martie 06, 2010

SPUNE CUIVA DESPRE ISUS

"A venit o femeie din Samaria sa scoata apa" (Ioan 4:7)


Ioan scrie: "A venit o femeie din Samaria sa scoata apa". Dupa ce a avut parte de cinci casnicii esuate, nivelul ei de încredere este distrus, iar stima de sine este zero, asa ca se apropie de Isus cu prudenta. Caramida cu caramida, El da jos zidul în spatele caruia se ascunde. Dupa ce ajunge la ea, pleaca din acel loc transformata. Ce contrast: cu un capitol înainte, Nicodim, un lider religios a venit la Isus noaptea, sugerând faptul ca nu dorea sa-si asume riscul de-a fi vazut cu El. Dupa ce i-a spus ca trebuie sa se nasca din nou, Isus i-a zis: "cine lucreaza dupa adevar, vine la lumina" (Ioan 3:21). În acel moment, Nicodim are de facut o alegere, iata trei lectii pe care le putem învata:
1) Hristos vede potentialul din tine pe care altii nu-l vad. "Fariseii si carturarii cârteau si ziceau: "Omul acesta primeste pe pacatosi, si manânca cu ei" (Luca 15:2). Aveau dreptate! Acea femeie a fost prima persoana careia Domnul Isus i S-a prezentat ca Mesia. De ce nu a facut lucrul acesta când i-a chemat pe ucenici, când l-a botezat pe Ioan, când a curatit Templul, când a facut prima minune sau când a vorbit cu Nicodim? Deoarece Domnul Isus nu te masoara prin prisma trecutului tau, ci prin prisma potentialului tau.
2) Hristos te va schimba si apoi te va folosi pentru a-i schimba pe altii. E uimitor faptul ca ea a fost prima persoana care a predicat Evanghelia în Samaria. "Multi Samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina marturiei femeii" (Ioan 4:39).
3) Hristos nu trebuie aparat, El trebuie doar prezentat. "Mult mai multi au crezut în El din pricina cuvintelor Lui. Si ziceau femeii: "Acum nu mai credem din pricina spuselor tale, ci din pricina ca L-am auzit noi însine, si stim ca acesta este într-adevar Hristosul, Mântuitorul lumii" (Ioan 4:41-42). Astazi, du-te si spune cuiva despre Domnul Isus.

martie 05, 2010

TREBUIE SĂ ȘTII CU CE TE CONFRUNȚI!

"Luati toată armătura lui Dumnezeu" (Efeseni 6:13)


În ciuda marii treziri spirituale din Samaria, Simon vrăjitorul îsi practica încă meseria. "El vrăjea si punea în uimire pe poporul Samariei" (Faptele Apostolilor 8:9-11). Cum au reactionat apostolii la această situatie? Au evitat-o? Au trăit linistiti cu răul în mijlocul lor? Nu, ci s-au confruntat cu el, prin puterea lui Hristos, spunând: "Pocăieste-te, deci ... să ti se ierte gândul acesta al inimii tale" (Faptele Apostolilor 8:22). Si Simon s-a pocăit. Un doctor bun identifică problema, apoi o tratează. Fortele răului din jurul nostru sunt reale si trebuie să stim cum să le facem fată. Iti mai aduci aminte de omul acela îndrăcit care locuia în mormintele din Gadara, pe care l-a vindecat Domnul Isus? Duhurile din el au făcut două lucruri care merită remarcate. Mai întâi, ele s-au prezentat ca fiind "Legiune ... pentru că suntem multi" (Marcu 5:9). Legiunea era o divizie din armata romană, bine pregătită si echipată, care primea ordinele de la Cezar. In al doilea rând, "îl ruga stăruitor să nu-i trimită afară din tinutul acela" (Marcu 5:10). Si asta pentru că îsi făcuseră o cetate acolo. Poti face o paralelă spirituală? Nu te poti angaja în bătăliile spirituale dotat cu arme firesti si să te astepti să câstigi. Faptul de a-l învinovăti pe Satana pentru problemele tale este numai o scuză, dar faptul de a nu-l vedea în actiune în situatia în care te afli te face lipsit de putere.
Pentru a te lupta si a câstiga, trebuie să stii cu ce te confrunti. Trebuie să vezi dincolo de ceea ce este evident si să vezi ceea ce se întâmplă de fapt. Ai de luptat împotriva "căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutătii care sunt în locurile ceresti. De aceea, luati toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteti împotrivi în ziua cea rea" (Efeseni 6:12-13).

martie 04, 2010

LUMINA TA SĂ STRĂLUCEASCĂ

"Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor" (Matei 5:7)


Un sofer are in spatele lui o soferita care se grabeste. El ajunge la intersectie, iar cand se face galben, franeaza. Femeia din spatele lui trece ca glontul. Claxoneaza puternic, arunca injuraturi si face gesturi cu degetul. In timp ce tuna si fulgera, cineva ii bate in geam. Spre groaza femeii, vede un agent de politie. O invita sa se dea jos din masina si o duce la sectie unde o perchezitioneaza, i se iau amprentele si este inchisa. Dupa doua ore este eliberata, iar agentul care a arestat-o ii restituie obiectele personale si-i spune: "imi pare foarte rau pentru greseala comisa, doamna. Eram in spatele dumneavoastra cand ati claxonat si ati facut gesturi cu degetul si ati vorbit urat. Am vazut abtibildul pe masina: "What Would Jesus Do?" [Ce Ar Face Isus], coperta permisului pe care scria "Choose Life" [Alege Viata], semnul de pe parbriz "Follow Me To Sunday School" [Vino cu Mine la Scoala Duminicala] si semnul pacii pe portbagaj, asa ca am fost sigur ca ati furat masina". Este evident ca el urmarea un crestin care nu dadea dovada ca-L urmeaza pe Christos.
Lumea este calauzita gresit de oameni care si-au lipit pe masinile lor abtibilduri cu mesaje crestine, care au carti crestine in biblioteca, care asculta radiouri crestine si se uita la posturi de televiziune crestine, care poarta la gat bijuterii crestine, care le cumpara copiilor jocuri de calculator crestine, care au reviste crestine pe mese dar care nu au viata lui Isus in trupul lor sau dragostea lui Isus in inimile lor. Care este raspunsul? "Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru care este in ceruri".

martie 03, 2010

TIMPUL PETRECUT SINGUR CU DUMNEZEU

"Cand era singur la o parte, lamurea ucenicilor Sai toate lucrurile" (Marcu 4:34)


Un studiu recent confirma ceea ce multi dintre noi banuim: stresul creste pe masura ce munca pune stapanire din ce in ce mai mult pe timpul nostru personal. Era electronica nu a incetinit atacul violent al e-mailurilor, al memoriilor, cartilor si periodicelor pe care trebuie sa le citim pentru a tine pasul cu vremea. Un consultant din domeniul relatiilor cu clientii care citea 400 de e-mailuri, dadea 100 de telefoane si trimitea 20 de mesaje text in fiecare zi spune: "Incercam sa nu mai muncesc cand era prea tarziu ca sa mai dau telefoane. Dar nu reuseam niciodata". Acum ea traieste la tara, in spatele unui munte deoarece acolo nu exista semnal telefonic, iar daca se va instala un transmitator de telefonie mobila, declara ca se va muta de acolo!
Este foarte important sa-ti programezi timpul petrecut singur cu Dumnezeu, fiindca altfel nu se va intampla niciodata. Marcu spune "cand era singur la o parte, lamurea ucenicilor Sai toate lucrurile". Exista lucruri pe care Domnul ti le va descoperii numai atunci cand "spuneti lucrul acesta in inimile voastre cand stati in pat: apoi taceti" (Psalmul 4:4). In cartea sa "High Call, High Priviledge", [Inalta Chemare, Inaltul Privilegiu] Gail McDonald scrie: "Patriarhii care au calatorit in pustie se dedicau crezului disciplinar: tacere, solitudine si pace launtrica. Doar dupa ce petreceau o anumita perioada ascultand, considerau ca sunt gata sa vorbeasca.. Printre crestinii de astazi exista o logica ciudata care sugereaza ca sursa trezirii spirituale se gaseste in cautarea permanenta a unei voci, in participarea la cat mai multe intalniri, in ascultarea neincetata a muzicii si in strangerea laolalta pentru a impartasii opinii pe jumatate gandite. Cat de des nu cadem in capcana ideii ca Dumnezeu se bucura cel mai mult cand am maximizat informatiile, orarul nostru si relatiile noastre? A te oprii inseamna a sta in tacere inaintea lui Dumnezeu.. un timp de convorbire divina in care ascultam mai mult decat vorbim. Iar tacerea necesita solitudine". Concluzie: ai nevoie de un timp petrecut numai tu cu Dumnezeu!

martie 02, 2010

CUM SĂ AI O PĂRERE ADEVĂRATĂ DESPRE TINE

"Caut eu oare, in clipa aceasta, sa capat bunavointa oamenilor sau bunavointa lui Dumnezeu?"
Foarte multi dintre noi avem ca scop in viata sa schimbam parerea oamenilor despre noi. Suntem hotarati sa le demonstram ca avem valoare. Nu e bine sa fii ca acel om care glumea astfel: "Imi place sa vorbesc cu mine insumi fiindca prefer sa am de-a face cu oameni de calibru mare". Dar nici nu-ti poti justifica valoarea cu parerile celor care te desconsidera. Cand Harry Truman a ajuns la presedintie dupa moartea lu Franklin Roosevelt, Sam Rayburn, purtator de cuvant la Casa Alba, l-a luat de-oparte si i-a spus: "Vei fii inconjurat de o multime de oameni. Si ei iti vor spune ce om extraordinar esti, Harry. Dar noi doi stim ca nu e asa". Si Truman a devenit intr-adevar, un presedinte important.
Pana cand nu incetezi sa mai fii deacord cu cei care s-au purtat rau cu tine si pana nu incetezi sa accepti situatii care te schilodesc emotional, vei ramane prizonier intr-o inchisoare pe care ti-ai facut-o cu mana ta. Cand opinia criticului tau devine propria ta opinie, ti-ai construit in sufletul tau o inchisoare cu un singur prizonier: tu. Esti pregatit sa accepti ca unii dintre oamenii pe care ai incercat toata viata sa-i impresionezi nu vor fi impresionati niciodata? Poti accepta lucrul acesta din perspectiva lui Dumnezeu, orice s-ar intampla? Pentru a reusi in viata trebuie sa reusesti sa lucrezi alaturi de oameni fara sa te lasi controlat de starile lor de spirit sau de parerile lor. Despre asta vorbea Pavel cand scria: "Caut eu oare, in clipa aceasta, sa capat bunavointa oamenilor sau bunavointa lui Dumnezeu? Daca as mai cauta sa plac oamenilor, n-as fi robul lui Christos".

martie 01, 2010

CUM SĂ TRECI PESTE VECHILE PROBLEME

"Domnul iti iarta pacatul" (2 Samuel 12:13)
Nu are niciun rost sa-I ceri lui Dumnezeu lucruri noi cand mai sunt inca oamenu pe care nu i-ai iertat sau de la care nu ti-ai cerut iertare. Domnul Isus a spus: "daca iti aduci darul la altar, si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta, lasa-ti darul acolo inaintea altarului, si du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul. Cauta de te impaca degraba cu parasul tau.." (Matei 5:23-25). Nu te lasa condus de eu-l tau ranit; lasa-te condus de Cuvantul lui Dumnezeu.
Poate spui: "Dar nu ma mai intalnesc cu acea persoana. Nu pot obtine o audienta la ea, si totusi aceasta problema inca nu-mi da pace". In acest caz, Biblia spune: "Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit" (Iacov 5:16). Impartaseste-ti sentimentele cuiva care este demn de increderea ta, marturisindu-i deschis pacatele si vina pe care o simti. Vei fi surprins sa vezi cum rugaciunea si prezenta unui prieten de nadejde iti poate aduce pacea inimii pe care o cauti.
Dupa ce David l-a ucis pe Urie, sotul femeii cu care a pacatuit, el s-a simtit coplesit de vinovatie. Acest sentiment l-a macinat pe dinauntru. Cand nu a mai suportat, a rupt tacerea si a cautat iertarea lui Dumnezeu, dar Urie nu mai era prin preajma ca sa-i auda marturisirea. Murise de aproape un an. Asadar, David si-a varsat inima inaintea proorocului Natan, spunandu-i "am pacatuit". Natan l-a ascultat cu rabdare si apoi a zis: "Domnul iti iarta pacatul". Urmeaza exemplul lui David si apoi mergi inainte cu incredere.