mai 23, 2009

UMBLAREA PRIN CREDINTA

"Umblam prin credinta, nu prin vedere" (2 Corinteni 5:7)
___Dupa ce au refuzat sa se inchine la idoli, Sadrac, Mesac si Abed Nego au fost aruncati intr-un cuptor aprins. Pare fara scapare, nu? Nu si pentru Dumnezeu care este specializat in a face imposibilul; care nu este cunoscut pentru "afaceri la indemana oricui". Cand oamenii fac ceva spectaculos putem detecta logica omeneasca in spate. Dar asa cum scrie cineva: "Dumnezeu nu construieste zgarie-nori, ci oamenii.. si se simte amprenta unei maini de geniu. Dar nu exista nici un om care poate face o stea. Si cand intervine Dumnezeu, este ca diferenta dintre un zgarie-nori si o stea". Dumnezeu a onorat credinta copiilor iudei scotandu-i afara din foc. Imparatul insusi a declarat: "Binecuvantat sa fie Dumnezeul.. care a izbavit pe slujitorii Sai care s-au increzut in El.. nu este nici un alt dumnezeu, care sa poata izbavi ca El" (Daniel 3:28-29).
___Multi dintre cei ce par a fi lipsiti de griji au anxietati pe care doar Dumnezeu le poate intelege: probleme legate de bani, de angajare, provocari legate de sanatate si griji maritale. Asa ca Dumnezeu spune: "aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre" (1 Petru 5:7). Cand mergi prin credinta obtii raspunsuri la rugaciune care pun la incercare ratiunea omeneasca. Si privind in urma iti dai seama ca puteai sa vii cu o solutie mai buna. Poetul Patrick Overton a spus: "Cand epuizezi toata lumina pe care o ai si esti pe cale sa te cufunzi in intunericul necunoscutului, credinta inseamna sa stii ca unul din doua lucruri se va intampla: va exista ceva solid pe care sa stai sau vei fi invatat sa zbori". Tine minte: "umblam prin credinta, nu prin vedere". Iar cand crezi ca ai invatat cum sa faci lucrul'acesta, te vei confrunta cu o situatie care iti cere sa inveti la nesfarsit!

mai 22, 2009

EȘTI ÎN CĂUTAREA MULȚUMIRII?

"Poporul Meu .. au parasit Izvorul apelor vii, si si au sapat puturi, puturi crapate" (Ieremia 2:13)
___Este usor sa fii multumit cand totul merge asa cum iti doresti. Dar cat de des se intampla asa ceva? Biblia spune ca trebuie sa exersam sa fim multumiti "in totul si pretutindeni" (Filipeni 4:12) fiindca: "pot totul in Hristos care ma intareste" (Filipeni 4:13). Nu uita ca ceea ce ai acum este ceva dupa care ai tanjit mai demult. Exista trei lucruri care ne hranesc nemultumirea:
1) Lacomia. Cand iti doresti ceea ce nu ai, nu te bucuri de ceea ce ti-a dat deja Dumnezeu. Fii multumit! Este bine sa-ti stabilesti obiective, dar nu te mai concentra intr-atat asupra rezultatului si invata sa te bucuri in Domnul cata vreme esti pe calea Lui.
2) Teama. Teama te face sa fugi de ceva ce nu te urmareste. Este modalitatea diavolului a) de a-ti rapi pacea si stabilitatea; b) de a te tulbura prin "dar daca.."; c) de a te impiedica sa te increzi in Dumnezeu. Psalmistul a spus: "Ma incred in Dumnezeu, si nu ma tem de nimic: ce pot sa-mi faca niste oameni?" (Psalmul 56:4)
3) Cautarea multumirii in locuri nepotrivite. Dumnezeu a spus: "Poporul Meu .. au parasit Izvorul apelor vii, si si-au sapat puturi, puturi crapate". Se spune ca ne petrecem primii 50 de ani cautand siguranta, iarjestul vietii cautand semnificatie. Dar nu trebuie sa fie asa. Un compozitor de cantari a scris: "in niciun alt Nume nu-i mantuire, ea este numai in Isus". Te afli in cautarea multumirii? Încearca-L pe Isus! Zi de zi, ceea ce gandesti, ceea ce alegi si ceea ce faci este ceea ce devii.

mai 21, 2009

CUM SĂ ÎMBĂTRÂNEȘTI ȘI SĂ DEVII MAI ÎNȚELEPT

"Spune ca cei batrani trebuie sa fie.. cumpatati" (Tit 2:2)
___Dale Evans (sotia lui Roy Rogers) L-a iubit pe Domnul Isus cu toata inima ei si s-a asigurat ca cei de la Hollywood stiu lucrul acesta, iata una din rugaciunile ei: "Doamne, Tu stii mai bine decat o stiu eu ca imbatranesc si ca intr-o buna zi voi fi batrana. Ajuta-ma sa nu devin prea vorbareata si mai ales pazeste-ma de obiceiul de a crede ca trebuie sa spun ceva despre fiecare subiect. Scapa-ma de nevoia de a incerca sa indrept treburile tuturor. Pazeste-mi mintea de recitarea detaliilor nesfarsite; da-mi aripi sa ajung la esenta. Cer bunatatea de a asculta relatarile despre durerile altora; dar pecetluieste-mi buzele cand vine vorba de propriile mele dureri si rani, caci ele cresc si placerea cu care le repet devine mai dulce pe masura ce trece timpul. Nu cer o memorie buna, ci o smerenie mai mare si mai putina ingamfare, mai ales cand amintirile mele se izbesc de amintirile celorlalti. Invata-ma ca din cand in cand ma insel. Tine-ma cu mintea limpede. Nu vreau neaparat sa fiu o sfanta, caci cu unii dintre ei e atat de greu sa traiesti. Dar femeia acra este unul din lucrarile de frunte ale diavolului. Fa-ma ganditoare, dar nu capricioasa, saritoare, dar nu autoritara. Cu vasta mea intelepciune, pare pacat sa nu o folosesc; dar Tu stii Doamne ca doresc putini prieteni la sfarsit. Asa ca te rog sa-mi dai abilitatea de a vedea binecuvantarile in incercarile neasteptate si bunatate in oamenii mai putin perfecti. Si da-mi harul sa le spun acest lucru, in Numele lui Hristos, Amin".

mai 20, 2009

CUM SĂ TE STĂPÂNEȘTI

"Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar" (1 Corinteni 6:12)
___Instiinteaza-ti firea cine este in control. Cauta cai de a-ti spune "nu" in fiecare zi. Daca o vei face, vei reusi si atunci cand conteaza cu adevarat. Nu vorbim doar despre pacatele capitale, ci despre anularea zonelor nedisciplinate din vietile noastre pe care le scuzam, le rationalizam sau amanam sa le confruntam. Pavel scrie: "Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine".
___Cat timp mai ai de gand sa-ti spui: "Stiu ca trebuie sa ma schimb si o voi face, dar maine?" Ai dreptul de a consuma prajitura cu ciocolata si inghetata inainte de culcare in fiecare seara. Este "ingaduit", dar "nu de folos", mai ales daca iti doresti artere libere, sange fara zahar, talie de viespe sau capacitatea de a alerga la maraton. Ai dreptul sa-ti cheltuiesti timpul si banii cum doresti, dar nu ai dreptul sa te plangi cand lucrurile se schimba si ajungi la casa saracilor. Ai dreptul sa-ti umpli mintea cu orice fel de gunoi alegi. Dar trebuie sa intelegi ca expunerea constanta la lucruri rele iti vor slabi caracterul, iti va rapi stima de sine si in final te va robi.
___Cand este vorba de inlocuirea obiceiurilor rele cu altele bune, doar o persoana o va face; tu. Caracterul tau este suma alegerilor tale de fiecare zi. Zi de zi, ceea ce gandesti, ceea ce alegi si ceea ce faci va reprezenta ceea ce devii.

mai 19, 2009

PUTEREA PASIUNII (4)

"Iata ca in inima mea este ca un foc mistuitor" (Ieremia 20:9)
___Daca ai facut vreodata un foc stii ca tendinta lui este sa se stinga. Trebuie sa-l intretii si sa-l protejezi. Nu toti te vor ajuta sa o faci. Exista doua feluri de oameni cu care te vei intalni in viata: cei care aprind focul si cei care sting focul. Primul grup te va inspira, te va incuraja si va veni sa te sprijine. Cel de-al doilea grup va arunca apa rece asupra ta. De unde-ti dai seama de diferenta? Cei care sting focul folosesc expresii precum: "Nu face parte din buget.. nu este practic .. am incercat si noi si nu merge .. daca nu s-a stricat, nu repara .. cine va face toata munca suplimentara? .. nu avem suficienta experienta, talent, educatie, etc. .. cine te crezi?" Daca ai auzit una sau mai multe din aceste scuze venind de la oameni din jurul tau, roaga-te pentru ei, iubeste-i, dar nu-i lasa sa te influenteze. Cei care sting focul se concentreaza mai degraba asupra lucrurilor gresite si nu a celor corecte. Ei gasesc norul care vine cu fiecare raza de soare. Ei se indoiesc. Ei se opun schimbarii. Ei te impiedica sa ajungi mai sus incercand sa stinga focul pasiunii tale. Uneori o fac intentionat, alteori fara sa-si dea seama. Raporteaza-te la ei cu grija! In schimb, petrece mai mult timp cu cei care aprind focul care nu te vad asa cum esti, ci asa cum ai putea fi; care iti alimenteaza credinta si iti aprind pasiunea.
___Se estimeaza ca in biserica chineza de astazi sunt aproximativ 200 de milioane de crestini. Unul din cei care au aprins focul acestei biserici a fost Hudson Taylor. El este cel care a spus: "Nu a rasarit soarele niciodata in China timp de 40 de ani fara sa ma gaseasca pe genunchi in rugaciune". Asta inseamna pasiune!

mai 18, 2009

PUTEREA PASIUNII (3)

"Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in casa Tatalui Meu?" (Luca 2:49)
___Analizeaza viata lui Hristos. La varsta de 12 ani El le-a spus parintilor Sai: "Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in casa Tatalui Meu?" Mai tarziu i-a anuntat pe ucenici: "trebuie sa lucrez lucrarile Celui ce M-a trimis" (Ioan 9:4). De remarcat cuvantul "trebuie". Isus a stiut ce este chemat sa faca si nu a ingaduit ca ceva sa-L impiedice. Cand iti stabilesti prioritatile in functie de pasiunea pe care ti-a dat-o Dumnezeu, risti sa fii inteles gresit si criticat de cei ce nu te inteleg sau care sunt manati de un alt fel de prioritati. Dar intreaba-te: "Prefer sa traiesc cu durerea riscului sau cu durerea regretului?"
___Dr. John Maxwell scrie: "La inceputul anilor 1970 mi-am dat seama ca talentele mele vor fi sporite si potentialul meu implinit numai daca imi indrept pasiunea spre prioritati. Imi pierdeam prea mult timp cu lucruri pentru care nu aveam nici talentul, nici pasiunea. Trebuia sa fac o schimbare; sa aliniez ceea ce simteam cu tarie vis a vis de ceea ce faceam. Aceasta a adus o uriasa transformare in viata mea. Nu mi-a eliminat problemele si obstacolele, dar mi-a dat puterea sa le infrunt cu mai multa energie si entuziasm. Peste 30 de ani m-am straduit sa mentin acea aliniere dintre pasiune si prioritati. In tot acest timp, aceste cuvinte m-au tinut pe cale: Sunt multe lucruri care imi atrag privirea, dar numai cateva care-mi atrag inima. Pe acestea vreau sa le urmaresc". Daca prioritatile tale nu sunt aliniate la pasiunile tale, incepe imediat sa faci niste schimbari!

mai 17, 2009

PUTEREA PASIUNII (2)

"Sa inflacarezi darul lui Dumnezeu, care este in tine" (2 Timotei 1:6)
___Cheia succesului tau rezida in a sti cine esti (chemarea ta) si ce trebuie sa faci (destinul tau). Fara acestea esti ca o caracatita pe patine cu rotile: o gramada de miscari, dar fara o directie precisa. O alta cheie este sa ai energia spirituala si emotionala pentru a ajunge acolo. Exista doua categorii de oameni:
1) Cei cu flacara mica. Cand nu-ti place ceea ce faci, fii ca Eddie a carui bunica era iubitoare de opera. Cand Eddie a implinit opt ani l-a dus la un concert de Wagner in Germania. A doua zi, el i-a scris un bilet: "Draga bunica, multumesc pentru cadou. A fost ceva ce mi-am dorit totdeauna, dar nu foarte mult. Cu drag, Eddie". Este greu sa realizezi ceva cand nu ai o dorinta mare pentru asa ceva. Vechea zicala este adevarata: "Gaseste ceva ce iti place sa faci atat de mult incat o faci pe gratis, iar daca vei invata sa o faci bine, intr-o zi lumea te va plati pentru asta".
2) Cei fara flacara. Unii oameni spun ca se simt mistuiti. Adevarul e ca multi dintre ei nu au ars niciodata. Norman Cousins a spus: "Moartea nu este cea mai mare pierdere din viata. Cea mai mare pierdere este ceea ce moare inlauntrul nostru in timp ce traim". Daca nu esti atent vei sfarsi ca omul pe a carui piatra de capatai scria: "Decedat la 30. Ingropat la 60". Nu lasa sa ti se intample asa ceva. Cand iti descoperi scopul dat de Dumnezeu, apare si pasiunea odata cu el. Va trebui oare sa inflacarezi acea pasiune? Da, in mod regulat! Dar te va umple de energie si te va purta spre destinatia ta.