercat pana ai stapanit arta de a sta in picioare. Ceva inlauntrul tau ti-a spus ca ai fost facut pentru mai mult decat pentru a sta intr-un patut. Apoi a venit urmatoarea etapa, mersul. Suna foarte simplu, dar nu a fost asa. Fiindca mersul este mereu precedat de impleticire. Si aceasta este diferenta dintre copii si adulti. Ca si copil nu esti constient de propria ta imagine. Ai vazut doar brate intinse in fata ta si ai auzit o voce iubitoare care iti spunea: "Hai ca poti!" Curajul este o calitate in care trebuie sa cresti, asa cum iti creste piciorul intr-o incaltaminte mai mare. Cu cat mergi mai mult in ea, cu atat devine mai confortabila. Nu este ca un program pe calculator unde doar introduci o parola si pac, devii curajos! Curajul vine in urma timpului petrecut cu Dumnezeu, cand vezi bratele Lui intinse inaintea ta si Il auzi spunand: "Hai, poti s-o faci, sunt cu tine!"

___In ajunul Anului Nou, regele George a citit aceste cuvinte minunate poporului britanic: "i-am spus omului care statea la poarta anului: "Da-mi o lumina ca sa pot pasi in siguranta in necunoscut", iar acesta a raspuns: "Paseste in intuneric si ia-L de mana pe Dumnezeu. Acest lucru va fi pentru tine mai bun decat orice lumanare si mai sigur decat orice cale stiuta!"

decembrie 31, 2008

ÎNTÂMPINĂ NOUL AN PLIN DE CURAJ! (1)

"intariti-va si imbarbatati-va" (Deuteronom 31:6)


___Fara curaj, nu traiesti, ci te ascunzi! Curajul este ceea ce te duce mai departe; este mecanismul care iti face credinta sa lucreze. Credinta prin ea insasi nu poate fi nimic mai mult decat un set de convingeri. Curajul este cel care le activeaza.

___Fiecare tara promisa are problemele ei gigantice, iar tu trebuie sa te confrunti cu ele si sa le infrangi inainte de a merge si a te stabili acolo. Sa observam trei lucruri in capitolul 7 din Deuteronom pe care Dumnezeu le-a spus poporului Israel despre cucerirea tarii promise:

___1) "Domnul, Dumnezeul tau, este in mijlocul tau, Dumnezeul cel mare si infricosat" (v. 21). Dumnezeul tau este mai mare decat orice opozitie pe care o intampini; 2) "va izgoni incetul cu incetul aceste neamuri dinaintea ta". Dumnezeu va merge inaintea ta. El va face pentru tine ceea ce tu nu poti face singur, dar si tu trebuie sa participi la lupta; 3) "nu le vei putea nimici indata". Fie ca este vorba despre cucerirea tarii promise sau a defectelor din caracterul tau, nu poti face totul deodata, asa ca Dumnezeu lucreaza impreuna cu tine in fiecare domeniu pe rand. Viata nu este doar o batalie mare la sfarsitul careia marsaluiesti in parada victorioasa. Nu, ci este o serie de lupte si victorii mici zilnice, necesare pentru a-i infrange pe dusmanii care stau in calea cresterii tale spirituale.

___Douazeci si trei de capitole mai tarziu, Dumnezeu inca mai spune poporului Israel sa se imbarbateze (Deuteronom 31:6). Aceasta deoarece curajul este aidoma oxigenului, nu poti supravietui fara el. Curajul nu inseamna absenta fricii, ci cucerirea ei. Curajul inseamna sa actionezi in teama, pana cand nu iti mai este teama. Inseamna sa tremuri pana vei ajunge la incredere! Dumnezeu le-a promis ca va fi cu ei si ca va merge inaintea lor. Cu cine merge Dumnezeu si cu cine lucreaza El? Inaintea cui va merge El si pentru cine va pregati lucrurile? Pentru cei curajosi!

decembrie 30, 2008

MERGI ÎN CADENȚĂ CU DUMNEZEU!

"Caci noi.. am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele" (Efesenl 2:10)


___Atitudinea noastra neclintita trebuie sa fie: "Doamne, arata-mi planul Tau". Apoi, dupa ce stim care este dorinta lui Dumnezeu, trebuie sa o ducem la indeplinire! Cand Ii spunem da lui Dumnezeu, el ne inzestreaza cu ceea ce ne lipseste pentru a face voia Lui. Sa remarcam ca Dumnezeu nu ne inzestreaza mai intai si apoi ne cheama. Nu, El ne cheama si pe masura ce pasim prin credinta si Ii dam ascultare, El ne inzestreaza.

___Biblia spune: "sa va purtati intr-un chip vrednic de chemarea pe care ati primit-o" (Efeseni 4:1). Aceasta exprimare "sa va purtati" nu se refera la o hoinareala ci la pasirea in aceeasi cadenta cu Dumnezeu, prinzand ritmul Duhului Sfant si miscandu-ne exact cum se misca El. Cand Dumnezeu actioneaza, si noi actionam. Cand Dumnezeu se opreste, si noi ne oprim. Nu trebuie niciodata sa credem ca ne putem imparti viata pe compartimente asa incat sa spunem: "in aceasta categorie, in acest anotimp, in aceasta imprejurare, actionez pe cont propriu. In cealalta categorie sau anotimp sau imprejurare actionez potrivit puterii Duhului Sfant din mine". Duhul Sfant nu vine si pleaca din vietile noastre. El este necontenit cu noi! "Caci in El avem viata, miscarea si fiinta" (Faptele Apostolilor 17:28). Odata ce ai inceput sa umbli in ritmul Duhului Sfant, nimic nu va mai conta atat de mult pentru tine decat sa pastrezi acelasi ritm ca al Lui. Vei descoperi ca directia in care te poarta este mereu cea buna, vremea Lui este mereu vremea cea buna, iar rezultatele pe care le obtii sunt mereu rezultatele cele bune.

decembrie 29, 2008

SANDRA DAY O'CONNOR

"invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze" (Proverbe 22:6)


___Cand Harry si Ada Mae Day au adus acasa de la spital pe primul lor copil, Sandra, aceasta se intampla intr-o casuta de la tara, fara apa curenta, electricitate sau scoala in apropiere. Dar ei au refuzat sa lase imprejurarile sa-i limiteze. Moartea tatalui sau l-a facut pe Harry sa abandoneze Universitatea Stanford (una dintre universitatile de renume din America), dar el nu si-a pierdut niciodata speranta ca fiica lui va studia acolo. Ada Mae s-a abonat la ziare si reviste educationale, i-a fost profesoara acasa si mai tarziu a trimis-o la cele mai bune internate. Sandra s-a dus intr-adevar la Universitatea Stanford, apoi la facultatea de drept si in cele din urma a devenit prima femeie de la Curtea Suprema de Justitie din America. In ziua in care a depus juramantul, si-a imbracat mantia si si-a ocupat locul printre ceilalti oameni ai justitiei. Apoi si-a privit familia, iar lacrimile au inceput sa curga.

___Nu intra in sistemul modern de gandire care devalorizeaza slujba de mama; pentru ca nu exista misiune mai importanta pe pamantul acesta. Solomon a spus: "invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea". Ce a facut-o pe Sandra Day O'Connor sa reuseasca? Inteligenta si ambitia au jucat fara indoiala un rol important. Totusi, o mare parte din contributie ii revine unei femei hotarate dintr-o casuta, facuta din caramizi de pamant, care le citea copiilor sai ora de ora si unor parinti care au investit in copiii lor. Chuck Swindoll spune: "Oricat de importante ar putea fi figurile politice, militare, educationale sau religioase, nici una nu se compara cu impactul avut de catre mame. Cuvintele lor nu sunt niciodata uitate in intregime, atingerea lor lasa o impresie care nu se poate descrie in cuvinte .. amintirea prezentei lor dureaza o viata intreaga. Te intreb acum, cine altcineva mai are o asemenea influenta?"

decembrie 28, 2008

PĂSTREAZĂ-ȚI VISUL VIU

"Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaza in noi, poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi" (Efeseni 3:20)


___Cand Dumnezeu iti daruieste un vis, El pune in tine sau in apropierea ta toate resursele de care ai nevoie pentru a-l implini. Ai cumva o idee de neconceput, infricosatoare si complet nebunatica ce nu te lasa sa dormi noaptea? Asa este cu visele, mai ales cand Dumnezeu este in ele. Ele par nebunesti (omeneste vorbind, ele sunt nebunesti!). Masurate cu triunghiul logica, cost si durata, aceste vise par de obicei dincolo de posibilitatile noastre. Ele nu vor zbura cand le vei testa in raport cu gravitatia realitatii. Si partea cea mai ciudata este ca cu cat se spune mai mult "nu se poate" cu atat in ele pulseaza "se poate", "va fi" si "trebuie". Ce se ascunde in spatele marilor realizari? In mod inevitabil oameni mari. Dar ce au acesti oameni de sunt asa diferiti? Fireste nu este varsta lor, genul, mostenirea, talentul sau mediul. Ci este credinta! Ei sunt oameni care cred si gandesc diferit.

___Visezi sa scrii o carte? Nu astepta un editor, apuca-te de scris! Te intrebi daca merita toata truda ta pentru copii? Merita! Vrei sa reiei facultatea si sa obtii o diploma? Fa-o! Plateste pretul, chiar daca e nevoie de ani. Incerci sa dobandesti o abilitate care cere timp, rabdare si energie (ca sa nu mai vorbim de bani)? Mergi inainte! Vrei sa intri in afaceri? De ce nu? Este greu sa gasesti satisfactie la jumatatea scarii de ascensiune a altcuiva. Fara vise si fara hotararea de a le implini, viata se reduce la negru intunecos si la alb curat, un regim absurd pentru a te face sa te ridici din pat, dimineata. Asadar, alearga dupa tinta care te inflacareaza. Pastreaza-ti visul viu!