septembrie 07, 2012

AI GRIJA LA ISPITA!


”Ferice de cel ce rabda ispita. Caci dupa ce a fost gasit, va primi cununa vietii, pe care a fagaduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc.” [Iacov 1:12]

 

Clarence Macartney, a spus odata ca: prima ispitire a avut loc într-o gradina, unde omul era împreuna cu toate animalele în mijlocul unei vegetatii abundente. Ispitirea Domnului Isus, al doilea Adam, a avut loc însa în pustie; unde nu era nici un fel de vegetatie si numai fiare salbatice.

Contrastul dintre prima ispitire si ispitirea Domnului Isus, este o buna imagine a urmarilor pacatului. Pacatul a adus blestemul, a stricat relatiile si a instaurat moartea.

Nathan Horwitt, un expert în culturile de ciuperci, a afirmat ca exista o anume specie de ciuperci numita AMANITA PHALLOIDES, care este cea mai otravitoare dintre toate celelalte specii. Este însa ceva foarte ciudat cu aceste ciuperci: gostul lor este foarte bun, iar otrava actioneaza încet. Foarte multi ajung sa realizeze ca aceste ciuperci sunt otravitoare, iar pentru ei nu mai exista nici o sansa de salvare, abia dupa ce ajung sa spuna colegilor: „aseara am avut cea mai grozava mancare de ciuperci!”

De multe ori, ispita poate fi ca aceasta specie de ciuperci otravitoare; foarte atractiva si buna la gust, dar camufland otrava cea mai puternica.

septembrie 06, 2012

OFERA AJUTORUL TAU


“De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau.” [Romani 8:28]

 

Un tanar de 39 de ani numit Robert Mc. Fall, a fost descoperit cu o boala foarte severa: „anemie acuta aplastica”. În aceasta boala nu se mai produc celulele rosii de catre maduva osoasa. Acest diagnostic anunta moartea lui în cel mult sase luni de zile, daca nu s-ar fi gasit cineva care sa-i ofere maduva osoasa pentru un transplant. Cu un astfel de transplant, ar fi avut sanse de vindecare toatala. Sansa de a descoperi un donator al carui maduva osoasa sa fie compatibila era însa de unul la saizeci de mii. În aceasta situatie, el a cerut ajutorul familiei. Dupa analizele pe care le-au facut, s-a descoperit ca un verisor avea maduva compatibila. Acesta însa a refuzat transplantul, desi nu exista nici un pericol pentru el. Mc. Fall, l-a actionat în judecata si i-a cerut verisorului sau sa fie gata pentru transplant. Dar judecatorul nu i-a dat castig de cauza. Chiar daca tribunalul a recunoscut ca refuzul verisorului nu este un un act moral, judecatorii nu-l pot forta sa faca aceasta donatie. Fara aceasta interventie, Robert Mc Fall, a murit la numai trei saptamani de la pronuntarea sentintei tribunaluluii! Considerand ca acesta a fost doar un caz izolat, putem întelege ce se întampla într-o societate, care jertfeste tot mai mult pe altarul „Eului”. Israelienii ce au lucrat la reconstructia zidului Ierusalimului pe timpul lui Neemia, au învatat importanta lucrului în echipa. Ei au reusit sa termine zidul, lucrand împreuna.

Asemenea Israelitilor si noi trebuie sa învatam sa cooperam în realizarea a ceea ce este bine. Apostolul Pavel a spus: „Nu cauta numai folosul tau, ci si pe cel al semenilor!” [I Corinteni 10:24]. Noi suntem chemati sa lucram si sa ne jertfim pentru altii, asa cum si Domnul Isus ne-a aratat.

septembrie 05, 2012

DINCOLO DE NORI, IN PATRIA CEREASCA VEI PRIMI RASPLATA PENTRU TOT CE FACI AICI

 

”Isus, S-a sculat de la masa, S-a desbracat de hainele lui, a luat un stergar si S-a încins cu el. Apoi a turnat apa într-un lighean si a început sa spele picioarele ucenicilor, si sa le stearga cu stergarul cu care era încins.” [Ioan 13:4-5]

 

Pastorul primei biserici prezbiteriene din Pittsburgh, Bruce Thilemann, a prezentat o conversatie pe care a avut-o odata cu un slujitor laic. Voi predicatorii vorbiti atît de mult despre darnicie, a spus enoriasul, dar cand trebuie sa aplicati ceea ce spuneti, aplicati „teologia ligheanului”. Auzind aceasta remarca, Thilemann, l-a întrebat: „Ce înseamna aceasta teologie a ligheanului? Enoriasul i-a raspuns: „aduceti-va aminte ceea ce a facut Pilat, atunci cand trebuia sa ia o decizie cu privire la Domnul Isus. El a cerut un lighean în care si-a spalat mainile. Domnul Isus însa, cu o noapte înainte ca sa fie arestat, judecat si crucificat, a luat un lighean si în umilinta, a spalat picioarele ucenicilor. Aceasta-i teologia ligheanului! Pilat era un om ambitios. Atunci cand a trebuit sa ia o decizie n-a vrut sa-si riste pozitia si nici sa-si sacrifice averea. A cerut un lighean si spalandu-si mainile, a vrut sa scape de orice responsabilitate. Domnul Isus era atat de aproape de sfarsitul slujirii Sale, dar cu toate acestea a cerut un lighean si a spalat picioarele celor ce nu meritau si chiar a celui ce era pregatit sa-L vanda. El a fost gata sa se sacrifice pe Sine, ca sa împlineasca nevoile celor din jur!

Cu cine dintre cei mentionati te asemeni? Ce lighean folosesti atunci cand trebuie sa ramai de partea adevarului, sau cand ti se crere sa te angajezi în slujire?

Foloseste acelasi lighean ca Domnul Isus si slujirea ta va fi rasplatita!

septembrie 04, 2012

ISUS ESTE SI PRIETENUL TAU?

 

“Dupa ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: „Lazare, vino afara!” Si mortul a iesit cu mainile si picioarele legate cu fasiile de panza, si cu fata înfasurata cu un stergar. Isus le-a zis: „Deslegati-l, si lasati-l sa mearga.” [Ioan 11: 43-44]
 
     În vara anului 1981, un actor ce a avut un rol important într-un show de televiziune pentru copii a murit. În piesa pe care o interpreta era cunoscut sub numele de domnul Hooper. Moartea lui, a creat o multime de probleme pentru echipa care punea în scena aceasta emisiune. Una dintre acestea era: Cum sa anunte moartea acestui actor îndragit, ce a ajuns sa fie idolul a peste 10 milioane de copii sub varsta de 6 ani. O alta problema a fost: daca vor decide sa anunte moartea acestui actor, cum sa explice decesul pe întelesul copiilor. Ei doreau sa prezinte ceea ce s-a întamplat în asa fel ca cei mici sa înteleaga realitatea, fara a fi profund afectati.
     Scriitorul acestui program de televiziune pentru copii, a ridicat si multe alte întrebari: Ce am dori sa afle cu adevarat copiii? Cum vor primi ei aceasta veste? Ce întrebari vor framanta inimioarele lor, fara ca noi sa le putem raspunde? El a afirmat: „indiferent de modul pe care îl vom folosi pentru a comunica aceasta veste, trebuie sa spunem copiilor adevarul. Trebuie sa avem întelepciunea sa o facem într-un mod în care copiii sa fie în siguranta, fara a crea afectiuni majore.
     Un expert în consiliere, a subliniat anumite aspecte ce nu trebuie mentionate: Sa nu spuneti copiilor: „Domnul Hooper, s-a îmbolnavit si a murit”; pentru ca nu toti cei care se îmbolnavesc vor muri. Copiii, nu pot sa faca diferenta între o boala cauzatoare de moarte si o boala trecatoare. Sa nu spuneti nici ca „Domnul Hooper a fost batran, de aceea a murit.” Si parintii multora dintre copii sunt batrani. Facand aceasta declaratie, acestia vor fi afectati profund în relatiile pe care le au cu parintii si bunicii lor. La fel sa nu spuneti nici ca „Domnul Hooper, a plecat la spital si a murit!” În acest fel se vor ridica în inima copiilor temeri false despre spital. Dupa ce a mentionat ce sa nu se spuna, acest consilier a aratat si ce ar trebui spus: Cu siguranta spunea el; trebuie aratata realitatea, sa se anunte ca domnul Hooper nu se va mai întoarce si tuturor ne va fi dor de el. Daca va pare rau si sunteti întristati, toti suferim la fel! Spectacolul ce a urmat, în care trebuia anuntata moartea domnului Hooper, a avut loc în ziua multumirii. În aceasta zi parintii puteau urmari emisiunea împreuna cu copiii lor. Ca sa prezinte adevarul, realizatorii emisiunii au aranjat ca în timpul emisiunii în platou sa intre un vultur mare care sa aduca poze pentru toti actorii din scena. Vulturul i-a anuntat ca are o surpriza pentru fiecare. În timp ce împartea pozele, a ramas cu cea a domnului Hooper.
     Ridicand poza acestui actor, vulturul a spus: „Ard de nerabdare sa-i dau poza domnului Hooper! Dar unde este domnul Hooper? i-a întrebat pe toti cei din scena! Vreau sa-i dau poza!
     Un actor din scena a intervenit în acele momente spunand: „Vulture nu fi uituc! nu stii ca ti-am spus deja: „Domnul Hooper a murit! Nu mai este printre noi! Oh da! a raspuns vulturul. Am sa-i dau poza cand se va întoarce! În acel moment, toti ceilalti actori au înconjurat vulturul spunand: „Vulture mare; domnul Hooper, nu se mai întoarce. Sa stii de acum ca toti cei ce mor nu se mai întorc, numai daca sunt prieteni cu Domnul Isus!”
     Ce adevar maret, spus pe întelesul copiilor. Se vor ridica din mormant, sau vor veni pe norii cerului, numai cei ce sunt prieteni cu Domnul Isus!
 

septembrie 03, 2012

SUSTINE-TI APROAPELE


“V-am scris aceste putine franturi prin Silvan, care cred ca este un frate credincios, ca sa va sfatuiesc si sa va adeveresc ca adevaratul har al lui Dumnezeu este harul acesta, de care v-ati alipit.” [I Petru 5:12]

 

Iohn Sculley presedintele firmei de computere „APLE„ a povestit despre prima sa întalnire pe care a avut-o cu Tom Watson, omul care a transformat compania I.B.M. într-o corporatie mondiala. Sculley,a parasit compania Coca Cola, pentru a prelua presidentia companiei „Aple”. Pentru el nu a fost o tranzactie simpla. În timp ce noua companie trecea prin multe dificultati si presiuni, el a fost invitat de Watson pentru a-l vizita într-o dupa amiaza la locuinta acestuia. Vizitandu-l într-un weekend, Sculley a fost impresionat de multe lucruri pe care le-a vazut în casa lui Watson. Cel mai mult însa a fost impresionat de modestia lui Watson si de preocuparea pe care acesta o avea pentru firma „Aple”. Era ferm convins ca acesta va trece peste problemele pe care le avea. Daca veti persevera spunea Watson, veti continua cu inovatiile si veti aduna împreuna lucrurile în care credeti, veti depasi aceste momente grele. Sculley a marturisit mai tarziu: „erau cuvintele de încurajare de care aveam atata nevoie, venite de la o persoana pe care o admiram!” Trebuie sa fie cu adevarat un om remarcabil, cel care încurajeaza si ofera suport pentru un potential rival.

Tu poti face asta? Poti sa încurajezi pe noul coleg de clasa sau de serviciu? Poti sa sustii si sa apreciezi un nou membru al echipei tale de slujire; sau un nou membru al Bisericii, care într-o anume zi ar putea straluci mai tare decat tine? Vei avea aceasta atitudine, numai daca esti un om al credintei!