iulie 04, 2009

SE CAUTĂ FIERARI SPIRITUALI!

"in toata tara lui Israel nu se gasea nici un fierar" (1 Samuel 13:19)
Biblia spune: "in toata tara lui Israel nu se gasea nici un fierar; caci Filistenii zisera: "Sa impiedicam pe Evrei sa-si faca sabii sau sulite.".. Si asa s-a intamplat ca in ziua luptei nu era nici sabie, nici sulita in mainile intregului popor care era cu Saul si Ionatan: nu avea decat Saul si fiul sau Ionatan" (1 Samuel 13:19-22).
Pentru a-i tine pe evrei in robie, filistenii i-au indepartat pe toti fierarii. A fost o lovitura devastatoare. Fierarii confectionau sabiile care erau utilizate in lupta si secerile care erau utilizate la recolta. Poti sa-ti imaginezi efectul care l-a avut asupra poporului? Tactica lui Satan nu s-a schimbat. Scopui lui inca este acela de a-i reduce la tacere pe cei care modeleaza si formeaza oameni noi, oameni ai imparatiei. De ce avem nevoie de fierari spirituali? Deoarece ei stiu cum sa modeleze materia bruta pentru a putea fi folosita de Dumnezeu. Ei nu doar ca o modeleaza, ci o si ascut. Toti marii lideri s-au ridicat dintr-o materie bruta, iar liderii de maine sunt materia bruta de astazi care asteapta sa apara un fierar spiritual. Din nefericire multi lideri sunt atat de ocupati sa "conduca spectacolul", incat ei nu mai au timp sa lucreze cu materia bruta. Fierarii spirituali nu sunt necesari doar in biserica locala, ci si in popor pentru a putea remodela cultura noastra. Avem nevoie de oameni "influenti" care pot face o reforma in domeniul afacerilor, educatiei, guvernului si mas mediei. Se ofera cineva voluntar?
Este timpul ca fierarii spirituali sa se elibereze de constrangerile filistenilor si sa se reintoarca la vechiul lor mestesug, acela de a modela barbati si femei pentru lucrarea lui Dumnezeu. Lupta este prea mare pentru ca Saul si Ionatan sa-i faca fata singuri!

iulie 03, 2009

CÂND VIAȚA TE TRAGE ÎN JOS (2)

"Ilie era.. ca si noi" (Iacov 5:17)

Care a fost reteta prescrisa de Dumnezeu pentru a-l reabilita pe Ilie? O predica despre credinta sovaitoare a proorocului? Nu, ci doar odihna si hrana! Dumnezeu recunoaste limitarile noastre, chiar si atunci cand noi nu le vedem. "Trestia franta n-o va zdrobi, si mucul care mai arde inca, nu-l va stinge. Va vesti judecata dupa adevar" (Isaia 42:3). Cand neglijam nevoile noastre legitime, lucrul acesta transpare in atitudinea noastra.
Dumnezeu intelege ca a fi doborat este o chestiune de "perspectiva", iar faptul de a ne ridica din nou necesita corectare in patru domenii cruciale. Deci:
1) El a corectat perspectiva lui Ilie despre Dumnezeu. "Iesi, si stai pe munte inaintea Domnului!" Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera" (1 Imparati 19:11). Cel care i-a dat lui Ilie izbanda pe muntele Carmel a putut si sa-l sprijine in desertul Izreel. Dar mai intai Ilie trebuia sa petreaca timp cu El; altfel rezervorul sau era gol.
2) El a corectat perspectiva lui Ilie despre lume. Ilie a spus: "legamantul a fost incalcat, altarele Lui au fost distruse, proorocii Lui au fost ucisi si sunt ultimul ramas" (parafrazare v. 14). Dar Dumnezeu i-a aratat lui Ilie ca El inca mai are resursele si strategiile pentru a-Si duce la indeplinire scopurile, chiar si intr-un mediu ostil (versetul 18).
3) El a corectat perspectiva lui Ilie despre sine insusi. Proorocul s-a vazut neajutorat si inadecvat: "Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decat parintii mei" (v. 4). Dar Dumnezeu i-a aratat ca mai sunt inca imparati care trebuie unsi, lupte care trebuie castigate si ca Ilie are un rol important de indeplinit (v. 16).
4) El i-a oferit un ajutor. Dumnezeu l-a trimis pe Elisei ca sa lucreze cu el (v. 21). Nu trebuie sa duci singur povara! Recunoaste ca ai nevoie de ajutor si priveste cum Dumnezeu aduce un sprijin in viata ta.

iulie 02, 2009

CÂND VIAȚA TE TRAGE ÎN JOS (1)

"Iile era .. ca si noi" (Iacov 5:17)
Exista clipe in viata cand suntem doborati. Dar Cuvantul lui Dumnezeu ne arata modul in care ne putem ridica din nou. Priveste la Ilie, care "era ca si noi". Cum de a cazut el atat de jos?
1) S-a intamplat in pragul unei mari victorii. El nu a pornit deprimat si nici nu a cazut in pacat. Nu, ci el a chemat doar foc din cer si a ucis 450 de prooroci ai lui Baal (1 Imparati 18:22-40). Dar acesta nu este un lucru usor de facut! Asa ca el a trecut de la euforie la epuizare. Trudit, cu garda jos si foarte vulnerabil, el a cazut intr-o stare de depresie fireasca fiindca oboseala ne rapeste curajul.
2) Teama l-a facut sa nu mai vada perspectiva. Omul lui Dumnezeu care tocmai s-a confruntat cu o multime de oameni rai a ajuns sa fuga de o femeie, Izabela (1 Imparati 19). Teama l-a facut sa uite puterea lui Dumnezeu; teama i-a denaturat perspectiva si l-a facut sa se gandeasca la moarte. Epuizarea asociata cu teama este o combinatie periculoasa. Ea lasa loc unei gandiri deznadajduite si gresite si creeaza iluzia ca nu ti-a mai ramas nicio alternativa.
3) El s-a izolat, Ilie si-a lasat slujitorul la Beer-Seba si s-a dus in pustie singur (1 Imparati 19:3-4). Cand ai nevoie cel mai mult de sprijin, anxietatea, sentimentul inadecvarii si teama de esec te vor impinge spre izolare. In acel moment te afli in cea mai rea companie posibila, a ta insuti, Ilie s-a gandit: "am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata" (v. 10, 14). Cu alte cuvinte: "E de rau si nu intrevad nicio imbunatatire!" Cand esti cu moralul la pamant, nu este momentul potrivit sa te izolezi. Ci este clipa in care trebuie sa te apropii de Dumnezeu si de cei care te iubesc si care te pot sustine.

iulie 01, 2009

SCAPĂ DE PĂCAT!

"Fapta lui David n-a placut Domnului" (2 Samuel 11:27)
Cand David a comis adulter cu Batseba, iar ea a ramas insarcinata, el a incercat sa-si stearga urmele poruncind ca sotul ei Urie sa fie ucis, iar pe ea a luat-o de nevasta inainte ca acel copil sa se nasca. Parea ca David este liber sa faca ce vrea, doar ca aparea un amanunt important: "Fapta lui David n-a placut Domnului". Si vocea unui Dumnezeu manios nu poate fi redusa la tacere! Desi David era un om "dupa inima iui Dumnezeu" (1 Samuel 13:14), Biblia spune: "sa stiti ca pacatul vostru va va ajunge" (Numeri 32:23). Dumnezeu i-a spus lui David: "Eu te-am uns imparat peste Israel, si te-am scapat din mana lui Saul;.. si ti-am dat casa lui Israel si Iuda. Si.. as mai fi adaugat. Pentru ce, deci, ai dispretuit tu cuvantul Domnului..?" (2 Samuel 12:7-9). Dupa care El a dat sentinta: "pentru ca M-ai dispretuit,.. iata, din casa ta voi ridica nenorocirea impotriva ta.. in fata intregului Israel" (2 Samuel 12:10-12). Si din acel moment s-au abatut asupra casei lui David tragedia si tulburarea.
"Calea celor stricati este pietroasa" (Proverbe 13:15), iar Dumnezeu ne ia pacea pentru a ne curata de pacat. A fost nevoie de o sarcina neplanificata, de uciderea unui om nevinovat, de moartea unui copil, de puterea de convingere a unui prooroc si de condamnarea Duhului Sfant inainte ca inima lui David sa se inmoaie si sa recunoasca: "Am pacatuit impotriva Domnului!" (2 Samuel 12:13). Iar cand a facut lucrul acesta, Dumnezeu a tratat pacatul lui David asa cum il trateaza si pe al nostru: "Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire" (1 Ioan 1:9). Este vreun pacat in viata ta de care trebuie sa scapi astazi? Marturiseste-I Domnului!

iunie 30, 2009

FA-L CÂT MAI POȚI!

"Se va baga de seama lipsa ta, caci locul tau va fi gol" (1 Samuel 20:18)
Cand pierzi pe cineva drag, iti dai seama ca relatiile sunt mult mai importante decat averile, dar noi uitam lucrul acesta in ascensiunea noastra spre varf. Daca ti se spune ca mai ai de trait putin timp, esti in stare de soc, apoi iti rearanjezi prioritatile. Doresti sa umpli fiecare moment pretios cu vorbe pe care le-ai lasat nespuse si doresti sa faci lucrurile pe care ai neglijat sa le faci. Nu lasa ca egoismul deghizat in ambitie (sau zel religios!) sa te impiedice sa iti manifesti dragostea fata de cei care au nevoie de ea. Da acel telefon. Trimite acel email. Cumpara acele flori. Spune "te iubesc". Cu alte cuvinte, "fii prezent". In majoritatea timpului, lumea nu are nevoie de analiza noastra inteleapta sau de raspunsurile noastre sclipitoare, ei au nevoie de dragostea si de sprijinul nostru, iar ei isi vor gasi singuri raspunsurile.Daca esti lider, esti predispus la un risc. Nu-ti sacrifica familia pe altarul carierei caci vei ajunge sa ai regrete pe care nu le poti rezolva. Fiul unui bine cunoscut misionar s-a dus la mormantul tatalui sau fara sa verse o lacrima. El i-a spus cuiva: "Nu duci dorul lucrurilor pe care nu le-ai avut niciodata. Tatal meu ii iubea pe oamenii din cealalta parte a lumii, dar nu sunt sigur ca ma iubea si pe mine". Trezeste-te! Ceasul se invarte si zilele zboara. Da, tu trebuie sa implinesti misiunea pe care ti-a dat-o Dumnezeu in viata, dar nu cu pretul oamenilor care conteaza. Stai o clipa si gandeste-te la aceste cuvinte: "Ionatan a intarit si mai mult fata de David dragostea pe care o avea pentru el.. Ionatan i-a zis: ".. se va baga de seama lipsa ta, caci locul tau va fi gol" (1 Samuel 20:17-18).

iunie 29, 2009

CE TE NĂPĂDEȘTE PE TINE?

"poftele altor lucruri, care ineaca Cuvantul" (Marcu 4:19)

In pilda semanatorului, Domnul Isus a spus: "Altii sunt cei infatisati prin samanta cazuta intre spini; acestia sunt cei ce aud Cuvantul; dar navalesc in ei grijile lumii, inselaciunea bogatiilor si poftele altor lucruri, care ineaca Cuvantul, si-l fac astfel neroditor" (Marcu 4:18-19). Sa remarcam ca problema nu este la semanator sau la samanta, ci la pamant. Domnul Isus a spus ca ei "aud Cuvantul", asa ca vorbim despre oamenii din biserica cu idei preconcepute care ineaca fiecare verset pe care il aud, il citesc sau incearca sa-l aplice. Domnul Isus descrie acesti spini ca fiind "grijile lumii, inselaciunea bogatiilor si poftele altor lucruri". Mai tii minte vremea cand ai spus ca locuinta in care stai acum, cariera de care te bucuri si investitiile pe care le ai acum vor face sa dispara toate grijile tale? Dar nu, cu cat ai mai mult, cu atat ai mai mult de pierdut, de protejat, de intretinut si despre ce sa te ingrijorezi. Aceasta este "inselaciunea bogatiilor". Daca semnificatia ta ca persoana sau sentimentul sigurantei este legat de altceva decat de relatia cu Dumnezeu, ingrijorarea va ineca viata pe care o ai in tine. Adevarata fericire consta in increderea in Dumnezeu pentru lucrurile de care ai nevoie, stiind ca daca este un lucru bun, El se va ingriji de el, iar daca nu, El iti va da ceva mai bun.
Chuck Swindoll scrie: "Noi traim printre spini fiindca nutrim o dragoste tacuta, respectabila si secreta pentru ei. Stiu. Cicatricele mele urate o pot dovedi. Fiecare sunt o amintire muta a anilor in care am stat blocat in acest hatis; periodic inca mai trebuie sa smulg cativa". Dar tu, ai spini pe care trebuie sa-i smulgi?

iunie 28, 2009

NU ȚINE SCORUL

"Iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 5:15)
Jimmy s-a enervat si a vorbit urat la restaurant si a facut-o de rusine pe sotia lui, Lisa. A doua zi dimineata s-a simtit prost si a rugat-o sa-l ierte. Ea a spus ca il iarta, dar a continuat sa-i aduca aminte de incident. Intr-o zi, plin de descurajare, el a spus: "Am crezut ca o sa ma ierti si o sa uiti". Ea a spus: "Asa am facut, dar nu vreau ca tu sa uiti ca te-am iertat si am uitat". Si tu ierti la fel?
Tinerea scorului functioneaza doar in competitiile sportive; in relatii este ceva dezastruos. Este atata bine in cei mai rai dintre noi si atata rau in cei mai buni dintre noi incat ne irosim o mare parte din viata invatand sa iertam si sa uitam. Iar uitarea este mai grea cand ofensa este mare. Micile ofense pot fi iertate repede; dar cele mari necesita un proces de vindecare.
Dar pana nu ai luat hotararea de a ierta, procesul nu poate incepe.Cum poti sa ierti? "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi?" Pavel raspunde: "imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 3:12-13). Pentru a practica acest gen de iertare trebuie sa te concentrezi asupra valorii persoanei, nu asupra slabiciunii ei. Trebuie sa-ti intorci inima de la ce a fost la ceea ce poate fi. Poate spui: "De ce sa iert si sa uit?" a) deoarece Cuvantul lui Dumnezeu iti spune asa; b) deoarece tu la randul tau vei avea nevoie de iertare; c) fiindca nu ai fost creat sa duci cu tine stresul care vine odata cu resentimentul.