octombrie 03, 2009

CREDINȚA (3)

"Si credinta este o încredere neclintita în lucrurile nadajduite" (Evrei 11:1)

Observa cuvintele: "Si credinta". Multumim lui Dumnezeu pentru credinta parintilor nostri si pentru experientele de credinta din trecutul nostru. Dar pentru a face ceea ce te cheama Dumnezeu sa faci pentru El astazi, ai nevoie de credinta acum. Domnul Isus a spus: "daca ati avea credinta cât un graunte de mustar, ati zice muntelui acestuia: "Muta-te de aici colo" si s-ar muta" (Matei 17:20). Poate credinta bunicii tale a mutat muntii ei, dar este nevoie de credinta ta pentru a muta "acest munte". Cu totii avem un munte în vietile noastre si Dumnezeu este dispus sa-l mute. Atunci care este problema? Necredinta. Chiar daca Hristos le-a dat ucenicilor autoritatea de a-i vindeca pe bolnavi, ei s-au dovedit fara putere în fata unui baiat care avea drac. Si l-au întrebat pe Isus: "De ce nu am putut scoate duhul din el?" (Matei 17:19 parafrazare). Sa remarcam ce i-a învatat El în ziua aceea:
1) începe de la lucrurile mici, caci altfel nu vei începe deloc. Credinta de marimea semintelor de mustar, ca toate semintele de altfel, va creste în ceva mare. Începe de unde esti; crede în Dumnezeu în lucrurile obisnuite, de fiecare zi, iar când îti va onora credinta, recunoaste-o, multumeste-I si zideste pe ea.
2) Pazeste-ti limba, "daca ati avea credinta cât un graunte de mustar, ati zice muntelui acestuia: "Muta-te de aici colo" si s-ar muta". Cuvintele tale elibereaza forta datatoare de viata, deci corecteaza si controleaza ceea ce-ti iese din gura. Asigura-te ca se aliniaza la Scriptura.
3) Uneori ai nevoie de ceva în plus. Unii munti au nevoie de rugaciune mai multa sau în cazul acelui baiat, de puterea care vine prin post. Dar daca esti dispus sa împlinesti conditiile lui Dumnezeu, muntii din viata ta vor fi mutati.

octombrie 02, 2009

CREDINȚA (2)

"Si credinta este o încredere neclintita în lucrurile nadajduite" (Evrei 11:1)

Înainte ca Israel sa plece la razboi, proorocii Îl întrebau pe Dumnezeu daca le va da acea cetate. Si aceasta fiindca Dumnezeu onoreaza acea credinta care este legata de promisiunile Sale. Tu trebuie sa lupti pentru ceea ce ti-a promis Dumnezeu. Nu spune ca Dumnezeu te-a dezamagit daca El nu ti-a facut o promisiune si nu te mânia, fiindca dorinta nechibzuita te-a facut sa ajungi la ceva ce Dumnezeu a destinat altcuiva. Vechea generatie obisnuia sa cânte: "Fiecare promisiune din carte este pentru mine, fiecare capitol, fiecare verset, fiecare rând". Si asa este, în sensul ca Dumnezeu ne iubeste în mod egal, dar exista anumite promisiuni pe care vrea sa le împlineasca în viata ta, deoarece chemarea ta este diferita de a altora si tu trebuie sa cauti claritatea si calauzirea Lui.
"Cine are urechi, sa asculte ce zice Bisericilor Duhul" (Apocalipsa 2:29). Nu-l asculta numai pe pastor, încearca sa auzi ceea ce îti spune Dumnezeu prin acel predicator. Poti auzi ceva de la cel de lânga tine, pentru ca Dumnezeu "personalizeaza" mesajul pentru tine. Biblia este numita "Cuvântul cel viu" pentru ca anumite versete te trezesc la viata si prind radacina în tine. Se poate sa auzi ceea ce nimeni altcineva nu aude sau se poate chiar sa pierzi câteva idei de-ale pastorului, dar tot vei pleca acasa cu raspunsul de care ai nevoie. Când spui: "înteleg. Este pentru mine", credinta care vine în urma "auzirii" face o lucrare speciala în tine.

octombrie 01, 2009

CREDINȚA (1)

"Si credinta este o încredere neclintita în lucrurile nadajduite" (Evrei 11:1)
Trebuie sa remarcam doua lucruri importante despre credinta:
1) Credinta este o încredere. În America, se fac cumparaturi în dolari; în Europa, cumparaturile se fac în euro. Dar în împaratia lui Dumnezeu, credinta este "moneda tarii"! De credinta ai nevoie pentru a face afaceri cu Dumnezeu (Evrei 11:6). Si ea creste doar daca o hranesti cu Cuvântul Lui (Romani 10:17).
2) Credinta trebuie conectata la nadejde. Daca nu speri nimic, nu ai nevoie de credinta. Dar credinta ta trebuie sa se bazeze pe ceea ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Când Dumnezeu i-a promis lui Avraam ca-l va face tatal multor neamuri, Avraam si-a petrecut urmatorii douazeci de ani asteptând un fiu, chiar daca situatia parea imposibila. Cum a procedat? a) "..Dumnezeu, în care a crezut ..cheama lucrurile care nu sunt, ca si cum ar fi" (Romani 4:17). Dumnezeu vede acel lucru, iar apoi ti-l descopera si tie. Iar disponibilitatea Lui de a te binecuvânta cu acest lucru se bazeaza pe disponibilitatea ta de a-L crede; b) "..împotriva oricarei nadejdi, el a crezut,.. dupa cum i se spusese" (Romani 4:18). Ce a spus Dumnezeu? Pe aceasta trebuie sa se bazeze credinta ta; c) "..el nu s-a uitat la trupul sau, care era îmbatrânit, avea aproape o suta de ani" (Romani 4:19). Poate spui: "Dar având în vedere circumstantele.."! Nu, crede-L pe Dumnezeu; El este mai mare decât circumstantele! d) "El nu s-a îndoit de fagaduinta lui Dumnezeu, prin necredinta, ci, întarit prin credinta lui, a dat slava lui Dumnezeu, deplin încredintat ca El ce fagaduieste, poate sa si împlineasca" (Romani 4:20-21). Asa ca întareste-ti credinta prin Scriptura. Da-I în continuare slava lui Dumnezeu pentru ceea ce ti-a promis. Stai neclintit. Aceasta credinta îl onoreaza pe Dumnezeu si Dumnezeu onoreaza aceasta credinta!

septembrie 30, 2009

CONSULTĂ-TE CU DUMNEZEU!

"Inima omului se gândeste pe ce cale să meargă, dar Domnul ii indreaplâ pasii" (Proverbe 16:9)

George visa să meargă la marină, dar mama lui, care era văduvă si-si crestea singură copiii nu a agreat ideea aceasta. Totusi, ea si-a făcut curaj si a fost de acord ca el să plece. In ziua sortită plecării, el a îmbrătisat-o si si-a luat rămas bun. Dar desi nu o caracteriza aceasta, ea a izbucnit în lacrimi. După ce a îndurat atâta supărare, nu a mai putut să îndure. George nu trebuie să se îmbarce pe acea navă; ci trebuie să rămână si să fie alături de familie. Băiatul în uniforma de marinar îsi dorea o carieră în Marină, dar nu si dacă asta însemna să o întristeze si mai mult pe mama sa. Asa că a înapoiat uniforma, iar bagajul i-a fost readus pe uscat. El a fost încă unul din tinerii care ar fi putut pleca de acasă în căutarea aventurii, dar nu s-a dus. Totusi, hotărârea lui a avut o mare influentă asupra Revolutiei. Durerea mamei l-a împiedicat pe fiul de cincisprezece ani să înainteze în grad si să aibă parte de o aventură diferită de cea pentru care a devenit în cele din urmă faimos. Si aceasta pentru că numele acelui băiat era George Washington, primul presedinte al Statelor Unite ale Americii.
"Inima omului se gândeste pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă pasii" (Proverbe 16:9). "Domnul îndreaptă pasii omului, dar ce întelege omul din calea sa?" (Proverbe 20:24). Henry Blackaby scrie: "Putem fi amăgiti să credem că suntem pe calea cea bună si totusi să ne îndreptăm în directia opusă voii lui Dumnezeu. Pe lângă călăuzirea Duhului Sfânt, vom face ceea ce credem de cuviintă bazându-ne pe întelepciunea noastră. Deci caută directia lui Dumnezeu, căci El cunoaste toate ramificatiile deciziilor noastre".

septembrie 29, 2009

CREDINȚA TA ATRAGE ATENȚIA LUI DUMNEZEU

"Credinta ta te-a mantuit" (Luca 8:48)

Biblia spune: "era o femeie, care de doisprezece ani avea o scurgere de sange; ea isi cheltuise toata averea cu doctorii, fara sa o fi putut vindeca vre-unul. Ea s-a apropiat pe dinapoi, si s-a atins de poala hainei lui Isus. Indata, scurgerea de sange s-a oprit. Si Isus a zis: "Cine s-a atins de mine?" Fiindca toti tagaduiau, Petru si cei ce erau cu el au zis: "Invatatorule, noroadele Te impresoara si Te imbulzesc, si mai intrebi: "cine s-a atins de Mine?" Dar Isus a raspuns: "S-a atins cineva de Mine, caci am simtit ca a iesit din Mine o putere." Femeia, cand s-a vazut data de gol, a venit tremurand, ..si a spus in fata intregului norod, din ce pricina se atinsese de El, si cum fusese vindecata numaidecat. Isus i-a zis: "indrazneste, fiica; credinta ta te-a mantuitl, du-te in pace" (Luca 8:43-48). Putem remarca trei elemente semnificative in aceasta povestire:
1) Femeia a facut ceva ce nu mai facuse niciodata. S-a hotarat sa-L puna la incercare pe Isus. Inteleapta actiune! Credinta inseamna sa pasesti in necunoscut, in ceea ce nu ai incercat niciodata si sa gasesti harul lui Dumnezeu la lucru.
2) A ales bine momentul. Ea a stiut ca Domnul Isus se afla in oras si ca s-ar putea sa nu mai vina si alta data. Exista "momente ale lui Dumnezeu in viata cand trebuie sa iti depasesti teama si sa pasesti prin credinta. Daca nu, le vei rata.
3) Ea a deschis usa si pentru altii. Pana in acel moment nicaieri in scriptura nu gasim vorbindu-se despre cineva care a fost vindecat prin atingerea Domnului Isus. Asa ca fapta sa de credinta a deschis usa si altora. "Oamenii.. au adus la El pe toti bolnavii. Bolnavii Il rugau sa le dea voie numai sa se atinga de poala hainei Lui. Si toti cati s-au atins, s-au vindecat" (Matei 14:35-36). Dumnezeu cauta oameni care sunt dispusi sa o rupa cu traditia. Cand ii gaseste, El ii foloseste pentru a deschide usi pentru ca si altii sa poata fii binecuvantati si facuti desavarsiti.

septembrie 28, 2009

CAUTĂ ÎNTĂRIRI!

"Daca doi dintre voi se învoiesc pe pamânt sa ceara un lucru oarecare" (Matei 18:19)
Uneori ai nevoie de cineva care sa se roage cu tine pentru un lucru; cineva care se încrede în Cuvântul lui Dumnezeu si mijloceste pentru tine pentru finantele tale, pentru copiii tai, pentru casnicia ta, etc.
Iacov tocmai fusese executat, iar Irod avea de gând sa-l omoare pe Petru în urmatoarea dimineata. Poate te gândesti ca Petru si-a petrecut toata noaptea în rugaciune, dar nu a fost asa. Biblia spune ca dormea (Faptele Apostolilor 12:6). De unde a avut o asemenea credinta? Biblia spune: "Biserica nu înceta sa înalte rugaciuni catre Dumnezeu pentru el" (Fapte 12:5). De fiecare data când_ poti dormi în fata primejdiei si experimentezi harul în mijlocul haosului, e una din cele doua: 1) îl cunosti bine pe Dumnezeu, te bazezi pe promisiunile Lui si ai încredintat situatia în mana Lui. 2) cineva se roaga pentru tine, cineva cu "trecere" in ceruri. Sa remarcam ca biserica nu a spus "daca Petru ar fi fost dupa voia lui Dumnezeu, acum nu ar fi intr-o asemenea situatie" sau "daca Petru se afla in inchisoare, cine va predica duminica?" Nu, ci in vreme ce ei se rugau cu credinta ca sa fie scapat, Dumnezeu era la lucru in cealalta parte a orasului trimitand un inger ca sa il elibereze pe Petru. Asa functioneaza rugaciunea. John Wesley spunea: "putem face lucruri marete cand ne rugam, dar nu putem face nimic maret pana cand nu ne rugam"! Gaseste pe cineva care sa se roage cu tine, caci Domnul Isus a spus: "daca doi dintre voi se invoiesc pe pamant sa ceara un lucru oarecare, le va fi dat de Tatal meu".

septembrie 27, 2009

FĂ-L PE ISUS DOMNUL VIEȚII TALE

"Am fost rastignit împreuna cu Hristos" (Galateni 2:20)


Pavel scrie: "Am fost rastignit împreuna cu Hristos". Aceste cuvinte sunt seva care ajunge de la radacina la mintile noastre. Împaratia lui Dumnezeu se va zidi în noi când vom rastigni firea pamânteasca. În ce domenii din viata ta auzi ciocanul care bate cuiele? Acelea sunt domeniile nepredate; sunt cele care îti dau cea mai mare bataie de cap, nu?
Pavel vorbeste despre lupta dintre carne si duh cu care avem de-a face zi de zi: "Cei ce sunt ai lui Hristos Isus, si-au rastignit firea pamânteasca împreuna cu patimile si poftele ei. Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul" (Galateni 5:24-25). Ce înseamna sa fii "rastignit împreuna cu Hristos"? În cartea sa Tell Me Again, Lord, I Forget [Vorbeste-mi din nou, Doamne, caci uit], Ruth Calkin scrie: "La început, Domne, Te-am rugat sa fii de partea mea. M-am rugat ca psalmistul: "Domnul este de partea mea .. Domnul este ajutorul meu". Dar cu toate rugaciunile mele, am ramas în întuneric fara vlaga, pâna când, în deplina renuntare la eul meu am strigat: "Nu vreau sa fii de partea mea, Doamne, vreau doar sa preiei controlul, si dintr-o data s-a facut lumina". Se spune ca într-o zi, Martin Luther a auzit o bataie în usa si a deschis. "Aici locuieste dr. Martin Luther? l-a întrebat omul. "Nu", a raspuns Luther. "A murit. Aici locuieste Hristos". Drepturile tale, eu-l tau si nivelul tau de confort nu mai conteaza. Poate spui: "Dar ce conteaza atunci?" Sa mori fata de sine si sa-L faci pe Isus Domnul vietii tale, asta conteaza!