mai 16, 2009

PUTEREA PASIUNII (1)

"Dar eu nu tin numaidecat la viata mea, ca si cum mi-ar fi scumpa, ci vreau numai sa-mi sfarsesc cu bucurie calea si slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus" (Faptele Apostolilor 20:24)
___Pavel a descoperit scopul lui Dumnezeu pentru viata sa si din acesta a decurs incredibila sa pasiune. Sa remarcam: a) pasiunea iti da energie! O persoana plina de pasiune, dar cu abilitati limitate va depasi o persoana cu multe abilitati fiindca oamenii pasionati actioneaza cu un entuziasm fara limite! b) pasiunea invinge teama. Ce ii face pe oameni sa-si asume riscuri, sa mai alerge un kilometru si sa faca tot ce trebuie pentru a-si atinge scopul? Pasiunea. Atata timp cat exista pasiune, nu conteaza cat de des clachezi. Nu te opresti pana nu reusesti; c) pasiunea te conduce pana ce descoperi ceea ce cauti. Solomon scrie: "daca.. vei umbla dupa ea [intelepciunea] ca dupa o comoara, atunci.. vei gasi cunostinta lui Dumnezeu" (Proverbe 2:4-5). Exista o poveste despre Socrate in care un om mandru l-ar fi intrebat: "O, marite Socrate, am venit la tine pentru cunoastere". Socrate l-a condus la mare si au intrat in apa pana la brau. "Mai spune-mi o data ce doresti", a spus el. "Cunoastere". Socrate l-a impins sub apa, tinandu-l timp de 30 de secunde. "Acum ce doresti?" Tanarul a bolborosit: "intelepciune, o, marite Socrate". Filozoful l-a impins din nou sub apa. Cand l-a scos din nou la suprafata l-a intrebat: "Ce doresti?" "Cunoastere, o, inteleptule si.." si a reusit sa scuipe inainte ca Socrate sa-l impinga din nou la fund, de data aceasta mai mult timp. "Ce doresti?" a repetat Socrate. Tanarul a tusit si a luat o gura de aer. "Aer!" a strigat el. "Vreau aer!" Socrate a raspuns: "Cand iti doresti cunoastere la fel de mult cum iti doresti aerul, o vei avea". Apoi batranul s-a intors la tarm. Concluzie: Fii plin de pasiune!

mai 15, 2009

CUM SĂ TE LUPȚI CU IZVODIRILE MINȚII. ÎNĂLȚIMILE ȘI GÂNDURILE

"Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos" (2 Corinteni 10:5)

___Pavel scrie: "Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos". Ce trebuie sa rastorni? Inaltimile: domeniile din viata ta care sunt in posesia vrajmasului. Cu ce trebuie sa te lupti? Cu izvodirile mintii: teama de ce este mai rau in loc sa te increzi in Dumnezeu care iti vrea binele. Ce trebuie sa faci rob ascultarii de Hristos? Orice gand: cele care nu se aliniaza la Cuvantul lui Dumnezeu sau care nu se supun legii lui Hristos pentru viata ta.
___Recunoaste ca esti in razboi. Vechile probleme si tipare de gandire vor incerca in continuare sa mentina controlul asupra ta. Nu le lasa. Si ai grija cine iti este prieten. Daca abia se tin ei pe linia de piutire, cum vor putea ei sa te ridice? Atata vreme cat aceste chestiuni domnesc in viata ta, este luat locul lui Hristos. Daca ele stau pe tron, Hristos inca este pe cruce. Pune-L pe Hristos pe tron si trecutul tau pe cruce!
___In Vechiul Testament, preotul nu avea voie sa intre in prezenta lui Dumnezeu daca s-a atins de un mort (Levitic 22:3-4). Aceasta inseamna ca daca vrei sa umbli cu Dumnezeu trebuie sa ingropi vechiul fel de vietuire. Nici macar sa nu te mai "atingi" de lucrurile moarte. Inseamna totodata sa-i ierti pe cei care te ranesc, inclusiv pe tine insuti si apoi sa mergi mai departe. Dumnezeu poate sa-ti scoata spinul din memorie si totusi sa-ti pastreze intact gustul dulce al victoriei. Nu vei mai fi deranjat sau tras in spate de lucrurile prin care ai trecut; in schimb vei fi imbogatit de ele!

mai 14, 2009

INFLUENȚA UNUI BUNIC

"Fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai" (Deuteronom 4:9)
___Aceasta scrisoare nostima a fost scrisa de un copil: "O bunica este o doamna care nu are bebelusii ei. Ii plac fetele si baietii altor oameni. Un bunic este o bunica barbat. El merge la plimbare cu baietii; discuta despre pescuit si lucruri de genul acesta. Bunicile nu au altceva de facut decat sa fie acolo. Ele sunt atat de batrane ca nu trebuie sa joace periculos sau sa alerge. Este suficient sa ne duca cu masina la magazin unde se afla calul de jucarie si sa aiba multi bani la ele. Sau daca ne duc la plimbare, ele se opresc pentru a ne arata lucruri cum ar fi frunze dragute sau omizi. Ele nu ar trebui sa zica niciodata "grabeste-te". De obicei bunicile sunt grase, dar nu prea grase pentru a nu reusi sa ne lege sireturile. Poarta ochelari si lenjerie amuzanta. Isi pot da jos dintii si gingiile. Bunicile nu trebuie sa fie destepte, ci doar sa poata raspunde la intrebari precum: "de ce Dumnezeu nu este casatorit?" Bunicile nu vorbesc aidoma copiilor asa cum fac musafirii nostri pentru ca e greu de inteles. Cand ne citesc, ele nu sar peste povesti si nu se supara daca este aceeasi poveste de fiecare data. Fiecare ar trebui sa aiba o bunica, mai ales daca nu au televizor, fiindca ele sunt singurii adulti care au timp".
___Bunicule, daca nu esti multumit de slujba pe care ai facut-o prima data cu copiii tai, mai ai o sansa cu nepotii tai. Nu o rata! Daca copiii tai isi cresc copiii in caile Domnului, incurajeaza-i si intareste-le invatatura prin propriul tau exemplu. Daca au neglijat acest lucru, umple tu golul imediat. "Fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai".

mai 13, 2009

FĂ MEREU CEEA CE SE CUVINE

"Ma povatuieste pe carari drepte" (Psalmul 23:3)
___George Washington a spus: "Putini oameni au destula virtute pentru a tine piept ademenitorului". Totusi, este ceea ce trebuie sa facem pentru a ne dezvolta tipul de caracter care ne va sustine. Nu este usor sa faci ceea ce se cuvine cand: a) te va costa; b) lucrul nepotrivit este mai la indemana; c) nimeni nu va sti in afara de tine. In astfel de momente caracterul tau se intareste. Dr. Martin Luther King Jr. a spus: "Lasitatea intreaba: E ceva sigur? Consensul intreaba: Este popular? Caracterul intreaba: Se cuvine?"
___In timpul finalei US Open, mingea lui Bobby Jones a ajuns in afara suprafetei de joc. In timp ce se pregatea pentru lovitura, si-a miscat din greseala mingea. S-a intors numaidecat spre arbitri si a anuntat joc incorect. Arbitrii nu au vazut mingea miscandu-se si nici vreunul din galerie. Asa ca au lasat la latitudinea lui Jones daca sa dea lovitura de pedeapsa. Si a facut-o. Mai tarziu, cand cineva l-a laudat pentru integritatea sa, Jones a raspuns: "Laudati pe hotul de banci care nu a jefuit banca? Nu, nu o faceti. Asa ar trebui sa se joace golful totdeauna". In acea zi Jones a pierdut jocul la distanta de o lovitura, dar si-a pastrat integritatea. Caracterul sau a fost atat de cunoscut incat premiul pentru sportivitate acordat de Asociatia de Golf a Statelor Unite s-a numit Premiul Bob Jones. Asadar fa ceea ce se cuvine si nu te opri. Chiar daca nu te ajuta sa avansezi pe termen scurt, te va ocroti si iti va sluji pe termen lung. Sau cum a spus-o psalmistul: "ma povatuieste pe carari drepte, din pricina Numelui Sau".

mai 12, 2009

CUM SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI UNEI CRIZE

"Nu este nimic mai bine pentru mine decat sa fug in tara Filistenilor" (1 Samuel 27:1)
___Intr-o criza iti pierzi ritmul, esti lent si lipsit de atentie si recurgi la vechile obiceiuri care nu au mers atunci, dar care nu merg nici acum. I s-a intamplat lui David. in timp ce fugea de Saul si conducand o armata provizorie, el a inceput sa se gandeasca: "Mai devreme sau mai tarziu Saul ma va prinde. Nu este nimic mai bine pentru mine decat sa fug in tara Filistenilor". David stia mai bine! In timpul crizelor din trecut el "L-a intrebat pe Domnul" si s-a consultat cu sfatuitori de incredere. De aceasta data el a fost calauzit de teama si ajuns sa se retraga pe teritoriul dusmanului. Si o vreme a fost bine. Faptul ca-ti irosesti timpul degeaba, ca iti inseli partenerul, ca iti umpli mintea cu imagini murdare poate parea temporar o placere, dar "multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte. De multe ori chiar in mijlocul rasului inima poate fi mahnita, si bucuria poate sfarsi prin necaz" (Proverbe 14:12-13). In final pana si Filistenii l-au respins pe David si au spus: "sa nu se pogoare cu noi pe campul de bataie, ca sa nu ne fie vrajmas in timpul luptei" (1 Samuel 29:4). Ai grija; hotararile pe care le iei cand esti cazut pot avea consecinte durabile. Respins de Filisteni, fugarit de Amaleciti, fara tara si fara familie la care sa se intoarca, invatam de la David: a) sa cautam sfatuitori intelepti. Este ultimul lucru pe care vei dori sa-l faci fiindca nefericirea adora compania. Dar "planurile nu izbutesc, cand lipseste o adunare care sa chibzuiasca" (Proverbe 15:22). De fapt, "biruinta vine prin marele numar de sfetnici" (Proverbe 11:14); b) sa nu mai dam ascultare temerilor noastre si sa-L ascultam pe Dumnezeu: infruntand circumstantele, "David s-a imbarbatat, sprijinindu-se pe Domnul, Dumnezeul lui" (1 Samuel 30:6). Si tu poti face la fel.

mai 11, 2009

HRISTOS ESTE TOTUL

"Caci pentru mine a trai este Hristos si a muri este un castig" (Filipeni 1:21)
___"Pentru mine a trai este Hristos". Aceste cuvinte nu au sens altfel. Incearca: a) Pentru mine a trai inseamna bani.. si a muri este sa las totul in urma; b) Pentru mine a trai inseamna faima .. a muri inseamna sa fiu uitat repede; c) Pentru mine a trai este putere si influenta .. a muri este a fi inlocuit de altii; d) Pentru mine a trai inseamna posesiuni .. a muri inseamna sa plec cu mana goala. Intr-un anume fel cuvintele esueaza in mod lamentabil, nu-i asa?
___Cand esti obsedat de bani, niciodata nu ai destul si traiesti mereu cu teama ca-i vei pierde. Cand scopul tau este faima, devii competitiv si manipulator de teama ca altii sa nu te depaseasca. Aceasta te face nesigur. Cand esti condus de putere si influenta, iti slujesti tie si esti incapatanat. Aceasta te face arogant. Cand posesiunile devin dumnezeul tau! devii materialist. Aceasta te face lacom.
___Fie ca ai sau nu ai, fie ca esti cunoscut sau necunoscut, fie ca traiesti sau mori, doar Hristos te poate multumi! Iar moartea? Ea nu face decat sa indulceasca prajitura. J.B. Philips scrie: "Viata pentru mine inseamna simplu Hristos, iar daca se intampla sa mor, pur si simplu castig mai mult din El".
___Asadar care este concluzia? Este urmatoarea: secretul vietii este la fel cu secretul bucuriei; ambele se invart in jurul lui Hristos. Nu incerca sa urmaresti fericirea, ci doar cultiva o viata Hristo-centrata si condusa de El si vei avea parte de atata fericire ca nu vei sti ce sa faci cu ea!

mai 10, 2009

CINE EȘTI? (2)

"Dumnezeu .. intocmeste inima la toti" (Psalmul 33:13-15)
___Privitor la familia lui Dumnezeu, Pavel scrie: "Voi sunteti trupul lui Hristos, si fiecare, in parte, madularele lui" (1 Corinteni 12:27). Dar pentru a determina unde este locul tau, un mare ajutor il constituie autocunoasterea. De pilda, ce fel de mediu de lucru scoate la iveala ce este mai bun din tine? Te indrepti spre rutina? Esti motivat de nevoile altora? Iti place sa abordezi provocari care ii descurajeaza pe ceilalti? Biblia spune: "Dumnezeu .. intocmeste inima la toti", ceea ce inseamna ca nu esti menit sa fii o copie de carton. Dar relatiile tale? Iti face placere sa fii parte dintr-o echipa sau functionezi mai bine singur? Daca te trezesti la viata doar prin prezenta oamenilor, probabil te vei simti groaznic sa stai in fata calculatorului toata ziua. Ce aprinde flacara din tine? In filmul "Carele de foc" (Chariots of Fire) Eric Liddell si-a descris zelul pentru alergat prin aceste cuvinte: "Dumnezeu m-a facut sa fiu rapid, iar cand alerg, simt placerea Lui". Ce te face sa te simti la fel? Se spune ca un om a fost intrebat daca stie sa cante la vioara. "Nu stiu, nu am incercat niciodata!" a replicat el. Daca te gandesti putin, este un raspuns destul de intelept, fiindca pana nu ai incercat ceva, de unde stii daca te pricepi sau nu? De exemplu, broasca poate fi o buna inotatoare, dar o zburatoare groaznica. Unii dintre noi ai caror eroi sunt niste "pasari" ne simtim prost fiindca nu putem zbura. Nici nu trebuie! Cuvantul lui Dumnezeu spune: "Smeriti-va, deci, sub mana tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El sa va inalte" (1 Petru 5:6). Nu mai tot da din aripi si ofera-ti ocazia sa fii persoana creata de Dumnezeu sa fii!