iulie 25, 2009

VIAȚA TRĂITĂ ÎN BINECUVÂNTĂRILE LUI DUMNEZEU

"Ferice de omul care.." (Psalmul 112:1)

Psalmul 112 este o descriere a ceea ce inseamna sa traiesti in binecuvantarile lui Dumnezeu. Primul verset reprezinta usa pe care trebuie sa intri pentru a le primi. "Ferice de omul care se teme [se increde, il lauda si asculta] de Domnul, si care are o mare placere pentru poruncile Lui!" Cand vezi ce le ofera Dumnezeu acestor oameni, vrei sa te grabesti la versetul urmator. Dar nu poti, trebuie sa te califici! Acest verset este eticheta cu pretul; verific-o atent. Nu poti face nimic pentru a castiga dragostea lui Dumnezeu, dar trebuie sa asculti de El pentru a trai in binecuvantarile Lui, iar cand te califici, iata rasplata: "Samanta lui va fi puternica pe pamant; neamul oamenilor fara prihana va fi binecuvantat. El are in casa bogatie si belsug, si neprihanirea lui dainuieste in veci. Celui fara prihana ii rasare o lumina in intuneric, El este milostiv, indurator si drept. Ce bine-i merge omului care face mila si imprumuta pe altul, si care isi randuieste faptele dupa dreptate! Caci el nu se clatina niciodata; pomenirea celui neprihanit tine in veci. El nu se teme de vesti rele, ci inima lui este tare, increzatoare in Domnul. Inima ii este mangaiata, n-are nicio teama, pana ce isi vede implinita dorinta fata de potrivnicii lui. El este darnic, da celor lipsiti; milostenia Lui tine in veci; capul i se inalta cu slava" (Psalmul 112:2-9). Aceasta inseamna sa traiesti in binecuvantarile lui Dumnezeu.

iulie 24, 2009

UMBLAREA PRIN CREDINȚĂ

"Cel neprihanit va trai prin credinta" (Evrei 10:38)

Nu este usor sa umbli prin credinta. Cand te hotarasti sa te increzi in Dumnezeu, sansele iti stau de obicei impotriva. Iti aduci aminte de Noe? Cand a construit arca nu plouase de multa vreme! Rezultatul nu este totdeauna cel asteptat. Umblarea prin credinta nu inseamna ca problemele tale se vor evapora dintr-odata. Uneori credinta nu schimba circumstantele in care te gasesti, ci te schimba pe tine dandu-ti tenacitatea de a rezista cand nu mai ai bani, cand doctorul iti spune "este cancer", cand sotia/sotul iti cere divortul, copiii o iau razna sau cand firma la care lucrezi de 30 de ani isi inchide portile. Credinta iti da taria de a indura toate aceste lucruri, increzator fiind ca Dumnezeu lucreaza pentru tine. "Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad. Pentru ca prin aceasta, cei din vechime au capatat o buna marturie" (Evrei 11:1-2). Asadar umblarea prin credinta inseamna: a) sa te increzi in credinciosia lui Dumnezeu; b) sa calci pe urmele unor oameni obisnuiti care au facut lucruri extraordinare; c) sa-ti folosesti credinta, caci ea este moneda cerului. Cand Biblia spune: "Cel neprihanit va trai prin credinta" aceasta nu se refera la izbucniri sporadice. Nu, ci ea vorbeste despre un stil de viata! Toata lumea poate rezista cateva runde in ring; dar cand ai fost doborat in runda a noua ai nevoie de credinta de a te ridica si de a continua lupta. Cand avionul in care te afli intalneste o zona de turbulente, nu iti arunci biletul si nu iesi afara, ci stai pe loc si ai incredere in pilot. Asadar ignora circumstantele, detroneaza-ti indoielile si incepe sa umbli prin credinta!

iulie 23, 2009

CURAJUL (3)

"Intariti-va si lucrati" (2 Cronici 19:11)
Pavel scrie: "Caci toate aceste lucruri se petrec in folosul vostru .. noi nu cadem de oboseala. Ci chiar daca omul nostru de afara se trece, totusi omul nostru dinauntru se innoieste din zi in zi. Caci intristarile noastre usoare de o clipa lucreaza pentru noi tot mai mult o greutate vesnica de slava" (2 Corinteni 4:15-17). Remarca cuvintele: "noi nu cadem de oboseala". De fiecare data cand dorim sa mergem inainte apare un obstacol care ne taie calea. Iar Cuvantul lui Dumnezeu ne invata ca nu trebuie sa ne asteptam la altceva. HG Wells a intrebat: "Ce ar face un om cu viata lui daca nu i-ar sta nimic impotriva?" De ce a facut el un astfel de comentariu? Fiindca necazul este prietenul nostru, desi nu pare asa. Fiecare obstacol pe care il depasim ne invata despre calitatile si slabiciunile noastre. Ne modeleaza, ne face mai intelepti si mai increzatori. Cei mai insemnati oameni din istorie au fost cei care s-au confruntat cu cele mai grele provocari plini de curaj si le-au facut fata.
Acest lucru a fost cu certitudine adevarat pentru Winston Churchill. In cartea sa, American Scandal, Pat Williams scrie despre ultimele luni ale lui Winston Churchill. El spune ca in 1964, presedintele Eisenhower s-a dus sa-l viziteze pe fostul prim ministru. Eisenhower s-a asezat langa patul indraznetului lider si a stat mai mult timp, niciunul nerostind nimic. Dupa 10 minute, Churchill si-a ridicat incet mana si a facut semnul "V" de la victorie, pe care l-a fluturat de atatea ori inaintea poporului britanic in timpul razboiului. Eisenhower, retinandu-si lacrimile, si-a tras scaunul inapoi, s-a ridicat, l-a salutat si a parasit incaperea. Pe hol, i-a spus consilierului: "Tocmai mi-am luat adio de la Winston, dar nu-ti iei niciodata adio de la curaj".

iulie 22, 2009

CURAJUL (2)

"Intariti-va si lucrati" (2 Cronici 19:11)
Cand vine vorba despre faptele pline de curaj, vei remarca faptul ca:
1) Curajul presupune de obicei sa faci greseli inainte de a face lucruri bune. Este usor sa fii curajos cand esti puternic; este mult mai dificil cand esti slab. Atunci ai cel mai mult nevoie de curaj. Generalul Omar Bradley a remarcat: "Curajul este capacitatea de a actiona corect chiar si cand esti speriat de moarte". Noi credem gresit ca invatarea este pasiva, ca putem invata citind dintr-o carte sau ascultand pe cineva vorbind. Nu, procesul de invatare poate fi redus la acesti pasi: a) observarea; b) interpretarea; c) evaluarea; d) readaptarea; e) intoarcerea la pasul doi.
2) Curajul alege mereu "calea cea buna". Domnul Isus a spus: "oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-l si pe celalalt" (Matei 5:39). Dr. James B Mooneyham scrie: "Cand tinem evidenta relelor care ni s-au facut, dam dovada de lipsa de maturitate. Theodore Roosevelt a spus candva: "Cel mai important si singurul ingredient din formula succesului este sa stii cum sa te intelegi cu oamenii". Cei care nu iarta sunt oamenii care nu au invatat inca acest adevar si de obicei sunt oameni fara succes. Daca doresti sa aduci o imbunatatire acestui domeniu din viata ta, iata cateva lucruri care ar trebui sa-ti fie de ajutor. Mai intai, practica iertarea. In al doilea rand, adopta ganduri bune la adresa acestor oameni. Este greu sa ai ganduri ostile fata de cineva in care vezi lucruri bune. Si apoi, lasa-i pe oameni sa inteleaga din faptele tale ca poti ierta si poti uita. Astfel iti vei castiga respectul. Tine minte: daca provoci o rana ajungi mai jos decat dusmanul tau; razbunarea te aduce la acelasi nivel cu acea persoana; iertarea te plaseaza deasupra".

iulie 21, 2009

CURAJUL (1)

"intariti-va si lucrati" (2 Cronici 19:11)

Cuvantul din limba engleza pentru curaj vine de la cuvantul frantuzesc corage care inseamna "inima". De aceea spunem noi: "ia-ti inima-n dinti sau nu te pierde cu firea". Adevarul este ca:

1) Este nevoie de curaj pentru a te confrunta cu adevarul despre tine insuti. Domnul Isus a spus: "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi" (Ioan 8:32). Dar inainte ca adevarul sa ne faca liberi el ne constrange, fiindca adevarul despre noi insine nu este un lucru despre care ne place sa auzim.

2) Este nevoie de curaj pentru a ne schimba atunci cand este mai confortabil sa ramanem asa cum suntem. Daca esti dispus sa parasesti zona de siguranta, sa pasesti prin credinta si sa-L urmezi pe Dumnezeu, vei fi incercat. Dar vei ajunge totodata la niveluri care credeai ca te depasesc. Si vei ajunge mai departe decat altii care au mai multe talente decat tine.

3) Este nevoie de curaj pentru a-ti sustine convingerile cand stii ca vei fi provocat. De fiecaredata cand esti dispus sa sustii o cauza sau sa incerci ceva cineva isi va face o tinta din tine. RalphWaldo Emerson a scris: "in orice faci, ai nevoie de curaj. In orice directie ai apuca-o exista cinevacare sa-ti spuna ca ai gresit. Mereu apar dificultati care te ispitesc sa crezi ca acesti critici au dreptate. Pentru a-ti face un plan de actiune si a-l urma pana la capat este nevoie de acelasi curaj pe care il are un soldat. Pacea are victoriile ei, dar este nevoie de oameni curajosi pentru a le castiga". Cand dusmanii lui Neemia l-au amenintat, el a spus Ierusalimului intr-un timp record de 52 de zile si o carte din Biblie a fost numita dupa el. Ce parere ai de un asemenea curaj?

iulie 20, 2009

LUAȚI JUGUL LUI HRISTOS

"Veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Matei 11:29)
Una dintre cele mai marete promisiuni pe care ne-a facut-o vreodata Domnul Isus a fost: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna .. caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Matei 11:28-29). Cum a putut Domnul Isus sa vorbeasca despre jug, care sugereaza o munca grea si despre odihna in acelasi timp? Pentru majoritatea dintre noi odihna inseamna sa ne trantim pe o canapea. Nu la astfel de odihna s-a referit Domnul Isus.
Jugul este un dispozitiv de lemn pus in jurul gatului a doi boi pentru a putea trage o greutate. Acceptarea jugului lui Hristos este o imagine a supunerii. De asemenea este o imagine a ajutorului, fiindca nu tragi greutatea singur. In fiecare pereche de boi, unul este liderul, iar celalalt il urmeaza. Domnul Isus va prelua conducerea, dar trebuie sa te injugi impreuna cu El pentru a culege beneficiile. Asadar, pentru a te bucura de intimitate cu Hristos, trebuie sa te pleci inaintea Lui si sa accepti voia Sa. Domnul Isus ne promite ca jugul Sau nu te va sugruma, nu va fi greu, nu te va priva de libertate si nu te v-a irita purtandu-l. De fapt ironia este ca daca doresti intr-adevar sa fii liber, trebuie sa te lasi injugat de Domnul Isus prin supunere fata de voia Lui.
Este imposibil sa accepti jugul lui Hristos si apoi sa incepi sa tragi in directia opusa atunci cand viata nu merge asa cum vrei tu. Pacea si odihna apar doar atunci cand te relaxezi in acest jug si il lasi pe Hristos sa te conduca.

iulie 19, 2009

ATITUDINEA DE 100 GRADE

"Fiti plini de ravna cu duhul" (Romani 12:11)
Cand o companie cu produse de motivare (tiparite) l-au invitat la un interviu prin telefon pe Tim Dumler pentru postul de agent de vanzari, el le-a spus ca telul lui este sa devina angajatul numarul unu. Dupa ce l-au intalnit in persoana, au fost socati sa descopere ca era orb. Dar a promis ca va cumpara o masina care mareste literele. Asa ca in pofida neincrederilor serioase, l-au angajat. Si a fost o idee buna. A venit la serviciu devreme, a lucrat pana tarziu si in decurs de saisprezece ani a devenit furnizorul lor numarul unu. Clientii lui il indrageau fiindca atunci cand esti nevazator devii cel mai bun ascultator, iar asociatii sai il indrageau datorita atitudinii sale atente, pozitive. El a spus: "E pacat ca sunt inapt din punct de vedere al vazului, dar necazul m-a facut un om mai bun. Lucrurile pe care le am sunt mai multe decat cele pe care nu le am". Tim are atitudinea de 100 grade!
Ce inseamna atitudinea de 100 grade? Vorbitorul motivational Mack Anderson explica: "La 99 grade Celsius apa este fierbinte. La 100 grade, ea fierbe. Odata cu apa care fierbe apar aburii. Iar aburii dau energie unei locomotive. Un grad in plus poate aduce o schimbare atat in afaceri, cat si in viata; el separa lucrurile bune de cele marete".
Iata un cuvant direct pentru lenesi, pentru cei fara ambitie si pentru cei care nu au niciun scop si nicio valoare in viata: "Slujiti-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, caci stiti ca fiecare, fie rob, fie slobod, va primi rasplata de la Domnul, dupa binele pe care-l va fi facut" (Efeseni 6:7-8). Biblia ne spune sa fim "plini de ravna cu duhul". Acest cuvant ravna inseamna "care clocoteste sau care fierbe". Cu alte cuvinte, a avea o atitudine de 100 grade! Apropo, cand Dumnezeu a promis ca va rasplati o astfel de atitudine, nu trebuie sa astepti pana ajungi in cer pentru a te bucura de rasplata.